Τρόικα: Καμπανάκι για δημοσιονομική χαλάρωση
16:36 - 01 Απριλίου 2017
Με ιδιαίτερα αυστηρό αλλά όχι καταναγκαστικό ύφος ΕΕ και ΕΚΤ καλούν τις αρμόδιες αρχές να μην ενδώσουν στις πιέσεις για δημοσιονομική χαλάρωση. Σε ανακοίνωση τους μετά την δεύτερη αποστολή του αρμόδιο κλιμακίου στην Κύπρο μετά την έξοδο της χώρας μας από το μνημόνιο, η πολιτική ηγεσία καλείται να προχωρήσεις με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται το ύψος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Την ίδια ώρα, εισηγείται όπως προχωρήσει τάχιστα η δημιουργία εμπορικού δικαστηρίου ώστε να ενισχυθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Κύπρο.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η Κύπρος επωφελείται στην παρούσα φάση από ισχυρή ανάπτυξη και βελτιωμένες συνθήκες στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ωστόσο, χαρακτηρίζει ως ζωτικής σημασίας μια νέα ώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη στο μέλλον.
Παράλληλα, κατά την παρουσία του στο νησί το κλιμάκιο ενθάρρυνε τις αρχές και άλλους σημαντικούς παράγοντες να ανανεώσουν τις προσπάθειές τους για τη βελτίωση του αναπτυξιακού δυναμικού της Κύπρου, προσελκύοντας περισσότερες επενδύσεις που ενισχύουν την παραγωγικότητα.
Αν και το ποσοστό ανεργίας παραμένει σε υψηλά επίπεδα μεταξύ των νέων, στην ανακοίνωση της η ΕΚΤ αναφέρει ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας έχουν βελτιωθεί αν και το ποσοστό ανεργίας παραμένει σε ψηλά επίπεδα, ενώ σε ό,τι αφορά το ρυθμό ανάπτυξης υπογραμμίζει ότι αναμένεται να είναι κοντά στο 2,5% το 2017. Ωστόσο, οι περιορισμένες επενδύσεις που βελτιώνουν την παραγωγικότητα, οι ανεπαρκές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το επίμονα ψηλό επίπεδο ιδιωτικού χρέους εξακολουθούν να επηρεάζουν τις προοπτικές ανάπτυξης.
Την ίδια ώρα, τονίζεται ότι οι πιέσεις για δημοσιονομική χαλάρωση αυξάνονται με το πρωτογενές πλεόνασμα να μειώνεται το 2017 κάτι το οποίο οφείλεται εν μέρει στην κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι το κλιμάκιο πως συστήνει όπως οι αρχές θα πρέπει να αντισταθούν στις πιέσεις για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής καθώς οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί και η πτωτική πορεία του δημόσιου χρέους δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί. Η ενίσχυση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας συνεπάγεται, επίσης, την ανάγκη να περιοριστεί το μισθολογικό κόστος στο δημόσιο τομέα, μεταξύ άλλων με την καθιέρωση ενός μόνιμου μηχανισμού για την αύξηση των μισθών. Μια εμπεριστατωμένη ανάλυση των δημοσιονομικών επιπτώσεων θα πρέπει να συνοδεύει το νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης της υγειονομικής περίθαλψης, για να διασφαλιστεί η συνοχή με το υφιστάμενο δημοσιονομικό περιθώριο.
Διαπιστώνεται, επίσης, ότι υπάρχει πρόοδος στην αντιμετώπιση των ΜΕΔ, τα οποία όμως παραμένουν σε πολύ ψηλά επίπεδα. Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης επέτρεψε στις τράπεζες να διευρύνουν την καταθετική τους βάση και να βελτιώσουν τη ρευστότητα και κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας. Μια αξιοσημείωτη θετική εξέλιξη είναι, επίσης, η πλήρης αποπληρωμή της έκτακτης ρευστότητας που είχε χορηγηθεί σε κυπριακές τράπεζες. Το κλιμάκιο συνέστησε πιο ισχυρές προσπάθειες αναδιάρθρωσης δανείων, κυρίως με την πλήρη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπλέον, η επικράτηση των αναδιαρθρώσεων των ήδη αναδιαρθρωμένων δανείων δείχνει ότι η ποιότητα των λύσεων αναδιάρθρωσης πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι θα πρεπει να καταβληθούν πιο έντονες προσπάθειες από τις αρχές και τις τράπεζες για να αυξηθεί η εφαρμογή και χρήση των πλαισίων αφερεγγυότητας και εκποιήσεων. Αυτά τα πλαίσια έχουν δημιουργήσει κίνητρα για τους οφειλέτες να εξοφλήσουν ή να αναζητήσουν συνεταιριστικές λύσεις αναδιάρθρωσης. Παρ 'όλα αυτά, μια πιο δυναμική εφαρμογή θα ενισχύσει περαιτέρω αυτά τα κίνητρα και θα συμβάλει στη μείωση των στρατηγικών χρεοκοπιών.
Η ανανέωση της δυναμικής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων πρέπει να είναι ψηλή προτεραιότητα για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε τις βασικές μεταρρυθμίσεις, όπως η συνολική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και η ιδιωτικοποίηση των μεγάλων κρατικών εταιρειών.
Κατά την άποψη της αποστολής, αυτά πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητες της πολιτικής για τη στήριξη της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Για την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων, πρέπει να επιτευχθεί πρόοδος σε πολλές από τις βασικές περιοχές, κυρίως στον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος, κυρίως με τη δημιουργία ενός εμπορικού δικαστηρίου. Άλλες προτεραιότητες περιλαμβάνουν μια πιο αποφασιστική εφαρμογή του σχεδίου δράσης της κυβέρνησης για την ανάπτυξη, τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τη δημιουργία ενός βιώσιμου και αποτελεσματικού συστήματος έκδοσης και μεταφοράς τίτλων ιδιοκτησίας.