Πώς απειλείται η ανοδική τάση της παγκόσμιας οικονομίας
17:54 - 21 Απριλίου 2017
Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ανοδική τάση με τον βασικό πληθωρισμό επιτέλους να αυξάνεται, σύμφωνα με την πλειονότητα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters. Ωστόσο, τονίζουν, η ανοδική αυτή τάση συνεχίζει να απειλείται από τον προστατευτισμό στο εμπόριο.
Τα ευρήματα αυτά γίνονται γνωστά την ώρα που ξεκινούν στην Ουάσινγκτον οι ετήσιες συναντήσεις των οικονομικών αξιωματούχων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και τις μεγάλες οικονομίες της Ομάδας των 20 (G20), όπου το θέμα των εμπορικών πολιτικών του προστατευτισμού αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο.
Η πρόσφατη αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα του Reuters, βασίζεται στα θετικά στοιχεία για την μεταποίηση και το εμπόριο σε κάποιες μεγάλες οικονομίες, ενώ συμβαδίζει με τις αναβαθμισμένες προβλέψεις του ΔΝΤ στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook).
«Για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια, όλες οι βασικές οικονομίες φαίνεται να αναπτύσσονται συγχρονισμένα», σημείωσε ο Ατζάι Ρατζαντχίακσα, επικεφαλής ανάλυσης στην Barclays.
«Η ύφεση στο παγκόσμιο εμπόριο τελείωσε, οι φόβοι για τον αποπληθωρισμό εξασθένησαν, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις φαίνονται υποτονικές και οι χειρότεροι φόβοι για το παγκόσμιο εμπόριο – όπως το να επιβάλουν οι ΗΠΑ άμεσα δασμούς στους σημαντικούς εμπορικούς τους εταίρους – δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί».
Στην έρευνα του Reuters συμμετείχαν πάνω από 500 οικονομολόγοι στην Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική, υποδηλώνοντας, ωστόσο, ότι διατηρούνται οι ανησυχίες για τον εθνικισμό στο εμπόριο.
Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, συνολικά την οικονομία, η έρευνα αποκάλυψε αναβαθμισμένες ή έστω αμετάβλητες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες προβλέψεις για την ανάπτυξη καθώς και οριακά αυξημένες προβλέψεις για τον πληθωρισμό στις περισσότερες χώρες.
Ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ρομπέρτο Αζεβέντο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχει «βαθιά αβεβαιότητα» για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, κυρίως στις ΗΠΑ, ενώ χρειάζεται σαφήνεια για τις εμπορικές πολιτικές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Αντίστοιχες ανησυχίες εκφράστηκαν από την συντριπτική πλειονότητα των οικονομολόγων που απάντησαν σε μια επιπλέον ερώτηση στην έρευνα του Reuters, υποδηλώνοντας ότι οι οικονομολόγοι φαίνεται γενικά να συμφωνούν στην ανάγκη αντίστασης απέναντι στον προστατευτισμό.
Ο προστατευτισμός, ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στην Ουάσιγκτον. Σε όλο τον κόσμο παρατηρείται ενίσχυση του εθνικιστικού κλίματος, από την περσινή ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit έως τους διάφορους υποψηφίους στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.
Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας εκτιμάται ότι θα είναι σταθερός παρά τις ενδεχόμενες αναταράξεις.
«Ενώ το μεγαλύτερο βάρος της προσοχής στην Ευρώπη δόθηκε στις εθνικές εκλογές, η οικονομία βελτιώνεται σταθερά, χάρη στην ανάκαμψη του επιχειρηματικού κλίματος και σε παράγοντες όπως η κατανάλωση των νοικοκυριών και οι δημόσιες δαπάνες», δήλωσε ο Ρατζαντχίακσα από την Barclays.
«Στο μεταξύ, ο αντίκτυπος από την ψήφο υπέρ του Brexit τόσο στη Βρετανία όσο και στην ευρωζώνη ήταν λιγότερο σημαντικός από τον αναμενόμενο».
ΠΗΓΗ: fortunegreece.com