Powered by

Δημιουργούν μητρώο κοινωνικών επιχειρήσεων

Νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει ορισμό για την «κοινωνική επιχείρηση» καθώς και πρόνοια για τη δημιουργία μητρώου στο οποίο θα έχουν δικαίωμα για εγγραφή οι επιχειρήσεις που τον τηρούν, έχει ετοιμαστεί με πρωτοβουλία της Μονάδας Διοικητικής Μεταρρύθμισης της Προεδρίας.

Το εν λόγω νομοσχέδιο τέθηκε από τις 20 Μαρτίου και μέχρι τις 2 Μαΐου σε δημόσια διαβούλευση στο διαδικτυακό τόπο της ΜΔΠ της Προεδρίας, ενώ μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και αφού γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές, εντός Μαΐου αναμένεται να σταλεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και στη συνέχεια στη Βουλή για ψήφιση.

Απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις που θα εγκριθούν για εγγραφή στο Μητρώο Κοινωνικών Επιχειρήσεων θα έχουν δικαίωμα στην αποκλειστική χρήση του όρου κοινωνική επιχείρηση όταν εμπορεύονται ή κατά τη διεξαγωγή των εργασιών τους ή κατά οποιαδήποτε επικοινωνία τους με το ευρύ κοινό, ενώ θα είναι δικαιούχες για τα όποια κίνητρα δίδονται σε αυτές.

Με εξαίρεση τις κρατικές, οι υπόλοιπες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν σε αυτό το μητρώο, νοουμένου ότι είναι σε θέση να τεκμηριώσουν ότι σκοπό έχουν να επιφέρουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια σχετικά με τη διαφάνεια και τον τρόπο λειτουργίας τους.

Προϋποθέσεις για να θεωρείται κοινωνική μία επιχείρηση είναι όπως σύμφωνα με το ιδρυτικό και καταστατικό της έγγραφο ή άλλο νόμιμο έγγραφο για την ίδρυσή της, έχει ως πρώτιστο σκοπό λειτουργίας την κοινωνική αποστολή μέσω της προώθησης θετικών κοινωνικών, ή/και περιβαλλοντικών δράσεων με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας και τη δημιουργία κέρδους για τους ιδιοκτήτες, μέλη και μετόχους της.

Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να παρέχει υπηρεσίες ή αγαθά στη βάση ενός συγκεκριμένου επιχειρηματικού μοντέλου. Η επιχείρηση θεωρείται ότι πληροί τη συγκεκριμένη προϋπόθεση εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Την ίδια ώρα, η επιχείρηση θα πρέπει να επενδύει τουλάχιστον το 70% των κερδών της για την προώθηση της κοινωνικής της αποστολής και την επίτευξη της πρωταρχικού της σκοπού και να εφαρμόζει προκαθορισμένες διαδικασίες και κανόνες σε ό, τι αφορά τη διανομή κερδών προς τα μέλη της, προκειμένου να διασφαλίζει την οικονομική της βιωσιμότητα. 

Εξάλλου, η κοινωνική επιχείρηση θα πρέπει να διοικείται με τρόπο επιχειρηματικό, υπεύθυνο και διαφανή, ιδίως με τη συμμετοχή των μελών ή/και των εργαζομένων η/και πελατών ή/και άλλων ενδιαφερομένων μερών που επηρεάζονται από τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και δεν αποτελεί κρατική επιχείρηση.

Αρμόδια αρχή για σκοπούς έγκρισης μίας επιχείρησης για εγγραφή στο Μητρώο Κοινωνικών Επιχειρήσεων και τήρηση του μητρώου είναι το Υφυπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Δειτε Επισης

Μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα και Ιορδανία στον τομέα των επενδύσεων-Ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί
Οριακές απώλειες στο ΧΑΚ
Ακόμη ένα κρίσιμο βήμα για την κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ-Το βασικό προαπαιτούμενο που έχει ολοκληρωθεί
Επιδείνωση οικονομικού κλίματος, όμως συνεχίζουν οι ευνοϊκές συνθήκες για την κυπριακή οικονομία
Ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη: Παίρνει σάρκα και οστά ο ψηφιακός πολίτης-Οι δυνατότητες που θα παρέχει από 5 Δεκεμβρίου
Επιβεβαίωση οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά ανάγκη για επαγρύπνηση
Ευρωβουλή: Ικανοποίηση αλλά και ενστάσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για 2025
Η ακτινογραφία της ανεργίας στην Κύπρο-Οι τομείς, η μόρφωση και οι ηλικίες των ανέργων
Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επί θεμάτων Πολιτικής Συνοχής ο Κεραυνός
Κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ