Σε αναμονή και ο Κουγιάλης για το Eden City
14:02 - 29 Μαρτίου 2017
Την υποβολή της Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ), η οποία θα πρέπει να εξεταστεί από την ειδική Επιτροπή Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, περιλαμβάνοντας διακριτά κεφάλαια για τις επιπτώσεις και στο θαλάσσιο περιβάλλον, την επάρκεια των απαιτούμενων λατομικών υλικών, καθώς και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα προκύψουν από μελλοντική εξόρυξη τους, αναμένει το αρμόδιο Υπουργείο σχετικά με την κατασκευή του έργου “Eden City”.
Την ίδια ώρα, εκκρεμούν πολλαπλές διαδικασίες πριν την υποβολή πολεοδομικής αίτησης, όπως για παράδειγμα η μίσθωση του απαιτούμενου για το προτεινόμενο έργο θαλάσσιου χώρου.
Σε απάντηση του υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκου Κουγιάλη στη Βουλή για το έργο που περιλαμβάνει και την κατασκευή νησιού μέσα στη θάλασσα, στην Πάφο, σημειώνεται ότι αρχικά, είχε υποβληθεί στην Περιβαλλοντική Αρχή προκαταρκτικό ανεπίσημο έντυπο με σύντομη περιγραφή των σκοπών, της χωροθέτησης και των επιμέρους έργων της προτεινόμενης ανάπτυξης, στην αγγλική γλώσσα, από τον ιδιωτικό οίκο I.A.CO Ltd.
Παράλληλα, ο υπουργός επισημαίνει ότι ακολούθησαν κάποιες συναντήσεις με τον εν λόγω οίκο και ομάδα από τους επενδυτές, όπου παρουσιάστηκε μια πρώτη μορφή του προτεινόμενου έργου και συζητήθηκαν επιμέρους θέματα, με στόχο την διευκρίνηση των διαδικασιών που απαιτούνται ώστε οι αιτητές να προχωρήσουν σε σχετική πολεοδομική αίτηση, αφού ληφθούν υπόψη οι θέσεις των αρμόδιων αρχών και καθοριστεί η τελική μορφή και μέγεθος του έργου.
Παράλληλα, τονίζεται ότι στα πλαίσια των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν, οι ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν από τις αρμόδιες αρχές για τις κυριότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που αναμένεται να προκύψουν από τυχόν πραγματοποίηση του έργου και ότι αυτές θα πρέπει να αξιολογηθούν στα πλαίσια Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ), η οποία πρέπει να εκπονηθεί βάσει των Περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμων 2005 έως 2014, πριν την χορήγηση των σχετικών πολεοδομικών αδειών.
Όπως αναφέρει ο κ. Κουγιάλης, «συμφωνήθηκε όπως η μελέτη, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και διακριτά κεφάλαια στα οποία να εξετάζεται η επάρκεια των απαιτούμενων για το έργο (τεχνητή νήσος) λατομικών υλικών, καθώς και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα προκύψουν από μελλοντική εξόρυξη τους», ενώ επιπρόσθετα σημειώνει ότι, «θα πρέπει να αξιολογηθούν επαρκώς οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, ιδιαίτερα εάν το θαλάσσιο κομμάτι του έργου εμπίπτει εντός της προστατευόμενης περιοχής θαλάσσια περιοχή Μουλιά (Δίκτυο Natura 2000-CY 4000006), καθώς και οι επιπτώσεις στο παράκτιο περιβάλλον μέσω ακτομηχανικής μελέτης».
Ταυτόχρονα, ο υπουργός αναφέρει ότι τον Σεπτέμβριο 2016 και βάσει των πορισμάτων που προέκυψαν από τις συναντήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν, οι μελετητές υπέβαλαν προκαταρκτικό έντυπο με τα περιεχόμενα της ΜΕΕΠ, την οποία θα πρέπει να υποβάλουν. Τα αρμόδια Τμήματα (Τμήμα Περιβάλλοντος και Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών) προχώρησαν σε συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά τη διαμόρφωση των περιεχομένων της απαιτούμενης ΜΕΕΠ, οι οποίες ικανοποιήθηκαν, ενώ στο παρόν στάδιο, αναμένεται η υποβολή της μελέτης η οποία θα πρέπει να εξεταστεί από την Επιτροπή Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον.
Τέλος σημειώνεται ότι, η προτεινόμενη ανάπτυξη (“Eden City”) αναμένεται να περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, τεχνητό νησί, μαρίνα, πανεπιστημιακές σχολές, φοιτητικά καταλύματα, ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο, ιατρικό κέντρο, εμπορικό κέντρο, οικιστικές μονάδες, κολυμβητικές δεξαμενές, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικές χρήσεις, πάρκα κ.λπ.
Παρόλα αυτά, ο Νίκος Κουγιάλης διευκρινίζει ότι τα πιο πάνω αποτελούν προκαταρκτικές σκέψεις/σχεδιασμούς, αφού εκκρεμούν πολλαπλές διαδικασίες πριν την υποβολή πολεοδομικής αίτησης, όπως για παράδειγμα η μίσθωση του απαιτούμενου για το προτεινόμενο έργο θαλάσσιου χώρου.