Στο μενού και οι διαγραφές δανείων
16:28 - 06 Μαρτίου 2017
Στην εσχάτη λύση των διαγραφών οφειλόμενων ποσών προχώρησαν σε αρκετές περιπτώσεις οι εμπορικές τράπεζες κατά το 2016 σε μία προσπάθεια να διαφοροποιηθούν τα δεδομένα των δανειζομένων και να μπορέσουν οι προτεινόμενες αναδιαρθρώσεις να είναι βιώσιμες.
Αυτό προκύπτει από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική ενώ τη συγκεκριμένη λύση φαίνεται να χρησιμοποιεί και ο Συνεργατισμός. Στις πλείστες περιπτώσεις, οι διαγραφές αφορούν επιπρόσθετες χρεώσεις ή τέλη που επιβλήθηκαν την περίοδο που το δάνειο δεν ήταν εξυπηρετούμενο.
Στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου για παράδειγμα, από τα 6.2 δις ευρώ που αναδιαρθρώθηκαν το 2016, ποσό 1.1 δις ευρώ αφορούσε διαγραφές. Συνολικά 700 εκατ. ευρώ διαγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο και σε μεγάλο βαθμό συνδέονται με την αναδιάρθρωση των δανείων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αλλά όχι μόνο. Αντίστοιχο ποσό, 1.1 δις περιλήφθηκε και στη μείωση των δανείων με καθυστέρηση 90 ημερών, τα οποία ανήλθαν σε 2.8 δις ευρώ το 2016. Παράλληλα, διαγραφές προκύπτουν και για περιπτώσεις που βρίσκονται στα recoveries και για τις οποίες κρίνεται πως δεν υπάρχει περίπτωση η τράπεζα να λάβει ποτέ τα οφειλόμενα ποσά.
Στην περίπτωση της Ελληνικής Τράπεζας, οι διαγραφές δανείων ανήλθαν σε 160.5 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 123.9 εκατ. ευρώ το 2015. Στην περίπτωση της Ελληνικής Τράπεζας, οι περισσότερες διαγραφές προέκυψαν το πρώτο και το τρίτο τρίμηνο.