Powered by

Η Κύπρος στο μάτι του κυκλώνα ελέω Trump

Η πολεμική που δέχεται ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από τους πλείστους μεγάλους οργανισμούς Μέσω Ενημέρωσης διεθνώς, προκαλεί πλήγμα και στην αξιοπιστία της Κύπρου, αφού μία σειρά από δημοσιεύματα τους τελευταίους μήνες, αναφέρονται και στο «μικρό μεσογειακό νησί». 

Το πρώτο κρούσμα προέκυψε όταν εντοπίστηκαν στα αρχεία του Εφόρου Εταιρειών δύο εταιρείες συμφερόντων του Ντόναλντ Τραμπ, τις οποίες οι επικριτές του θέλοντας να τον πλήξουν, τις συνέδεσαν με ύποπτες δραστηριότητες. Πρόκειται βέβαια, για μία εταιρεία, την Trump Construction CO Limited και μία αίτηση εγγραφής για την UA Trump International Investments Limited. Παρόλο που δεν υπάρχει οτιδήποτε παράνομο στο πιο πάνω, εντούτοις, τα αμερικανικά Mέσα χαρακτήρισαν την Κύπρο ως κέντρο ξεπλύματος και φορολογικό παράδεισο. 

Μερικές βδομάδες αργότερα, με αφορμή τον διορισμό του Wilbur Ross ως υπουργός Εμπορίου στην κυβέρνηση Τραμπ, οι Δημοκρατικοί συνέδεσαν την παρουσία του επιχειρηματία στη μετοχική δομή και το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, με τον άλλο μεγαλομέτοχο της τράπεζας, τον Όμιλο Renova του Ρώσου μεγιστάνα Βίκτορ Βέλκσεμπεργκ. 

Περαιτέρω, συνδυάστηκε και με την πώληση της Uniastrum στον Artem Avetisyan, ο οποίος παρουσιάστηκε ως άτομο με ισχυρούς δεσμούς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον CEO της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, Sberbank στην οποία τη συγκεκριμένη περίοδο είχαν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ. Παρόλο που δεν ειπώθηκε ποτέ ότι ο Ross είχε κάνει κάτι λανθασμένο ή παράνομο, εντούτοις, και πάλι ο αντίκτυπος στην Κύπρο ήταν αρνητικός, συγκεντρώνοντας διάφορα αρνητικά σχόλια για το νησί.

Αποκορύφωμα της αρνητικής επίδρασης που είχε η εκλογή Τραμπ για την Κύπρο, είναι η υπόθεση Μάναφορντ. Τα δημοσιεύματα, κυρίως στις ΗΠΑ, περιστρέφονται γύρω από τον Πολ Μάναφορντ, τον επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Ντ. Τραμπ και τις σχέσεις τους με τη Μόσχα και Ρώσους μεγιστάνες και περιπτώσεις αγορά ακινήτων τοις μετρητοίς. Δημοσίευμα του NBC News αναφέρει πως κυπριακή τράπεζα ερεύνησε λογαριασμούς συνδεδεμένους με τον Μάναφορντ και επικαλείται πηγές που ανέφεραν πως διατηρούσε τουλάχιστον 15 τραπεζικούς λογαριασμούς και 10 εταιρείες στο νησί. 

Για μία από αυτές, σχολιάζεται πως χρησιμοποιήθηκε για μεταφορά χρημάτων που προήλθαν από Ρώσο μεγιστάνα, που συνδέεται με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως οι συναλλαγές κίνησαν τις υποψίες της τράπεζας, η οποία ξεκίνησε έρευνες, κάτι που οδήγησε τον Μάναφορντ να κλείσει όλους τους λογαριασμούς. Εκπρόσωπος του επιχειρηματία, σχολίασε πως οι λογαριασμοί δημιουργήθηκαν μετά από υποδείξεις πελατών στην Κύπρο, η οποία είναι ένα γνωστό τραπεζικό κέντρο για Ρώσους και Ουκρανούς, για νόμιμους επιχειρηματικούς σκοπούς. 

Οι λογαριασμοί είχαν δημιουργηθεί στη Λαϊκή Τράπεζα, και τερματίστηκαν πριν κρατικοποιηθεί. Τα δημοσιεύματα προκάλεσαν αντιδράσεις από επιφανείς αμερικανούς οικονομολόγους όπως ο Πολ Κρούγκμαν ο οποίος προχώρησε σε σχετικές αρνητικές δημοσιεύσεις για την Κύπρο με αφορμή τη συγκεκριμένη ιστορία.

Δειτε Επισης

Μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα και Ιορδανία στον τομέα των επενδύσεων-Ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί
Οριακές απώλειες στο ΧΑΚ
Ακόμη ένα κρίσιμο βήμα για την κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ-Το βασικό προαπαιτούμενο που έχει ολοκληρωθεί
Επιδείνωση οικονομικού κλίματος, όμως συνεχίζουν οι ευνοϊκές συνθήκες για την κυπριακή οικονομία
Ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη: Παίρνει σάρκα και οστά ο ψηφιακός πολίτης-Οι δυνατότητες που θα παρέχει από 5 Δεκεμβρίου
Επιβεβαίωση οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά ανάγκη για επαγρύπνηση
Ευρωβουλή: Ικανοποίηση αλλά και ενστάσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για 2025
Η ακτινογραφία της ανεργίας στην Κύπρο-Οι τομείς, η μόρφωση και οι ηλικίες των ανέργων
Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επί θεμάτων Πολιτικής Συνοχής ο Κεραυνός
Κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ