Powered by

ΗΠΑ: Φόβος για «χαμένη δεκαετία» στην τουριστική βιομηχανία

Όπως πολλά lobby groups της Ουάσινγκτον, η US Travel Association βιάστηκε να συγχαρεί τον νέo πρόεδρο μετά την νίκη του τον περασμένο Νοέμβριο. Αλλά σχεδόν αμέσως τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση απ’ ότι ανέμενε η τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Ειδήσεις και ανακοινώσεις πολιτικών που αποκαλύπτονται με σταθερούς ρυθμούς από την αρχή της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, είναι πιθανό να ζημιώσουν την αμερικανική ταξιδιωτική βιομηχανία των 250 δισ. δολαρίων, καθώς και τους περίπου 15 εκατ. Αμερικανούς που απασχολεί.

Οι πρώτες επαφές του νέου προέδρου με ηγέτες της Αυστραλίας, της Γερμανίας, του Μεξικού και της Κίνας δεν πήγαν καλά και πυροδότησαν αρνητική δημοσιότητα σε χώρες από τις οποίες παραδοσιακά έρχονται πολλοί ταξιδιώτες στην Αμερική.

Έπειτα ήρθε η απαγόρευση εισόδου από μουσουλμανικά κράτη, με διαδηλώσεις και σχετικά ρεπορτάζ να κάνουν το γύρο του κόσμου -για «παγκόσμια καταστροφή στις δημόσιες σχέσεις» έκανε λόγο το Bloomberg. Η πρώτη απαγόρευση, η οποία ακυρώθηκε από το δικαστήριο, οδήγησε σε κρατήσεις ξένων ταξιδιωτών, ενώ η δεύτερη «πάγωσε» πριν προλάβει να τεθεί σε εφαρμογή, πράγμα που ώθησε τον Τραμπ να προσβάλει την απόφαση.

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος θέσπισε έναν περιορισμό, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται να πετάξουν στις ΗΠΑ ταξιδιώτες με μεγάλες ηλεκτρονικές συσκευές από αεροδρόμια σε οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων του Ντουμπάι, του Αμπού Ντάμπι, της Ντόχα, του Καΐρου και της Κωνσταντινούπολης.

Τέλος, την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε μια πολιτική του αμερικανικού Υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία προβλέπει επιπρόσθετους εξονυχιστικούς ελέγχους (vetting) των αιτούντων βίζα. Οι έλεγχοι αυτοί περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων επιθεώρηση λογαριασμών κοινωνικών δικτύων για κάποιους και πιθανώς θα καταστήσουν δυσκολότερο το ταξίδι στην Αμερική για εκατομμύρια ανθρώπους.

Ως εκ τούτου, εκεί που η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές φαινόταν η αρχή μιας φιλίας που θα ωφελούσε την τουριστική βιομηχανία, σε μόλις δύο μήνες πρόλαβε να εξελιχθεί σε ανταγωνισμό.

Την περασμένη εβδομάδα, η USTA εξέδωσε μια σχεδόν θρηνητική ανακοίνωση με οποία τόνισε: «Κ. Πρόεδρε, παρακαλούμε πείτε στον κόσμο ότι παρότι είμαστε κλειστοί στην τρομοκρατία, είμαστε ανοικτοί και λειτουργούμε. Η μη ισορροπημένη επικοινωνία είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στο να ‘’χάνεται στη μετάφραση’’ -οπότε ας συνεργαστούμε για να ενημερώσουμε τους φίλους και γείτονές μας, που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την καθησύχαση, όχι μόνο για το ποιος δεν είναι πια ευπρόσδεκτος εδώ, αλλά και για το ποιος παραμένει προσκεκλημένος».

Για τη διακυβέρνηση Τραμπ, πάντως, το μήνυμα στο θέμα των μετακινήσεων έχει μέχρι στιγμής σταθεί ξεκάθαρο: η πολιτική του «πρώτα η Αμερική» μάλλον σημαίνει περισσότερους περιορισμούς στα ταξίδια και φραγμούς στην είσοδο, επιπρόσθετης και της πιθανότητας ενός πραγματικού, φυσικού τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Και μια ένωση επαγγελματιών που κάποτε ήταν ενθουσιασμένη να δει τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, έχει αρχίσει να νιώθει τον τρόμο.

«Ναι, έχετε δίκιο όταν εντοπίζετε μια αλλαγή στον τόνο μας», τόνισε πρώην στέλεχος του Marriott International σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg. «Τα ταξίδια είναι πολύ εύθραυστο πράγμα και οι εντυπώσεις παίζουν ρόλο».

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ