Τσίπρας: Η Ελλάδα επιστρέφει σε μονοπάτια ανάπτυξης
10:36 - 21 Απριλίου 2017
Το «ζωτικής σημασίας» ζήτημα της απομείωσης του ελληνικού χρέους, που θα δημιουργήσει «ζωτικό χώρο για την ανάπτυξη» και επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, εγείρει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εφημερίδα Wall Street Journal σήμερα, τη στιγμή που ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας Ευκλείδης Τσακαλώτος αρχίζει στην Ουάσιγκτον κρίσιμη σειρά ραντεβού με παγκόσμιους οικονομικούς παράγοντες στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Ο Πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η σύγκρουση μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στερεί την οικονομία από πολύτιμο χρόνο, κάτι που καθυστερεί- όπως λέει- την πολυαναμενόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η απομείωση του ελληνικού χρέους θα γίνει με τρόπο ώστε να μην υποστούν οι φορολογούμενοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης κανένα οικονομικό κόστος- ούτε καν μία δεκάρα. Και πιστεύει πως οι τελικές λύσεις που θα το κάνουν αυτό πολιτικά βιώσιμο όντως υπάρχουν.
Ο έγκαιρος προσδιορισμός, λέει, των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα δημιουργούσε πιο ομαλά δημοσιονομικά μονοπάτια και τον ζωτικό χώρο για βιώσιμη ανάπτυξη.
Και τούτο, προσθέτει, θα επέτρεπε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, «ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή μας στις αγορές και δίνοντας σήμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα».
Επτά χρόνια μετά το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει εμπροσθοβαρή δημοσιονομική εξυγίανση και βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς σε αντάλλαγμα για την οικονομική στήριξη, τονίζει ο Πρωθυπουργός, και δεσμεύεται ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της, «παρά το πολιτικό κόστος που μπορεί να επιφέρουν», αυτές οι υποχρεώσεις.
Τώρα, υπογραμμίζει, είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε μονοπάτι ανάπτυξης. Η χώρα έχει εκσυγχρονίσει το φορολογικό της σύστημα και «έχει αντιμετωπίσει τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή». Επίσης, συμπληρώνει, έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία ενός δίκαιου και φιλικού περιβάλλοντος, ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, με νέα οικονομικά εργαλεία καθώς και κίνητρα για επενδύσεις.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ