ΔΝΤ: Έντονη ανάπτυξη 2,5%, αλλά και προειδοποιήσεις
18:01 - 03 Απριλίου 2017
Τη δυναμική που υπάρχει στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας διαπιστώνει η αποστολή του ΔΝΤ που επισκέφθηκε την Κύπρο από τις 27-31 Μαρτίου, στο πλαίσιο των πρώτων συζητήσεων μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ωστόσο θεωρεί ως αδυναμίες τα χρέη του ιδιωτικού τομέα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το χρέος της γενικής κυβέρνησης.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΔΝΤ που κυκλοφόρησε τα ξημερώματα της Δευτέρας 3 Απριλίου, «στο διάστημα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα του ΔΝΤ πριν από ένα χρόνο, η οικονομική ανάκαμψη στην Κύπρο έχει αποκτήσει μια δυναμική, οι θέσεις ρευστότητας των τραπεζών έχουν βελτιωθεί, η αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) έχει επιταχυνθεί και το δημοσιονομικό πρωτογενές πλεόνασμα αυξήθηκε. Οι εξελίξεις αυτές χρησίμευσαν για την ενίσχυση της ικανότητας αποπληρωμής από την Κύπρο. Παρ `όλα αυτά, τα συνεχιζόμενα πολύ υψηλά επίπεδα του χρέους του ιδιωτικού τομέα, των μη εξυπηρετουμένων δανείων και του χρέους της γενικής κυβέρνησης παραμένουν τρωτά σημεία»
Απαραίτητες για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας και τη μείωση των κινδύνων από ανεπιθύμητα «σοκ» στους ισολογισμούς και για την αύξηση της αναπτυξιακής δυναμικής, το ΔΝΤ θεωρεί την αποφασιστική πρόοδο στη διόρθωση των ιδιωτικών ισολογισμών, με παράλληλη διατήρηση της δημοσιονομικής σύνεσης και την ολοκλήρωση των εκκρεμών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Το «Ταμείο» εκτιμά πως μεσοπρόθεσμα, η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει έντονη, αν και μετριάζεται σταδιακά σε σχέση με τον ταχύ ρυθμό του περασμένου έτους.
«Για το 2017, η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται γύρω στο 2,5 τοις εκατό, με συνεχή στήριξη από την εξωτερική ζήτηση και την εξωτερική χρηματοδότηση. Στη συνέχεια, η ανάπτυξη αναμένεται να μετριαστεί οριακά καθώς η αποπληρωμή του χρέους του ιδιωτικού τομέα αυξάνεται, σταθεροποιούμενη λίγο πάνω από το 2 τοις εκατό από το 2020. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ικανότητα να αποπληρώνεται το ΔΝΤ αναμένεται να είναι ικανοποιητική, με την υποστήριξη από αρκετά μεγάλα δημοσιονομικά πρωτογενή πλεονάσματα, του προφίλ ωρίμανσης του επίσημου χρέους και πιθανές περαιτέρω ενέργειες για ομαλή εξαγορά χρεογράφων. Ωστόσο, η ικανότητα αποπληρωμής θα αποδυναμωθεί, σε περίπτωση ενός νέου κύκλου ανάπτυξης αν η δημοσιονομική πειθαρχία διαβρωθεί ή αν υλοποιηθούν οι κίνδυνοι για τους ισολογισμούς των τραπεζών».
Το «Ταμείο» εκτιμά ότι μία αποφασιστική προκαταβολική μείωση στο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος είναι απαραίτητη για την ανοικοδόμηση ρυθμιστικών πολιτικών, την σταθεροποίηση της εμπιστοσύνης σε βασικά μακροοικονομικά μεγέθη και πολιτικές δεσμεύσεις, την ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των ισολογισμών. Για να γίνουν αυτά, το ΔΝΤ εκτιμά ότι χρειάζονται προσπάθειες σε τρεις τομείς.
ΜΕΔ και ιδιωτικό χρέος
Πρώτον, στην επιτάχυνση των δοκιμών στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τη μείωση του υπερβολικού βάρους από το χρέος. Οι τράπεζες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν περαιτέρω να μην αναβάλουν την αναδιάρθρωση, με την προσδοκία ότι οι μελλοντικές αυξήσεις της παραγωγής και της αξίας των ιδιοκτησιών θα βελτιώσουν αυτόνομα τα ποσοστά ανάκτησης. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να επικεντρωθούν σε λύσεις που μειώνουν το χρέος του δανειολήπτη σε προσιτά επίπεδα.
Δημόσιο χρέος
Δεύτερον, την επιτάχυνση της μείωσης του δημόσιου χρέους, η οποία θα βοηθήσει να δημιουργηθεί ένα συνετό «μαξιλαράκι» και να υπάρχει διασφάλιση από πτωτική πορεία, σε περίπτωση δυσμενών σοκ.
«Τα πρόσφατα δημοσιονομικά αποτελέσματα έχουν ξεχωρίζει από τις κυκλικές εξελίξεις, παρά την αρκετά μεγάλη αποδυνάμωση της διαρθρωτικής θέσης από το 2015. Ο στόχος για 3% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα (σε ταμειακή βάση) για τα επόμενα χρόνια, ενώ θα εξοικονομεί κάποια υπερ-απόδοση και θα κατευθύνει πρόσθετους πόρους για τις επενδύσεις που ευνοούν την ανάπτυξη, θα επιταχύνει τη μείωση του χρέους και την ενίσχυση της πιθανής παραγωγής, χωρίς ουσιαστικά να μειώνει την αύξηση του ΑΕΠ».
Μεταρρυθμίσεις
Τρίτον, με τη νέα ώθηση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Η ομάδα του ΔΝΤ διαπιστώνει ότι πρόοδος σε μακροπρόθεσμα κρίσιμες μεταρρυθμίσεις έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό.
«Η προώθηση της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων θα αυξήσει την ικανότητα αντιμετώπισης εξωτερικών κραδασμών και τη δημιουργία βιώσιμων ευκαιριών απασχόλησης μέσω της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Έμφαση πρέπει να δοθεί στην επίσπευση των μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα για την ενίσχυση της νομικής επιβολής των εμπορικών απαιτήσεων και την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών, την επανεκκίνηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων για την αύξηση της οικονομικής αποδοτικότητας και του ανταγωνισμού, καθώς και τον εξορθολογισμό των επιχειρηματικών διαδικασιών για την προσέλκυση νέων τομέων υπηρεσιών».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ