HSBC: Το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας
15:43 - 21 Απριλίου 2017
Το ΔΝΤ παρουσιάζεται πρόθυμο να συμμετάσχει στην ελληνική διάσωση, ωστόσο η Ευρωζώνη μάλλον θα χρειαστεί να δεσμευθεί για συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης χρέους, τόνισε σε έκθεσή της η HSBC, σκιαγραφώντας το «μεγάλο σχέδιο» για το ελληνικό πρόγραμμα.
Όπως εκτιμά, η Ευρωζώνη θα πρέπει να διευκρινίσει περαιτέρω ποια μέτρα ελάφρυνσης χρέους προτίθεται να πάρει μέχρι το τέλος του προγράμματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ έπειτα θα συμφωνήσει να συμμετάσχει στη διάσωση, την ίδια ώρα που ο ESM θα επαναγοράσει τα 14 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από το ΔΝΤ -κάτι που από μόνο του είναι μέτρο ελάφρυνσης χρέους, δεδομένου του υψηλού επιτοκίου που χρεώνει το Ταμείο έναντι αυτού του ESM.
Η τράπεζα εκτιμά πως η εαρινή συνάντηση του ΔΝΤ θα προσφέρει περισσότερη σαφήνεια επάνω σε αυτά, αλλά, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σχέδιο, αυτές οι εξελίξεις θα φέρουν το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ης Μαΐου, δηλαδή εγκαίρως ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις πληρωμές ομολόγων αξίας επτά δισ. ευρώ τον Ιούλιο.
Η HSBC υπενθυμίζει πως στις 7 Απρίλη το Eurogroup έστειλε θετικά μηνύματα για το πρόγραμμα, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να δηλώνει πως «συμφωνήσαμε στα κύρια σημεία της πολιτικής».
Επιπλέον, η τελευταία έκθεση Fiscal Monitor του ΔΝΤ έδειξε πως το Ταμείο αναγνώρισε τις καλές δημοσιονομικές επιδόσεις της Αθήνας το 2016, εκτιμώντας το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,3% του ΑΕΠ έναντι του στόχου για 0,5%. (σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το πλεόνασμα διαμορφώνεται σε 3,9% του ΑΕΠ με όρους ESA 2010).
Η έκθεση της HSBC επισημαίνει πως η Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται να αποδέχεται ότι «το μέγεθος της ελάφρυνσης χρέους μπορεί να αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας το 2018», όπως επιθυμούσαν οι Ευρωπαίοι, αν και «οι τρόποι θα πρέπει να αποφασιστούν από πριν».
ΠΗΓΗ: fortunegreece.com