ΙΕΑ: Η ζήτηση πετρελαίου θα ξεπεράσει την παραγωγή

Η ζήτηση πετρελαίου είναι κοντά στο να ξεπεράσει την προσφορά, μετά από τρία χρόνια υπερβάλλουσας παραγωγής, παρά την αύξηση των αποθεμάτων, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Ο Οργανισμός, που εδρεύει στο Παρίσι, σημειώνει πως τα αποθέματα πετρελαίου στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης μειώθηκαν κατά 17,2 εκατομμύρια βαρέλια τον Μάρτιο. Ωστόσο, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 38,5% ή κατά 425.000 βαρέλια την ημέρα, ύστερα από μια μεγάλη αύξηση τον Ιανουάριο.

Γενικά, τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 8,1 εκ. βαρέλια το Φεβρουάριο στα 3,05 εκ. βαρέλια, καθώς η ζήτηση ξεπέρασε την προσφορά κατά περίπου 200.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο, προσθέτει ο Οργανισμός.

Πάντως, ο ΙΕΑ μείωσε την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης φέτος κατά 40.000 βαρέλια ημερησίως, στα 1,32 εκ. βαρέλια την ημέρα. Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι η εκτίμηση αυτή ίσως αποβεί αισιόδοξη, λόγω της επιβράδυνσης της κατανάλωσης στις ΗΠΑ και τις αναπτυγμένες ασιατικές οικονομίες όπως την Αυστραλία, την Ιαπωνία, και την Νότιο Κορέα.

«Νεότερα στοιχεία καταδεικνύουν πιο αδύναμη αύξηση σε αριθμό χωρών περιλαμβανομένης της Ρωσίας, της Ινδίας, διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, την Κορέα και τις ΗΠΑ, όπου η ζήτηση τους πρόσφατους μήνες έμεινε αμετάβλητη», αναφέρει ο ΙΕΑ.

Σε σχέση με την προσφορά, ο IEA σημειώνει ότι η παγκόσμια παραγωγή υποχώρησε το Μάρτιο κατά 755.000 βαρέλια ημερησίως στα 95.98 εκ. καθώς ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) και οι εταίροι συμμορφώθηκαν με την συμφωνία μείωσης της παραγωγής κατά 1,8 εκ. βαρέλια ημερησίως.

Για το 2017, ο ΙΕΑ αναμένει ότι οι χώρες εκτός του ΟΠΕΚ θα αυξήσουν την παραγωγή κατά 485.000 βαρέλια, κυρίως λόγω της αύξησης στην παραγωγή στις ΗΠΑ. «Πράγματι παρόλο ότι η αγορά θα σφίξει για όλο το χρόνο η γενική παραγωγή εκτός του ΟΠΕΚ, όχι απλά τις ΗΠΑ θα κινηθεί ανοδικά», αναφέρει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χάσμα και ολοταχώς προς αδιέξοδο για την ΑΤΑ-Κρατά ζωντανή στον... αναπνευστήρα την προοπτική ο Παναγιώτου
Στην William Grant & Sons «The Famous Grouse» και «Naked Malt»-Στην κυπριακή αγορά από την Laiko Cosmos Trading
Πότε ανοίγει ξανά η πύλη καταχώρησης των 260 αιτήσεων για την ηλεκτροκίνηση-Πού κυμαίνοντα τα ποσά των χορηγιών
Ξεκαθαρίζει ο Χριστοδουλίδης για την ηλεκτρική διασύνδεση-Θα ισχύσουν οι ειλημμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης
Ν. Χριστοδουλίδης: Κομβικής σημασίας για τον κυπριακό τουρισμό το 2025-Το κλειδί για συνέχιση της εξελικτικής του πορείας
Κέντρο Φροντίδας και κατοικιών για ΑμεΑ συνολικού προϋπολογισμού μέχρι €2 εκατ. από τον όμιλο Eurobank
Θ. Μιχαηλίδης: Ανάγκη για ανοίγματα και σε άλλες δυνητικές αγορές...Μπορεί να γίνει αντίστοιχη με του Η.Β. η γερμανική
ΑΔΜΗΕ: Ενώπιον των ρυθμιστικών αρχών Ισραήλ και Κύπρου η μελέτη κόστους-οφέλους του GSI
Το νέο κατάστημα Starbucks στην Σταυρού άνοιξε τις πόρτες του-Έμφαση στην αισθητική και στη συνολική εμπειρία (photos)
Ένα «e-kalathi» στη μέγγενη της αγοράς που απογοήτευσε λιανέμπορους και καταναλωτές