Powered by

Βελτιώνουν τις επενδύσεις οι όροι της ΕΕ για χρηματοδότηση έργων

Οι όροι που έχει επιβάλει η ΕΕ για τη χρηματοδότηση έργων που εμπίπτουν στη περιφερειακή πολιτική, οι προϋποθέσεις για επιτυχείς επενδύσεις (ή «εκ των προτέρων αιρεσιμότητες»), όπως ονομάζονται, συνέβαλαν στο να βελτιωθεί η αποδοτικότητα της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν.

Οι όροι αυτοί, καλύπτουν ευρύ φάσμα τομέων, μεταξύ των οποίων η συμμόρφωση με τις οδηγίες για την ενεργειακή απόδοση, στρατηγικές καινοτομίας, ψηφιακά σχέδια και εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και περιλήφθηκαν στην αναθεωρημένη πολιτική συνοχής με σκοπό να εξασφαλιστεί η ορθή και αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι σύμφωνα με πολλές από τις προϋποθέσεις, η ενίσχυση από τα ταμεία της ΕΕ έπρεπε να αποτελεί μέρος πλαισίων στρατηγικών επενδύσεων. Αυτά τα πλαίσια —που έχουν σχεδιαστεί για να πληρούν ορισμένα ποιοτικά κριτήρια, βασίζονται στην ανάλυση αναγκών, περιλαμβάνουν μέτρα για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και συγκεντρώνουν ενωσιακή, εθνική και περιφερειακή χρηματοδότηση— έχουν ως αποτέλεσμα τον καλύτερο συντονισμό και την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων των δημόσιων δαπανών στο σύνολό τους.

Επιπλέον η αποτελεσματική δημόσια διοίκηση έχει πρωταρχική σημασία για την επιτυχία των ενωσιακών και των δημόσιων επενδύσεων. Όταν ορισμένες προϋποθέσεις απαιτούσαν ρητά την ενίσχυση και τη μεταρρύθμιση των δημόσιων διοικήσεων, η ίδια η διαδικασία εκπλήρωσής τους είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του συντονισμού και της επικοινωνίας μεταξύ υπουργείων, οργανισμών, περιφερειακών και τοπικών αρχών και άλλων ενδιαφερόμενων παραγόντων, τονίζει η Κομισιόν.

Σε σχέση με την Κύπρο το έγγραφο εργασίας που διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο των κρατών μελών αναφέρει ότι, οι κανόνες της Κομισιόν βοήθησαν στην επιτάχυνση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά επέβαλαν και την προώθηση της οδηγίας για τη διαχείριση υδάτων. Παρομοίως η Κύπρος για τον ίδιο λόγο παρείχε κίνητρα στους αγρότες να βελτιώσουν την κατανάλωση υδάτινων πόρων και να υλοποιήσει ένα εθνικό σχέδιο για την παροχή επενδυτικών εγγυήσεων στη νεολαία.

Mε αφορμή τα παραπάνω, η αρμόδια επίτροπος για θέματα περιφερειακής πολιτικής, Corina Crețu, δήλωσε: «Η έκθεση αυτή δείχνει ότι οι προϋποθέσεις έχουν βελτιώσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ. Συνδέοντας την είσπραξη ενωσιακών κονδυλίων με την υλοποίηση βασικών διαρθρωτικών αλλαγών, όχι μόνο συμβάλαμε στην εξασφάλιση υγιών δημόσιων επενδύσεων, αλλά συνεισφέρουμε και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλη την ΕΕ, διαμορφώνοντας παράλληλα τις σωστές συνθήκες για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τους στόχους του επενδυτικού σχεδίου του Προέδρου Juncker.»

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ