Powered by

ΥΠΟΙΚ: Κάτω των €15 εκατ το κόστος της Α8 για νοσηλευτές

Το μήνυμα ότι η επιστημονική αναγνώριση του κλάδου των νοσηλευτών του Δημοσίου και η μισθολογική αναβάθμισή τους στην κλίμακα Α8 θα κοστίσει κάτω από €15 εκατομμύρια, στέλνει ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι τα δεδομένα σήμερα δεν είναι τα ίδια με την προηγούμενη Άνοιξη, οπότε και οι νοσηλευτές είχαν κατέλθει σε πολυήμερη απεργία διεκδικώντας την επιστημονική τους αναγνώριση. 

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, σήμερα υπάρχει πλαίσιο αυτονόμησης που δεν υπήρχε τότε. Επίσης, πρόσθεσε ότι στο διάστημα που μεσολάβησε η κυβέρνηση είδε το τί ισχύει σε άλλες σύγχρονες χώρες. «Είδαμε, λοιπόν, ότι δεν είναι όλοι οι νοσηλευτές στα σύγχρονα συστήματα υγείας άλλων χωρών στην ίδια βαθμίδα, με την ίδια κατάρτιση – καθήκοντα – μισθό. Είδαμε ότι πράγματι υπάρχουν νοσηλευτές που βρίσκονται σε επιστημονική βαθμίδα. Είδαμε, επίσης, ότι υπάρχει και μια διαφορετική κατηγορία νοσηλευτικού μεν προσωπικού με διαφορετικά καθήκοντα, υποστηρικτικά. Προωθήσαμε αυτόν τον σχεδιασμό και έτσι δεν τους έχουμε όλους στην επιστημονική βαθμίδα. Ασφαλώς όμως είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Παιδείας για να αρχίσουν αμέσως τα διετή προγράμματα κατάρτισης. Έτσι, αντί να είναι όλοι οι νεοπροσληφθέντες νοσηλευτές στο σύνολό τους επιστημονικών προσόντων, καθηκόντων και βαθμίδων, να είναι μισοί-μισοί», συμπλήρωσε. 

Ερωτηθείς για το κόστος της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης, εξήγησε πως εάν 3200 νοσηλευτές έπαιρναν όλοι την κλίμακα Α8,  το κόστος θα ανερχόταν κατά μέσο όρο στα 30 εκατομμύρια τον χρόνο επιπρόσθετη δαπάνη. Τώρα, πρόσθεσε, οι μισοί δεν θα είναι στην Α8, αλλά σε κλίμακα χαμηλότερη από αυτήν που είναι σήμερα. Θα αλλάξει επίσης το πλαίσιο σε σχέση με το ωράριο και οι νέες προσλήψεις δεν θα είναι [με το καθεστώς] δημοσίων υπαλλήλων, αλλά με άλλο καθεστώς. Στην Α8 θα πάνε οι υπηρετούντες μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν πτυχίο. Στη σύμβαση που έχουν υπογράψει, συμπλήρωσε ο ΥΠΟΙΚ,  δεν υπάρχει τίποτα σχετικά με τις προσλήψεις που θα κάνει στο μέλλον ο αυτόνομος οργανισμός, εκτός από το δεδομένο ότι δεν θα είναι όλοι επιστημονικό προσωπικό. Η Α8 προσδιορίζει μόνιμο δημόσιο υπάλληλο. Δεν θα δοθεί καθεστώς μόνιμου δημοσίου υπαλλήλου σε κανέναν που θα προσληφθεί αύριο από τον αυτόνομο/ημικρατικό οργανισμό, ο οποίος θα έχει την ευθύνη διαχείρισης των νοσοκομείων. Θα υπάρχουν άλλες κλίμακες για τους νεοεισερχόμενους αλλά θα υπάρχουν και νέες, ευέλικτες μορφές αμοιβής βάσει bonus-system, για να ενθαρρύνεται η παραγωγικότητα των εργαζομένων. Υπάρχει, δηλαδή, και η δυνατότητα κάποιος που δεν είναι σε καθεστώς Α8 να παίρνει και περισσότερα.

«Πρέπει πάντως να λειτουργήσουμε με ένα δεδομένο που δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε: έχουμε 3000 δημόσιους υπαλλήλους. Εάν νομίζετε ότι με κάποιο τρόπο που δεν μπορεί να προσδιορίσει κανείς, θα μπορούσαμε να απαλλαγούμε από αυτές τις μερικές χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να απολύσει δημόσιο υπάλληλο. Ούτε και θα αναμέναμε από δημόσιους υπαλλήλους να πάνε εθελοντικά σε διαφορετικό καθεστώς. Αν περιμένουμε να γίνει κάτι τέτοιο, η μεταρρύθμιση δεν θα γίνει ποτέ. Πάντως, αυτή η μεταρρύθμιση θα κοστίσει κάτω από 15 εκατομμύρια και θα τα παρουσιάσουμε στη Βουλή», συμπλήρωσε. 

«Ευκολότερη τώρα η αυτονόμηση»
Ο υπουργός Οικονομικών άφησε παράλληλα να εννοηθεί πως με αυτή την εξέλιξη, θα καταστεί πιο εύκολη η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, προς την κατεύθυνση εφαρμογής του ΓεΣΥ. «Αν και δεν ψηφίζουν οι νοσηλευτές γι’ αυτό το θέμα, εντούτοις επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων: όταν το σύνολο των εργαζομένων σε ένα τομέα δεν αποδέχεται κάτι και βάζει βέτο, η λήψη απόφασης επηρεάζεται. Δείτε για παράδειγμα, το θέμα με τη CYTA: η κυβερνητική πρόταση δεν πέρασε διότι υπήρχαν ενστάσεις από τους εργαζομένους. Είναι, λοιπόν, σημαντικό το γεγονός ότι με αυτή την τόσο μεγάλη μερίδα εργαζομένων υπάρχει πλέον συμφωνημένο πλαίσιο», συμπλήρωσε. 

«Δεν κινδυνεύουν τα δημόσια οικονομικά»
Ο Χάρης Γεωργιάδης σχολίασε επίσης τη θέση που διατυπώνεται από κάποιους ότι έγιναν αδικίες εν όψει προεδρικών εκλογών και ότι αυτές οι αδικίες θα είναι εις βάρος των ασθενών. «Δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς γίνεται να είναι εις βάρος των ασθενών μια ρύθμιση που εφαρμόζεται σε όλα τα νοσηλευτήρια στην Ευρώπη: δηλαδή, να μην είναι όλοι στην επιστημονική βαθμίδα, αλλά να υπάρχουν δύο κατηγορίες προσωπικού. Με τη λογική ότι έπρεπε όλοι να θεωρούνται το ίδιο, θα έπρεπε να δώσουμε την Α8 σε όλους. Μετά από μελέτη του ζητήματος καταλήξαμε ότι μπορεί να υπάρχει ένας μικρότερος αριθμός επιστημονικού προσωπικού –έτσι λειτουργούν και αλλού τα νοσοκομεία – και να υπάρχει και μια δεύτερη κατηγορία προσωπικού, που θα έχει μεν την κατάρτιση, αλλά δεν θα είναι επιστημονικής βαθμίδας και επιστημονικών καθηκόντων, οι οποίοι θα αμείβονται λιγότερο». Προχωρώντας, σημείωσε πως για όλους όσοι σήμερα ανησυχούν για δημοσιονομικό εκτροχιασμό  έχει να πει ότι πολλοί από αυτούς δεν έβλεπαν δημοσιονομικό εκτροχιασμό όταν δαπανούσαμε χίλια εκατομμύρια τον χρόνο πέραν των δυνατοτήτων μας. «Απευθύνομαι και σε πολιτικούς, και στα ΜΜΕ, και σε επαγγελματικές οργανώσεις, και σε συμπολίτες μας που ανησυχούν και επαναλαμβάνω ότι ως κυβέρνηση έχουμε προωθήσει μια σειρά τέτοιων μεταρρυθμίσεων που εκ πρώτης όψεως δημιουργούσαν ανησυχίες, αλλά αποδείχθηκε στην πράξη ότι έχουν γίνει σωστοί υπολογισμοί».

Δειτε Επισης

Μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα και Ιορδανία στον τομέα των επενδύσεων-Ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί
Οριακές απώλειες στο ΧΑΚ
Γ. Παπαναστασίου: Διαχειρίσιμο το γεωπολιτικό ρίσκο για GSI-Σαφή στήριξη από ΗΠΑ βλέπει ο Θ. Σκυλακάκης
Ακόμη ένα κρίσιμο βήμα για την κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ-Το βασικό προαπαιτούμενο που έχει ολοκληρωθεί
Anymaster: Η πλατφόρμα με χρηματοδότηση από τη Lamda επεκτείνεται στην Αθήνα
Επιδείνωση οικονομικού κλίματος, όμως συνεχίζουν οι ευνοϊκές συνθήκες για την κυπριακή οικονομία
Ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη: Παίρνει σάρκα και οστά ο ψηφιακός πολίτης-Οι δυνατότητες που θα παρέχει από 5 Δεκεμβρίου
Επιβεβαίωση οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά ανάγκη για επαγρύπνηση
Η δυναμική της Λευκωσίας και οι επενδυτικές ευκαιρίες που κάνουν τη διαφορά
VTTI: Τα δέκα χρόνια στην Κύπρο και η μεγαλύτερη ξένη άμεση επένδυση στον τομέα της ενέργειας στη χώρα