powered by

Στη Βουλή το ν/σ που αλλάζει τα δεδομένα των στεγαστικών δανείων

Εναρμονιστικό νομοσχέδιο που αποσκοπεί στη δημιουργία υψηλού επιπέδου προστασίας των καταναλωτών στον τομέα των συμβάσεων πίστωσης σε σχέση με στεγαστικά δάνεια συζήτησε η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τη Δευτέρα, με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου να σημειώνει ότι η ένταξη στην αγορά των δανείων και μη πιστωτικών ιδρυμάτων είναι μια πολύ σοβαρή εξέλιξη που προωθεί περαιτέρω τον ανταγωνισμό.

Τις πρόνοιες του εν λόγω νομοσχεδίου είχε παρουσιάσει σε πρόσφατο ρεπορτάζ του το InBusinessNews.

Το νομοσχέδιο θεσπίζει τους κανόνες σχέση με τις πληροφορίες που θα περιέχονται σε διαφήμιση για παροχή χορηγήσεων σε καταναλωτή για ακίνητα, την παροχή πληροφοριών πριν τη σύναψη του δανείου μέσω τυποποιημένου ευρωπαϊκού δελτίου πληροφοριών, τον υπολογισμό του συνολικού ετήσιου πραγματικού επιτοκίου για σκοπούς σύγκρισης, την παροχή δανείων σε ξένο νόμισμα, το δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής των δανείων.

Ρυθμίζει επίσης τις διοικητικές κυρώσεις που μπορούν επιβληθούν για παράβαση του νόμου που είναι έως και €250.000 και σε περίπτωση επανάληψης ή συνέχισης της παράβασης έως και €5.000 για κάθε μέρα.

Σε σχέση με την εισαγωγή των Μη Πιστωτικών Ιδρυμάτων, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι αυτά θα αδειοδοτούνται και θα εποπτεύονται από την Κεντρική Τράπεζα, η οποία και θα εκδώσει οδηγία αναφορικά με τις διαδικασίες που θα ακολουθούνται. Παράλληλα, ένα τέτοιο ίδρυμα πρέπει να έχει αρχικό κεφάλαιο ύψους €500.000 ενώ πρέπει να γνωστοποιούνται στην Κεντρική μεταξύ άλλων και η ταυτότητα των άμεσων ή / και έμμεσων μετόχων οι οποίοι κατέχουν ειδική συμμετοχή ή σε περίπτωση που δεν κατέχονται ειδικές συμμετοχές, την ταυτότητα μέχρι ων 20 μεγαλυτέρων μετόχων με συμμετοχή 5% ή περισσότερη.

Τοποθετούμενος ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι η πολιτική οικονομία του νομοσχεδίου προωθεί περαιτέρω τον ανταγωνισμό στην αγορά δανείων. Εντάσσεται, είπε, μια άλλη οντότητα, ο δανειστής έχει επιτέλους μια μορφή ανταγωνισμού. Είναι μια πολύ σοβαρή εξέλιξη, πρόσθεσε, διότι προωθεί περαιτέρω τον ανταγωνισμό.

Αναφορά έκανε και στη σημασία να δοθεί επαρκής χρόνος για να προετοιμαστούν σωστά τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και ο κόσμος για τις νέες ευκαιρίες που δημιουργεί αυτό καινοτόμο νομοσχέδιο.

Οι Βουλευτές έθεσαν σειρά ερωτημάτων και σε σχέση με το νέο επάγγελμα που θεσμοθετείται μέσω του νομοσχεδίου αυτού της Μεσίτη Πιστώσεων, με τους αρμόδιους να εξηγούν ότι θα προτείνει συμβάσεις σε καταναλωτές και τους βοηθάει στις προπαρασκευαστικές τους εργασίες και μπορεί να συνάπτει τις συμβάσεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Eurobank Holdings: Ενισχυμένα καθαρά κέρδη στην Κύπρο με Eurobank Cyprus και Ελληνική-Πάνω κατά 31,3% και στα €121 εκ.
Κάποιες ειδοποιήσεις είναι καλύτερο να τις αγνοείς...Καμπάνια ενημέρωσης Συνδέσμου Τραπεζών powered by Mastercard
Όλι Ρεν (EKT): Ναι σε νέα μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο αν το δικαιολογούν οι προβλέψεις
Αναστέλλεται λόγω squeeze out η διαπραγμάτευσης της μετοχής της Ελληνικής Τράπεζας στο ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Πόσες επιπλέον μετοχές απέκτησε μέσω του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών
Eurobank-Ελληνική: Φουλ ρυθμοί για την συγχώνευση και αποφάσεις για το όνομα της ενοποιημένης τράπεζας
Ελληνική Τράπεζα: Δυναμικό ξεκίνημα για το 2025 με κέρδη ύψους €45 εκατ. το πρώτο τρίμηνο
Πράσινο Κεφαλαιαγοράς στο squeeze out και στην Eurobank το 100% της Ελληνικής
Προσοχή σε απατηλά επενδυτικά προγράμματα συνιστά ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών
Σε κέρδη 4,5 δις ευρώ στοχεύουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025