Powered by

Αλλάζει η νομοθεσία για κρατικούς αξιωματούχους στον ιδιωτικό τομέα

Προς τροποποίηση της νομοθεσίας που καλύπτει την εργοδότηση κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα, προσανατολίζεται η κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών, στον απόηχο πρόσφατων υποθέσεων μετακίνησης αξιωματούχων του ευρύτερου δημοσίου τομέα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε παρεμφερείς εργασίες.

Η επιτροπή εξέτασε αυτεπάγγελτα το όλο θέμα μετά από δύο πρόσφατες περιπτώσεις λιμεναρχών της Αρχής Λιμένων Κύπρου, που μετακινήθηκαν σε παρεμφερείς θέσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως αναφέρθηκε, ο νόμος που θεσπίστηκε το 2007, διαλαμβάνει ότι αξιωματούχοι του ευρύτερου δημοσίου τομέα και ειδικότερα Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων και Διευθυντές τμημάτων δημοσίων οργανισμών, προτού περάσουν δύο χρόνια από τον τερματισμό της εργασίας τους, θα πρέπει να λαμβάνουν άδεια από ειδική επιτροπή που απαρτίζεται από τους τρεις αρχαιότερους εισαγγελείς της Νομικής Υπηρεσίας. Αν δεν λάβουν την σχετική άδεια και μετακινηθούν θεωρείται ποινικό αδίκημα.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης χαρακτήρισε σημαντικό το ότι υπάρχει αυτός ο νόμος, αφού, όπως είπε, υπάρχει διαπλοκή και διαφθορά σε υποθέσεις μετακίνησης κρατικών υψηλόβαθμων αξιωματούχων του κράτους στον ιδιωτικό τομέα.

Είπε δε ότι η Νομική Υπηρεσία παρέπεμψε στον Γενικό Εισαγγελέα δύο περιπτώσεις που αφορούν υψηλόβαθμους αξιωματούχους που δεν αποτάθηκαν στην αρμόδια επιτροπή για να λάβουν την σχετική άδεια εργοδότησης.

Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι η λειτουργία της επιτροπής έχει το τεκμήριο της αξιοπιστίας, προσθέτοντας ότι αν διευρυνθεί η κάλυψη του νόμου θα μπορούσε να δημιουργηθούν αρμόδιες επιτροπές στα αρμόδια Υπουργεία για εξέταση αιτήσεων χαμηλότερων κρατικών αξιωματούχων, έτσι ώστε να μην υπερφορτωθεί η λειτουργία της επιτροπής.

Η επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής, Λουΐζα Ζανέττου ανέφερε πως η επιτροπή εξετάζει σε περίοδο τριών μηνών αιτήματα για εργοδότηση που της υποβάλλονται, αλλά δεν έχει την εξουσία να εξετάσει υποθέσεις αυτεπάγγελτα.

Σημείωσε ότι μετά από τροποποίηση που έγινε το 2011, η επιτροπή αποστέλλει στοιχεία στον Πρόεδρο της Βουλής, προς γνώση των μελών του Κοινοβουλίου, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Γενικό Εισαγγελέα.

Ανέφερε ακόμη ότι τα τελευταία δύο χρόνια εξετάστηκαν 11 αιτήματα. Έξι το 2016 και πέντε το 2015, ενώ δεν έχουν απορριφθεί αιτήσεις.

Όπως αναφέρθηκε από τις πρόνοιες του νόμου, εξαιρείται ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Μέλη της επιτροπής ήγειραν επίσης το θέμα που αφορά μετακίνηση συνεργατών Υπουργών, αλλά και ενδεχόμενη αύξηση του φαινομένου της μετακίνησης κρατικών αξιωματούχων ενόψει αποκρατικοποιήσεων.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στην επιτροπή ότι η πολιτική θέση του ΥΠΟΙΚ όπως διατυπώθηκε, σε γραπτή απάντηση του Υπουργού σε ερώτηση της Ειρήνης Χαραλαμπίδου το 2014, ότι δεν πρέπει να διευρυνθεί η κάλυψη του νόμου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα και Ιορδανία στον τομέα των επενδύσεων-Ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί
Οριακές απώλειες στο ΧΑΚ
Γ. Παπαναστασίου: Διαχειρίσιμο το γεωπολιτικό ρίσκο για GSI-Σαφή στήριξη από ΗΠΑ βλέπει ο Θ. Σκυλακάκης
Ακόμη ένα κρίσιμο βήμα για την κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ-Το βασικό προαπαιτούμενο που έχει ολοκληρωθεί
Anymaster: Η πλατφόρμα με χρηματοδότηση από τη Lamda επεκτείνεται στην Αθήνα
Επιδείνωση οικονομικού κλίματος, όμως συνεχίζουν οι ευνοϊκές συνθήκες για την κυπριακή οικονομία
Ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη: Παίρνει σάρκα και οστά ο ψηφιακός πολίτης-Οι δυνατότητες που θα παρέχει από 5 Δεκεμβρίου
Επιβεβαίωση οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά ανάγκη για επαγρύπνηση
Η δυναμική της Λευκωσίας και οι επενδυτικές ευκαιρίες που κάνουν τη διαφορά
VTTI: Τα δέκα χρόνια στην Κύπρο και η μεγαλύτερη ξένη άμεση επένδυση στον τομέα της ενέργειας στη χώρα