Powered by

Δημοσκόπηση: Απόλυτη διχογνωμία για ιδιωτικοποιήσεις

Διχασμένη παρουσιάζεται η κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση οργανισμών κοινής ωφελείας (ημικρατικοί οργανισμοί), ενώ η ηλικιακή ομάδα των Κυπρίων 18-24 ετών φαίνεται να επικροτεί σε μεγαλύτερο βαθμό τις ιδιωτικοποίησεις, με τις γυναίκες να επιθυμούν περισσότερο την ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών από ό,τι οι άνδρες. Αυτά είναι μεταξύ άλλων τα ευρήματα μεγάλης δημοσκόπησης που πραγματοποίησε για λογαριασμό του InBusinessNews.com, το Γραφείο Ερευνών και Δημοσκοπήσεων IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Με την Κύπρο να έχει ολοκληρώσει το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής εδώ και ένα χρόνο, με τις αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών να μην έχουν πραγματοποιηθεί στην πλειοψηφία τους παρά τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το InBusinessNews έρχεται μέσω της δημοσκόπησης να καταγράψει τον παλμό των πολιτών σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις και τη γνώμη τους για τους υφιστάμενους ημικρατικούς οργανισμούς.   

Συγκεκριμένα, οι πολίτες τοποθετούνται, μεταξύ άλλων, κατά πόσον είναι ικανοποιημένοι από τις παρεχόμενες υπηρεσίες των οργανισμών κοινής ωφελείας, καθώς επίσης και το πόσο σημαντικό θεωρούν την ύπαρξη ημικρατικών οργανισμών για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Παράλληλα, δηλώνουν κατά πόσον τάσσονται υπέρ ή κατά των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ αναφέρονται και στους λόγους για τους οποίους επιθυμούν ή δεν επιθυμούν την ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών.



Ναι ή όχι στις ιδιωτικοποιήσεις
Απόλυτη διχογνωμία φαίνεται να υπάρχει μεταξύ των πολιτών για τις ιδιωτικοποιήσεις, αφού σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας στο ερώτημα «θα λέγατε ότι είστε υπέρ ή κατά των ιδιωτικοποιήσεων» το 50% των ερωτηθέντων απάντησαν θετικά, το 49% αρνητικά, ενώ μόλις το 1% απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι άτομα νεαρής ηλικίας επιθυμούν περισσότερο την ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών παρά τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Συγκεκριμένα, το 57% των ερωτηθέντων που εμπίπτουν στην ηλικιακή ομάδα των 18-24 ετών δηλώνουν υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ υπέρ τάσσεται το 51% των ατόμων που είναι μεταξύ 25-44 ετών, το 46% των ερωτηθέντων ηλικίας 45-64 και το 48% των ατόμων άνω των 65 ετών. 

Σε ό,τι αφορά το φύλο, οι γυναίκες φαίνεται να υποστηρίζουν περισσότερο τις ιδιωτικοποιήσεις από ό,τι οι άνδρες, αφού το 51% των ερωτηθέντων γυναικών τάχθηκε υπέρ έναντι του 49% των ανδρών. 



Γιατί να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις
Οι ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν ώστε κατά κύριο λόγο, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας,  να υπάρχει καλύτερη διαχείριση των ημικρατικών οργανισμών όπως δήλωσε το 42% των ερωτηθέντων, ενώ το 29% πιστεύει πως με τις ιδιωτικοποιήσεις θα μειωθεί η ευνοιοκρατία και η αναξιοκρατία. Την ίδια ώρα, το 23% των ερωτηθέντων δηλώνει πως με την ιδιωτικοποίηση ένας ημικρατικός  οργανισμός θα έχει καλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης, ενώ το20% έχει την πεποίθηση ότι το κράτος θα έχει σημαντικά έσοδα από την πώληση των ημικρατικών οργανισμών. 

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις το 4% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις θα υπάρχει προσφορά καλύτερων υπηρεσιών, το 10% πιστεύει πως θα υπάρχει μείωση στην τιμή των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ περίπου ένας στους δέκα (11%) εξέφρασε την άποψη πως με την ιδιοτικοποίηση θα υπάρξει πιο υγιής ανταγωνισμός.

 

Γιατί να μην γίνουν ιδιωτικοποιήσεις
Σε σχέση με το προηγούμενο ερώτημα, δεν φαίνεται να συγκεντρώνουν πολλούς υποστηρικτές τα επιχειρήματα στο ερώτημα γιατί να μην γίνουν ιδιωτικοποιήσεις. Πρώτο επιχείρημα κατά των ιδιωτικοποιήσεων, με το 28% των ερωτηθέντων να το υποστηρίζει, αποτελεί το γεγονός ότι οι ημικρατικοί δίνουν ικανοποιητικοί μέρισμα προς το κράτος. Το 27% πιστεύει πως με τις ιδιωτικοποιήσεις θα αυξηθούν τα τέλη των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ το 19% εμπιστεύεται περισσότερο τους ημικρατικούς. 

Δεν επιθυμεί να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις το 17% καθώς θεωρεί πως οι ημικρατικοί οργανισμοί λειτουργούν καλύτερα υπό το υφιστάμενο καθεστώς, ενώ το 12% πιστεύει πως το κράτος θα απολέσει σημαντικά έσοδα. Μόλις το 2% θεωρεί πως δεν πρέπει να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας, με το 3% να πιστεύει ότι θα μειωθεί ο μισθός των υπαλλήλων στους ημικρατικούς με την ιδιωτικοποίηση τους και το 9% να δηλώνει ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας.

 

Ιδιοκτησιακό καθεστώς οργανισμών κοινής ωφελείας στο εξωτερικό
Η πλειοψηφία των Κυπρίων δεν φαίνεται να γνωρίζει κατά πόσον οι οργανισμοί κοινής ωφελείας στο εξωτερικό ανήκουν στο κράτος ή σε ιδιωτικές εταιρείες, καθώς το 53% ερωτηθέντων απάντησε πως δεν είναι καθόλου ενήμεροι για το τι συμβαίνει στο εξωτερικό, ενώ μόλις το 3% απάντησε ότι είναι ενήμερο σε μεγάλο βαθμό, το 16% σε αρκετό βαθμό και το 28% σε μικρό βαθμό.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, η μεγάλη πλειοψηφία των ηλικιακών ομάδων 18-24 και 65 + των ερωτηθέντων φαίνεται να μην είναι καθόλου ενήμερες με ποσοστό 74% και 60% αντίστοιχα, ενώ ενήμερες σε μεγάλο και αρκετό βαθμό είναι η ηλικιακή ομάδα των 45 + με 28% και την ηλιακή ομάδα 25-44 να ακολουθεί με 22%.

Ενήμεροι σε μεγάλο και αρκετό βαθμό για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ημικρατικών οργανισμών στο εξωτερικό παρουσιάζονται οι άνδρες με 24% σε σχέση με το 13% των ερωτηθέντων γυναικών.

 

Ικανοποιημένοι από τις παρεχόμενες υπηρεσίες
Πολύ έως αρκετά ικανοποιημένη παρουσιάζεται η πλειοψηφία (62%) των ερωτηθέντων από το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχουν οι ημικρατικοί οργανισμοί. Συγκεκριμένα, το 15% ανέφερε πως είναι πολύ ικανοποιημένο, το 47% πολύ ικανοποιημένο, ενώ το 38% δήλωσε πως είναι λίγο (26%) έως καθόλου (12%) ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι ημικρατικοί.

Η νεαρότερη ηλικιακή ομάδα των ερωτηθέντων (18-24) φαίνεται να είναι λιγότερο ικανοποιημένη από τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες παρά το γεγονός ότι στην πλειοψηφία της (52%) δηλώνει πως είναι πολύ ή αρκετά ικανοποιημένη. Πολύ ή αρκετά ικανοποιημένη από το επίπεδο των υπηρεσιών δηλώνει το 64% της ηλικιακής ομάδας άνω των 65, με τις ηλικιακές ομάδες των 45-64 και 25-44 να ακολουθούν με 63% και 62% αντίστοιχα. 

Οι γυναίκες φαίνεται να δηλώνουν περισσότερο ικανοποιημένες από ό,τι άνδρες καθώς το 62% των ερωτηθέντων γυναικών απάντησε πως είναι πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο σε σχέση με ο 61% των ανδρών και παρά το γεγονός ότι το 16% των ανδρών δήλωσαν πως είναι πολύ ικανοποιημένοι σε σχέση με το 13% των γυναικών.

 




Πρώτη η ΑΗΚ, τελευταίο το ΧΑΚ
Οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τους ημικρατικούς οργανισμούς στη βάση του κατά πόσον τους θεωρούν σημαντικούς για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Η βαθμολογία έγινε σε πενταβάθμια κλίμακα με το πέντε = πολύ σημαντικός και το ένα = καθόλου σημαντικός. 

Τα ευρήματα της έρευνας κατέδειξε πως το κοινό θεωρεί την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου ως πολύ σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, καθώς συγκέντρωσε κατά μέσο όρο βαθμολογία 4,10 και το 76% να την βαθμολογεί με 4 ή 5, ενώ μόλις το 4% θεωρεί πως δεν είναι καθόλου σημαντική.  

Με βάση την κατά μέσο όρο βαθμολογία ακολουθούν οι Cyta και Συμβούλια Υδατοπρομήθειας με βαθμολογία 3,55 αντίστοιχα, ενώ ένας στου πέντε χαρακτήρισε ως λίγο ή καθόλου σημαντική την συμβολή της Cyta στην εύρυθμη λειτουργία του κράτους και το 18% εξέφρασε την ίδια άποψη για τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας

Το 52% χαρακτηρίζει ως πολύ ή αρκετά σημαντική την ύπαρξη του ΚΟΤ που συγκέντρωσε κατά μέσο όρο βαθμολογία 3,46 μονάδες, με τα Συμβούλια Αποχετεύσεων να ακολουθούν με βαθμολογία 3,16 μονάδες. Παράλληλα, ένας στους τρείς δηλώνει ότι είναι λίγο ή καθόλου σημαντική η ύπαρξη του ΚΟΑ που συγκέντρωσε κατά μέσο όρο βαθμολογία 3,08 μονάδες.

Δύο στους πέντε (41%) θεωρεί ως καθόλου ή λίγο σημαντικό το ΡΙΚ για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους  με κατά μέσο όρο βαθμολογία τις 2,79 μονάδες, ενώ μόνο το 30% θεωρεί ως αρκετά ή πολύ σημαντικό το ΡΙΚ. 

Την τελευταία θέση καταλαμβάνει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου καθώς με κατά μέσο όρο βαθμολογία τις 2,44  μονάδες, καθώς ένας στου δύο θεωρεί ως λίγο ως καθόλου σημαντικό το ΧΑΚ στην εύρυθμη λειτουργία του κράτους.







Απογοητευμένοι μεν αισιόδοξοι δε για το Λιμάνι Λεμεσού
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (51%) απάντησε πως δεν είναι ικανοποιημένο από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού στη Λεμεσό κάτι το οποίο ίσως να αποδίδεται στα προβλήματα που προκλήθηκαν και τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν κατά τις πρώτες μέρες λειτουργίας του λιμανιού υπό το νέο καθεστώς. Την ίδια ώρα, το 37% απάντησε πως έμεινε ικανοποιημένο από την αλλαγή καθεστώτος στο λιμάνι Λεμεσού, ενώ ένα σεβαστό ποσοστό 12% επέλεξε να τηρήσει ουδέτερη στάση.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (36%) δηλώνει ότι πιστεύει πως θα βελτιωθεί σημαντικά η λειτουργία του λιμανιού με την ιδιωτικοποίηση του, ενώ μόνο το 16% πιστεύει ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα στο λιμάνι. Σημειώνεται πως το 28% δήλωσε πως θα βελτιωθεί ελάχιστα η λειτουργία του λιμανιού και το 13% πιστεύει πως τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν. 

Παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τις πρώτες μέρες λειτουργίας του λιμανιού στη Λεμεσό υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (56%) ανέφερε πως δεν επηρεάστηκε καθόλου ή επηρεάστηκε σε μικρό βαθμό η άποψη που είχε γενικά για τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ το 39% ανέφερε πως επηρεάστηκε σε αρκετό ή σε μεγάλο βαθμό η άποψη που είχε για τις ιδιωτικοποιήσεις από τα προβλήματα που προέκυψαν στο λιμάνι Λεμεσού κατά τις πρώτες μέρες.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ:
IMR / ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
ΑΝΑΘΕΣΗ:  InBusinessNews.com
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ:  29 ΜΑΡΤΙΟΥ – 04 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΚΑΛΥΨΗ: ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ – ΑΣΤΙΚΕΣ & ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ:  ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 18+
ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: 500 ΑΤΟΜΑ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: ΤΥΧΑΙΑ ΣΤΡΩΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ:ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

Διαβάστε το δεύτερο μέρος των ευρημάτων της έρευνας που αφορά τη γνώμη του κοινού για την ιδιωτικοποίηση της Cyta.

Δειτε Επισης

Μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα και Ιορδανία στον τομέα των επενδύσεων-Ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί
Οριακές απώλειες στο ΧΑΚ
Ακόμη ένα κρίσιμο βήμα για την κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ-Το βασικό προαπαιτούμενο που έχει ολοκληρωθεί
Επιδείνωση οικονομικού κλίματος, όμως συνεχίζουν οι ευνοϊκές συνθήκες για την κυπριακή οικονομία
Ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη: Παίρνει σάρκα και οστά ο ψηφιακός πολίτης-Οι δυνατότητες που θα παρέχει από 5 Δεκεμβρίου
Επιβεβαίωση οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά ανάγκη για επαγρύπνηση
Ευρωβουλή: Ικανοποίηση αλλά και ενστάσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για 2025
Η ακτινογραφία της ανεργίας στην Κύπρο-Οι τομείς, η μόρφωση και οι ηλικίες των ανέργων
Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επί θεμάτων Πολιτικής Συνοχής ο Κεραυνός
Κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ