Powered by

Συνολική συμφωνία εντός Μαίου αναζητείται για Ελλάδα

Στις συναντήσεις του έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν, και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, διεφάνη η βούληση όλων των μερών για ταχεία ολοκλήρωση της συμφωνίας έως το τέλος Μαΐου. Την εκτίμηση κατέθεσαν τόσο πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, όσο και στελέχη ευρωπαϊκών θεσμών σε συζητήσεις με την DW.

Μετά τις επαφές του κ. Τσακαλώτου στο περιθώριο των εργασιών της εαρινής συνόδου του Ταμείου, έγινε γνωστό ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Ελλάδα με ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα εργασιών, σε όλο το φάσμα των δράσεων, συμπεριλαμβανομένης και της συζήτησης για το χρέος.

Τόμσεν: Ζητούμενο μακροπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι
Από την πλευρά του ο Πόουλ Τόμσεν εκτίμησε ότι «θα χρειαστούν πολλά χρόνια και πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έως ότου η Ελλάδα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα». Στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα μετά από τη συνάντηση Τσακαλώτου - Λαγκάρντ, ο διευθυντής Ευρώπης του Ταμείου υπογράμμισε την ανάγκη ενός αξιόπιστου πακέτου μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης χρέους, προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ενώ διεμήνυσε ότι για να συνεισφέρει χρηματοδοτικά το Ταμείο πρέπει να εξειδικευθούν τα μέτρα για το χρέος. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι ενδεχόμενη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα με χρήματα από τον ESM, θα ενίσχυε τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο κ. Τόμσεν προέβη σε αυτοκριτική, παραδεχόμενος ότι το Ταμείο έκανε λάθη στις προβλέψεις του, καθώς υποτίμησε τις ελληνικές δημοσιονομικές επιδόσεις. Υπογράμμισε ωστόσο ότι το ζήτημα είναι η αξιοπιστία των ελληνικών δημοσιονομικών στόχων στο μέλλον, που πρέπει να επιτυγχάνονται με μόνιμα και όχι προσωρινού χαρακτήρα μέτρα. Εκτίμησε δε ότι αν δεν ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας για την αποπληρωμή των δόσεων του Ιουλίου.

Σόιμπλε: Πρόσθετα μέτρα αν δεν επιτευχθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2018
Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου της G20 πριν την ημίωρη συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στην οποία συζητήθηκαν όλες οι πτυχές του ελληνικού προγράμματος, επανέλαβε ότι τα ελληνικά στοιχεία απoδείχθηκαν πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων του ΔΝΤ και σημείωσε ότι το Eurogroup έχει αποφασίσει πως εάν το 2018 δεν επιτευχθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα των επομένων ετών θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα το 2019 και το 2020.

Παράλληλα, ανέφερε ότι τα κλιμάκια των θεσμών θα μπορούσαν να είχαν επιστρέψει στην Αθήνα αμέσως μετά το Eurogroup της Μάλτας, αλλά αυτό δεν έγινε διότι μεσολάβησε το Πάσχα.

ΠΗΓΗ: DW

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης