Powered by

Τέλος Απριλίου έρχεται και πάλι η Κομισιόν

Μετά το πέρας του δεύτερου μεταμνημονιακού ελέγχου, κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επισκεφθεί εκ νέου την Κύπρο στο τέλος Απριλίου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών, το κλιμάκιο της Κομισιόν θα φτάσει στην Κύπρο στις 24 Απριλίου και θα παραμένει στο νησί για δύο μέρες, κατά τις οποίες θα εξεταστούν θέματα που αφορούν κυρίως την αγορά εργασίας και την ανταγωνιστικότητα.

Πρόκειται για θέματα που βρίσκονται στις συστάσεις για την Κύπρο στο πλαίσιο των συστάσεων ανά χώρα (Country Specific Recommendations) που δημοσιεύει κάθε χρόνο η Κομισιόν.

Όπως εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος, τα υπόλοιπα θέματα που τίθενται στις συστάσεις για τη Κύπρο είχαν εξεταστεί κατά τον μεταμνημονιακό έλεγχο που διενεργήθηκε στα τέλη Μαρτίου.

Με βάση την προηγούμενη έκθεση που εξέδωσε η Κομισιόν, η Κύπρος παρουσίασε περιορισμένη ή κάποια πρόοδο αναφορικά με την υλοποίηση των συστάσεων. Αυτές αφορούν την υιοθέτηση μηχανισμού για περιορισμό των μισθολογικών αυξήσεων στο δημόσιο τομέα, τον τερματισμό των εμποδίων στην εφαρμογή του πλαισίου αφερεγγυότητας, τη λήψη μέτρων για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εξάλειψη των εμποδίων προσέλκυσης επενδύσεων, την ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών εργασίας αναφορικά με τους μη εγγεγραμμένους ανέργους και τους μακροχρόνια άνεργους και την προώθηση της μεταρρύθμισης στην υγεία.

Εξάλλου, το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας για την περίοδο 2017 - 2020, το οποίο αναμένεται να αποσταλεί στην Κομισιόν εντός Απριλίου. Με το πρόγραμμα τα κράτη - μέλη παραθέτουν τους δημοσιονομικούς τους σχεδιασμούς για τα επόμενα τρία χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανοδικά έκλεισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ-Εβδομαδιαίες ζημιές 0,25%
Λιου Τζιαντσάο (ΚΚΚ): Η Κύπρος έχει καταστεί για άλλη μια φορά πύλη για τη συνεργασία Κίνας-Ε.Ε.
Ετήσια αύξηση 1,5% στους εργαζόμενους και 1,9% στις ώρες εργασίας το πρώτο τρίμηνο
Ενίσχυση συνεργασίας Κύπρου-FAO στους τομείς διαχείρισης υδάτινων πόρων, σπατάλης τροφίμων και επισιτιστικής ασφάλειας
Έκανε εργαλείο παρακολούθησης εισαγωγών για μη εκτροπή εμπορίου λόγω δασμών η Κομισιόν
Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο
ΠτΔ: Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και ένταξη στη Σένγκεν στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας Ε.Ε.
Αντρέας Κυπριανού: Η ανάγκη απλοποίησης διαδικασιών προς υλοποίηση ΚΑΠ και ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης
Συζήτησαν για τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις Η.Β. και Λάρνακας Νάκης Αντωνίου και Ύπατος Αρμοστής
Μάκης Κεραυνός: Σταθερή και ανθεκτική η κυπριακή οικονομία-Μας απασχολούν οι ανελαστικές δαπάνες