Θα λάμψει ή θα πέσει το αστέρι;

Ένα ιδιαίτερα θετικό ρεπορτάζ για την Κύπρο και την πορεία των ομολόγων της στις διεθνείς αγορές δημοσίευσαν τη Δευτέρα οι Financial Times, χαρακτηρίζοντας τη χώρας ως ένα αστέρι στο συγκεκριμένο τομέα. Βασική αιτία, το γεγονός πως οι επενδυτές επιλέγουν τα κυπριακά ομόλογα αντί των πορτογαλικών, ένεκα των σοβαρών προβλημάτων που έκαναν ορατή την εμφάνιση τους για ακόμα μία φορά στη χώρα που επίσης έλαβε στήριξη από τους Θεσμούς (γεια σου ρε Τσίπρα με τους Θεσμούς σου). 

Βέβαια, το άρθρο θα έπρεπε να έχει διπλή ανάγνωση και να μην είναι μόνο αιτία πανηγυρισμών και αναρτήσεων στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γιατί δεν έλεγε τίποτα περισσότερο από το ότι η απόδοση των ομολόγων μας είναι η δεύτερη χειρότερη στην ευρωζώνη (η Ελλάδα βεβαίως εξαιρείται-παίζει σε δική της κατηγορία). Το ότι οι αγορές, στρέφονται –σε μικρό βαθμό-στα κυπριακά ομόλογα, δεν είναι γιατί έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στη χώρα που ακόμα βρίσκεται σε μη επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά γιατί βλέπουν μία καλή απόδοση που έχει λιγότερο ρίσκο από το αντίστοιχο της Πορτογαλίας. 

Παρόλο που η απόδοση των κυπριακών ομολόγων έχει πέσει σε επίπεδα ρεκόρ, εντούτοις, σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στη γενικότερη πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Για παράδειγμα των γερμανικών είναι αρνητική τα τελευταία χρόνια. 

Εν ολίγοις, δεν σηκώνει πανηγυρισμούς το γεγονός ότι τα ομόλογα μας έχουν υψηλή απόδοση, γιατί σύντομα θα κληθούμε να αντλήσουμε από τις αγορές σημαντικά ποσά κι αν η απόδοση δεν μειωθεί περαιτέρω,  το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο. Ας μην ξεχνάμε πως τα δεδομένα πλέον δεν είναι όπως παλιά. Δεν χρειάζεται να αντλήσουμε χρήματα για να καλύψουμε τρέχουσες ανάγκες αλλά για να εξοφλήσουμε τα 7 δις που λάβαμε από τους διεθνείς πιστωτές και τα άλλα 2.5 δις που λάβαμε από τη Ρωσία.

Οι επενδυτές στις αγορές ομολόγων, ουσιαστικά βάζουν στοιχήματα. Η Κύπρος είναι ένα μέτριο άλογο, το οποίο έχει πολύ καλύτερη απόδοση από τα φαβορί (πχ Γερμανία), δείχνει να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από το απόλυτο αουτσάιντερ (Ελλάδα και Πορτογαλία) και αξίζει το στοίχημα. Στόχος των κυβερνήσεων της χώρας δεν πρέπει να είναι η επιλογή της Κύπρου ως αουτσάιντερ αλλά η συμπερίληψη της ανάμεσα στα φαβορί. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, χρειάζεται συνετή δημοσιονομική διαχείριση, βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, σημαντική πρόοδος στον τραπεζικό τομέα και στα μη εξυπηρετούμενα και προπαντός νούσιμες πολιτικές αποφάσεις ασχέτως κόστους. Γιατί η ιστορία μας έμαθε πως τα «ήσυχα αστέρια» όταν πέφτουν βγάζουν μεγάλο κρότο. 

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;