Powered by

Brexit: οι Βρετανοί θα τρώνε πλέον πιο... ανθυγιεινά

Στα ύψη θα εκτινάξει την τιμή των φρούτων και των λαχανικών το Brexit για τους Βρετανούς καταναλωτές. Το κόστος τους αναμένεται να αυξηθεί κατά 5%-8%, λόγω των αυξημένων συνοριακών ελέγχων, όταν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, σύμφωνα τουλάχιστον με έρευνα που εκπόνησε η Rabobank.

«Ασχέτως των διαφόρων σεναρίων για τις εμπορικές σχέσεις μετά το Brexit, οι εγχώριες τιμές αναμένεται να αυξηθούν στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει άλλη εναλλακτική πέραν της εισαγωγής αυτών των προϊόντων από την ΕΕ», αναφέρει αναλυτής της Rabobank. «Η εγχώρια παραγωγή δεν μπορεί να καλύψει το κενό».

Σύμφωνα με τον αναλυτή, για τη Βρετανία τα υψηλότερα κόστη στα σύνορα μεταφράζονται απευθέιας σε υψηλότερες τιμές για τους Βρετανούς καταναλωτές.

Ενδεικτικά, η ΕΕ παρείχε στη Βρετανία το 71% των εισαγόμενων προϊόντων σε τρόφιμα και αγροτικά είδη το 2016. Η μεγαλύτερη κατηγορία ήταν τα κρέατα και ακολούθως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα λουλούδια.

Τα υψηλότερα κόστη, σύμφωνα με την έρευνα, θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης και αυτό θα οδηγήσει σε εξισορρόπηση της αύξησης των τιμών ως έναν βαθμό. Συνολικά ωστόσο οι τιμές θα αυξηθούν στον ίδιο βαθμό με το κόστος των εισαγωγών, καταλήγει ο αναλυτής της Rabobank.

Δειτε Επισης

Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ