powered by

Αυστηρό μήνυμα Χρ. Επιτρόπου στις τράπεζες

Ουδένα Αδειοδοτημένο Πιστωτικό Ίδρυμα (ΑΠΙ) δικαιούται αυθαίρετα και μονομερώς, σύμφωνα με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου, να χρησιμοποιεί για οποιοδήποτε λόγο πληρωμές πλεονασμού δανειοληπτών  και/ή καταναλωτών, οι οποίες έχουν κατατεθεί σ’ αυτά (σε οποιαδήποτε μορφή λογαριασμού).

Σύμφωνα με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, “οποιαδήποτε πρόνοια σε δανειακή σύμβαση η οποία προνοεί και/ή ερμηνεύεται από ΑΠΙ άλλως πως, ή οποιαδήποτε τραπεζική πρακτική η οποία δύναται να επιφέρει αποτελέσματα αντίθετα προς το αναπαλλοτρίωτο πληρωμών πλεονασμού, είναι συλλήβδην παράνομη”.

Σε σημερινό σημείωμα προς δανειολήπτες καταναλωτές, εξαιτίας του σημαντικού αριθμού απολύσεων και πλεονασμού προσωπικού που συντελέστηκε κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ο κ. Ιωάννου ενημερώνει τους δανειολήπτες - καταναλωτές ότι στο πλαίσιο του κυπριακού νομικού συστήματος, το προϊόν πληρωμών εξαιτίας πλεονασμού αποτελεί αναπαλλοτρίωτη κινητή ιδιοκτησία του δικαιούχου, τονίζοντας ότι “την περιουσία αυτή ο ίδιος δικαιούται να διαχειριστεί και να χρησιμοποιήσει όπως επιθυμεί”.

“Η αυτοδιάθεση και αυτοδιαχείριση του δικαιώματος αυτού από το φυσικό πρόσωπο το οποίο εισέπραξε πληρωμή πλεονασμού, κατοχυρώνεται ρητώς και ανεπιφύλακτα από τον Νόμο”, προσθέτει.

Απόφασή Επιτρόπου εναντίον ΑΠΙ

Σε σχέση με τις ενέργειες του επί του θέματος, ο Επίτροπος τονίζει ότι σε περιπτώσεις εξέτασης παραπόνων για ισχυριζόμενη εφαρμογή όρων σε δανειακές συμβάσεις, όπως ο πιο πάνω ή ανάλογων τέτοιον όρων από οποιοδήποτε ΑΠΙ, σε πληρωμές πλεονασμού, θα υιοθετεί τη θέση του παραπονούμενου και θα εκδίδει απόφαση εναντίον του τραπεζικού ιδρύματος, αν αυτό δικαιολογείται από τα δεδομένα της κάθε υπόθεσης.

“Έχουμε ήδη εξετάσει συναφές παράπονο και ετοιμάσαμε απόφαση κατά του ΑΠΙ, εναντίον του οποίου το κατατεθέν ενώπιον μας παράπονο”, αναφέρει, προσθέτοντας ότι συναφώς ενθαρρύνονται οι δανειολήπτες με ανάλογα προβλήματα να προσφεύγουν σε  υποβολή παραπόνων στο Γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Αναδιάρθρωση ΜΕΔ

Αναφορικά με την αναδιάρθρωση Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), ο κ. Ιωάννου αναφέρει ότι “είναι φρόνιμο και προς το συμφέρον των δανειοληπτών με ΜΕΔ, ενεργώντας με καλή πίστη να συνεργάζονται με τα ΑΠΙ για επίτευξη συμφωνημένης και βιώσιμης αναδιάρθρωσης των δανείων τους, συναινώντας στη διάθεση μέρους ή του όλου εισπραχθείσας πληρωμής πλεονασμού ανάλογα με τα δεδομένα κάθε περίπτωσης, για απομείωση του δανειακού τους υπολοίπου”.

Με την ανάλογη απομείωση διευκολύνεται προφανώς η επίτευξη βιώσιμης αναδιάρθρωσης και η ουσιαστική προστασία των συμφερόντων του δανειολήπτη, προσθέτει.

Αναφέρει επίσης ότι τα ΑΠΙ οφείλουν να ενεργούν επίσης με καλή πίστη, εφαρμόζοντας την περί της Διαχείρισης Καθυστερήσεων Οδηγία του 2015 της ΚΤΚ και ιδιαίτερα τον «Κώδικα Συμπεριφοράς για το Χειρισμό Δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες», ο οποίος ενσωματώνεται στην εν λόγω Οδηγία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Joey Extras: Νέο σχέδιο επιβράβευσης για παιδιά και γονείς από την Τράπεζα Κύπρου
Νέο σχέδιο για πρόωρη εξόφληση ενήμερων δανείων από ΚΕΔΙΠΕΣ-Τέλος στην επιδότηση τόκων
Η UniCredit επιμένει για εξαγορά της Commerzbank-Σταθερά αντίθετο το Βερολίνο
CEO της Aegean Baltic Bank S.A. ο Αριστείδης Βουράκης-Αναλαμβάνει καθήκοντα τον Οκτώβριο
Μειώθηκε κατά €4,5 δισ. η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος το 2024- Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου
Σεντένο (ΕΚΤ): Η ΕΚΤ δεν βιάζεται να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια
Διπλή διάκριση για το πράσινο ομόλογο €300 εκατ. της Τράπεζας Κύπρου στα EMEA Finance Achievement Awards 2024
Ενώπιον της ΕΠΑ η εξαγορά της AstroBank από την Alpha Bank
Τι περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες από τα stress tests-Για ποιους κινδύνους προετοιμάζεται η εποπτεία
Το...κοστούμι που ράβει για τον διάδοχο του Μιχάλη Καμμά ο Σύνδεσμος Τραπεζών-Τα προσόντα, οι ικανότητες και οι ευθύνες