Χούριγκαν: Ο Ιρλανδός που «ανοικοδόμησε» την Τρ. Κύπρου

Ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή του Τζον Χούριγκαν, CEO της Τράπεζας Κύπρου, στην ανοικοδόμηση του κυπριακού τραπεζικού ιδρύματος, καθώς και στην ανάληψη των καθηκόντων του σε μια κρίσιμη περίοδο για την Κύπρο, που ακολούθησαν τα γεγονότα του Μαρτίου του 2013, κάνει λόγο δημοσίευμα των Irish Times. Μάλιστα, η ιρλανδική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο κ. Χούριγκαν ανέλαβε τα ηνία μιας Τράπεζας που τελούσε σχεδόν υπό καθεστώς διάλυσης. 

Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρεται και στην πρόσφατη απόφαση του CEO της Τρ. Κύπρου να παραμείνει στα καθήκοντα του μέχρι τα τέλη του 2018, ώστε να ολοκληρώσει το έργο που έχει αναλάβει, ανατρέποντας έτσι τις φήμες που τον έφεραν να είναι υποψήφιος διευθύνων σύμβουλος στην Bank of Ireland.

Στην Κύπρο, αναφέρει το δημοσίευμα, ο κ. Χούριγκαν ανάλωσε τον περισσότερο του χρόνο στην ανοικοδόμηση της Τράπεζας Κύπρου μετά από μια εθνική κρίση χρέους, ενώ ο ίδιος σε δηλώσεις του στους The Irish Times περιγράφει την Τράπεζα Κύπρου ως το μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα του νησιού που είναι «μια κυρίαρχη χώρα με μια οικονομία (μεγέθους) κράτους-πόλης».

Σύμφωνα με τον κ. Χούριγκαν, πριν από τέσσερα χρόνια η τράπεζα βρισκόταν σε αρκετά επικίνδυνη κατάσταση με την οικονομία της Κύπρου να βρίσκεται ήδη σε δεινή θέση. Η δουλειά που έπρεπε να γίνει στην Τρ. Κύπρου, υπογράμμισε, αφορούσε την συνένωση των δραστηριοτήτων των δύο μέχρι τότε ανταγωνιστικών τραπεζικών ιδρυμάτων. Η Λαϊκή Τράπεζα, το δεύτερο μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα του τόπου, έπρεπε να εκκαθαριστεί, με την Τράπεζα Κύπρου να αναλαμβάνει το προσωπικό και τα περιουσιακά της στοιχεία, καθώς επίσης και τα χρέη της. Απολύθηκε το 35% του προσωπικού και 200 υποκαταστήματα έβαλαν λουκέτο, ενώ η Τράπεζα Κύπρου, που επλήγη από την έκθεση της στην ελληνική και ρουμανική κρίση, έπρεπε να πουλήσει τις δραστηριότητες της σε Ρωσία και Ουκρανία, καθώς και τα hedge funds.

Το περίφημο κούρεμα
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πιο επώδυνη και αμφιλεγόμενη πτυχή της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου αφορούσε το «κούρεμα» των καταθέσεων που αποτελούσε μια συμφωνία με την Τρόικα για την μετατροπή σε μετοχές του 47,5% των καταθέσεων άνω των €100,000. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Χούριγκαν είπε πως μόνο το 5% των καταθετών είχε επηρεαστεί, το «κούρεμα», υπογραμμίζει το δημοσίευμα, υπήρξε σκληρό πλήγμα για την Κύπρο.

Δειτε Επισης

Παγκόσμια διάκριση για τη Δέσποινα Πολυβίου στις εξετάσεις επαγγελματικού επιπέδου του ICAEW
Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Nobu Matshuhisa: Η αγάπη του για την κυπριακή κουζίνα και η επέκταση στην Ευρώπη
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Το κτίσιμο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας και η τεράστια κοινωνική προσφορά
Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης
Διευθύντρια για πολυμερείς υποθέσεις στο DG TRADE η Μυρτώ Ζαμπάρτα-Διορίστηκε από την Κομισιόν
Η fashion designer Βασιλική Χαρίτωνος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS
Ο ιδρυτής της M. Residence Νικόλας Μιχαλιάς στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece-«Είναι ένας πρωτοπόρος»
Ο Νικόλας Στρατής, μέλος του ICAEW, στην υψηλού κύρους επιτροπή IFAC Young Leaders Collective
Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο