Το μέλλον της Toshiba κρέμεται από μια κλωστή
10:09 - 19 Απριλίου 2017
Η Toshiba εισήγαγε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο στις τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας και στα αξιόπιστα λάπτοπ. Σήμερα, όμως, παλεύει με μια τεράστια χρηματοπιστωτική κρίση που απειλεί την ίδια την επιβίωσή της.
Η Toshiba προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι «υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες» κατά πόσο η εταιρεία θα καταφέρει να επιβιώσει, σημειώνοντας ότι οι απώλειες για το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο ίσως φτάσουν τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αλλά όπως επισημαίνουν αναλυτές, ο βιομηχανικός γίγαντας – που απασχολεί σχεδόν 190.000 άτομα σε όλο τον κόσμο – είναι πολύ σημαντικός για να τον αφήσει στη μοίρα του η Ιαπωνία. Περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι του ομίλου απασχολούνται στη χώρα.
Η Toshiba εγκαταλείπει τον κλάδο της κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων, όπου έγκειται και η ρίζα του τωρινού χρηματοοικονομικού αδιεξόδου της εταιρείας. Η Westinghouse Electric, η προβληματική θυγατρική της ιαπωνικής εταιρείας στις ΗΠΑ, υπέβαλλε αίτηση πτώχευσης τον περασμένο μήνα.
Η δραστηριοποίηση της Toshiba στον κλάδο της πυρηνικής ενέργειας επεκτείνεται και στην Ιαπωνία. Η εταιρεία συμμετέχει στις εργασίες απενεργοποίησης του εργοστασίου στη Φουκουσίμα, ύστερα από την πυρηνική καταστροφή του 2011.
Πάντως, η ιαπωνική κυβέρνηση παραδοσιακά σπεύδει να διασώσει μεγάλες εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Με άλλα λόγια, η Toshiba είναι «υπερβολικά μεγάλη» για να αφεθεί από την Ιαπωνία στην τύχη της, όπως επισημαίνει και ο Καζουνόρι Ίτο, αναλυτής στην εταιρεία ερευνών Ibbotson Associates Japan.
Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη για την εταιρεία. Ένας μεγάλος κίνδυνος είναι οι τράπεζες που μπορεί να πάψουν να υποστηρίζουν τον όμιλο. Μέχρι τώρα, πάντως, οι δανειστές φαίνονται διατεθειμένοι να περιμένουν για μια λύση, παρά να διακινδυνέψουν ζημιές από μια ανεξέλεγκτη κατάρρευση.
Στο τέλος του περασμένου έτους, η Toshiba χρωστούσε 13 δισεκατομμύρια δολάρια στους πιστωτές της.
Και στο χρηματιστήριο, οι επενδυτές εγκαταλείπουν μαζικά τη μετοχή της εταιρείας. Η αξία της μετοχής, συγκεκριμένα, έχει χάσει πάνω από το μισό της αξίας της από τον Δεκέμβριο, όταν και ανακοινώθηκε το πλήγμα από την κατάρρευση της Westinghouse.
Η εταιρεία τώρα σπεύδει απεγνωσμένα να μαζέψει χρήμα για να αντισταθμίσει τις τεράστιες ζημιές. Και για να το επιτύχει αυτό είναι έτοιμη να πουλήσει τα «ασημικά» της.
Ύστερα από ένα προηγούμενο λογιστικό σκάνδαλο το 2015, η Toshiba είχε και πάλι αναγκαστεί να συγκεντρώσει βιαστικά ρευστό. Πέρυσι, πούλησε το ιατρικό της τμήμα για 6 δισεκατομμύρια δολάρια, λέγοντας ότι η πώληση αυτή θα της επέτρεπε να εστιάσει στην κύρια δραστηριότητά της – δηλαδή στα πυρηνικά εργοστάσια και στα τσιπ για μνήμες flash.
Η Toshiba έχει αρχίσει να αποστασιοποιείται από την Westinghouse ενώ ήδη λαμβάνει προσφορές για το τμήμα τσιπ, ελπίζοντας να αποκομίσει 18 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση.
Η εταιρεία επιδιώκει να πουλήσει επιπλέον στοιχεία ενεργητικού αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να εξασφαλίσει «ένα επαρκές χρηματοοικονομικό θεμέλιο», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Toshiba, Σατόσι Τσουνακάουα.
Τι θα μείνει στο τέλος για την εταιρεία;
Η Toshiba λέει ότι πλέον θα εστιάσει στον κλάδο των «κοινωνικών υποδομών», δηλαδή σε συστήματα μεταφορών και προϊόντα όπως κλιματιστικά και ανελκυστήρες.
Οι πωλήσεις τμημάτων της αναμένεται να μειώσουν δραματικά το μέγεθος της ηλικίας 142 ετών εταιρείας.
ΠΗΓΗ: fortunegreece.com