powered by

Τράπεζες: Ζημιές 14.6 δις σε μία εξαετία

Για ακόμα μία χρονιά το κυπριακό τραπεζικό σύστημα δεν κατάφερε να επιστρέψει σε επίπεδα κερδοφορίας, αφού οι αυξημένες προβλέψεις του τέταρτου τριμήνου αντέστρεψαν τη θετική εικόνα των πρώτων εννέα μηνών του 2016.

Στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα, καταδεικνύουν πως η χρονιά για τα τραπεζικά συγκροτήματα που έχουν τη βάση τους στην Κύπρο (συμπεριλαμβανομένων και των εργασιών τους στο εξωτερικό) ολοκληρώθηκε με ζημιές 230 εκατ. ευρώ. Είναι η έκτη συνεχόμενη χρονιά που καταγράφονται ζημιές, παρόλο που τα δύο τελευταία χρόνια έχουν περιοριστεί σημαντικά σε σχέση με τα δισεκατομμύρια ζημιών που ξεκίνησαν το 2011 και συνεχίστηκαν και την επόμενη διετία. 

Το τέταρτο τρίμηνο του 2016, όπως είθισται τα τελευταία χρόνια, οι προβλέψεις αυξήθηκαν στα 1149 εκατ. ευρώ από 455 εκατ. που ήταν μέχρι το εννιάμηνο, κάτι που ήταν και η βασική αιτία για τα ζημιογόνα αποτελέσματα. Τα επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών περιορίστηκαν σε 2566 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 3192 εκατ. ευρώ το 2015, λόγω της μείωση των επιτοκίων και της αποπληρωμής δανείων. Το 2016 ήταν ακόμα μία χρονιά έντονης απομόχλευσης, με τα συνολικά δάνεια να μειώνονται κατά 7600 εκατ. ευρώ στα 47 δις ευρώ. Σε σύγκριση με το 2010 οπόταν και τα δάνεια βρίσκονταν στα 113 δις συμπεριλαμβανομένων και των ανοιγμάτων στην Ελλάδα και άλλες χώρες. Με αυτά τα δεδομένα, το μέγεθος του τραπεζικού τομέα, σε σχέση με το 2010 περιορίστηκε κατά περισσότερο από 50%, αφού τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία μειώθηκαν από 154 δις σε 67.3 δις. αντίστοιχη μείωση και για τις καταθέσεις, οι οποίες από 136 δις το 2010 μειώθηκαν σε 59.7 δις. οι συνολικές υποχρεώσεις ανήλθαν σε 67.3 δις.

Δειτε Επισης

Alphakat: Εργοστάσιο πυρόλυσης πλαστικών στην Κόσιη-Η εναλλακτική και ορθολογική διαχείριση αποβλήτων
Πόπη Τάντα: Τα 35 χρόνια καριέρας στον όμιλο Louis Hotels και ο τομέας της φιλοξενίας ως τρόπος ζωής
Όμιλος CTC: Η αναδιάρθρωση, η πώληση περιουσιακών στοιχείων διαχρονικά και το focus σε κερδοφόρες δραστηριότητες
Eurobank Holdings: Ενισχυμένα καθαρά κέρδη στην Κύπρο με Eurobank Cyprus και Ελληνική-Πάνω κατά 31,3% και στα €121 εκ.
Οι κολοσσοί του ελληνικού λιανεμπορίου που επενδύουν στα πολυκαταστήματα ERA-Η νέα εποχή μετά την εξαγορά
Γίνεται «παίχτης» για την Κύπρο η ρουμανική αγορά…Περιμένει περισσότερους από 100 χιλιάδες τουρίστες ο Κουμής
Κάποιες ειδοποιήσεις είναι καλύτερο να τις αγνοείς...Καμπάνια ενημέρωσης Συνδέσμου Τραπεζών powered by Mastercard
Στον αστερισμό των 17ων IN Business Awards...Την ερχόμενη Τετάρτη η τελετή απονομής των βραβείων
Όλι Ρεν (EKT): Ναι σε νέα μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο αν το δικαιολογούν οι προβλέψεις
Αναστέλλεται λόγω squeeze out η διαπραγμάτευσης της μετοχής της Ελληνικής Τράπεζας στο ΧΑΚ