Συνεργατισμός: Από συμπληγάδες για να φτάσει στο ΧΑΚ
07:32 - 29 Μαρτίου 2017
Κρίσιμες για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού θα είναι οι επόμενες βδομάδες με μία σειρά από θέματα να αναμένεται να διευκρινιστούν.
Όπως είναι γνωστό ο οργανισμός έχει προχωρήσει σε εξονυχιστικό έλεγχο των αποτελεσμάτων του, μετά τα όσα εντόπισε ο χρηματοοικονομικός επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, σε σχέση με τις περιπτώσεις υπερχρέωσης δανείων.
Η διοίκηση του οργανισμού εξετάζει τα ενώπιον της δεδομένα και εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως εκτός από τα αποτελέσματα του 2016 τα οποία θα επηρεαστούν σίγουρα, ενδεχομένως να πρέπει να αναθεωρηθούν και τα αποτελέσματα του 2015. Πάντως, η ζημιά που θα προκύψει, δεν φαίνεται να είναι τόσο μεγάλη όπως αρχικά αφέθηκε να νοηθεί. Υπενθυμίζεται πως ο Επίτροπος μίλησε για επιστροφή χρημάτων πέραν των 35 εκατ. ευρώ μόνο στην περίπτωση ενός τραπεζικού ιδρύματος. Οι πρώτες εκτιμήσεις που έκανε ο οργανισμός, φέρνουν το ποσό για ολόκληρο τον Συνεργατισμό στα 20 εκατ. ευρώ περίπου.
Γενικότερα πάντως, το όλο θέμα μειώνει την αξιοπιστία του οργανισμού αφού τα μηνύματα που στέλνονται προς πιθανούς επενδυτές δεν είναι τα ιδανικότερα. Κανείς δεν θα ήθελε να επενδύσει σε ένα οργανισμό για να ανακαλύψει εκ των υστέρων πως πρέπει να πληρώσει παλιές αμαρτίες. Την ίδια ώρα, για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία για είσοδο του οργανισμού στο Χρηματιστήριο, θα πρέπει να υπάρξουν ελεγμένα οικονομικά αποτελέσματα, τα οποία καθυστερούν ακριβώς λόγω του ζητήματος με τις υπερχρεώσεις. Οι λογαριασμοί της εταιρείας για το 2016 θα είναι καθοριστικοί και για την κατηγορία στην οποία θα εισέλθει ο οργανισμός. Με δεδομένο πως το 2014 ήταν κερδοφόρο και το 2015 ήταν ζημιογόνο, αν τα αποτελέσματα του 2016 δείξουν ζημιές, τότε ο οργανισμός δεν θα μπορεί να εισέλθει στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου η οποία είναι και ο κύριος στόχος του οργανισμού. Υπενθυμίζεται πως μέχρι το πρώτο εννιάμηνο του έτους, η Κεντρική Συνεργατική κατέγραψε κέρδος 62 εκατ. ευρώ.
Σε ένα άλλο επίπεδο αλλά και πάλι συνυφασμένο, υπό επεξεργασία βρίσκεται και το σχέδιο για παραχώρηση δωρεάν μετοχών σε προσωπικό και πελάτες του οργανισμού. Και αυτή η διαδικασία έχει άμεση σχέση με τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού. Όχι επειδή η κυβέρνηση θέλει να καλοπιάσει τους πελάτες και το προσωπικό του οργανισμού παραχωρώντας τους δωρεάν μετοχές, αλλά επειδή για να μπορέσει ο οργανισμός να εισαχθεί στο χρηματιστήριο θα πρέπει τουλάχιστον το 25% του μετοχικού του κεφαλαίου να ανήκει σε ιδιώτες, εκ των οποίων κανένας να μην ελέγχει πέραν του 5%. Οι τεχνοκράτες θεωρούν πως η δωρεάν παραχώρηση μετρητών είναι πρακτικά ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Η φόρμουλα που βρίσκεται υπό επεξεργασία, προβλέπει πως κανένας ιδιώτης –υπάλληλος, πελάτης- κατά το πρώτο στάδιο ιδιωτικοποίησης δεν θα έχει σημαντικό ποσοστό, δηλαδή πέραν του 0.1%. Εκ των πραγμάτων, από τη στιγμή που σήμερα δεν μπορεί να πωλήσει πέραν του 5%, αφού δεν θα πληροί τα κριτήρια του χρηματιστηρίου, η αναζήτηση επενδυτών μετατίθεται ουσιαστικά για το δεύτερο στάδιο, αυτό της ιδιωτικοποίησης του υπόλοιπου 25%. Άλλωστε, στο παρόν στάδιο ο Συνεργατισμός δεν έχει άμεση ανάγκη κεφαλαίων αφού καλύπτει τα εποπτικά όρια. Με αυτά τα δεδομένα, ιδιώτης επενδυτής με σημαντική μετοχική συμμετοχή δεν πρέπει να αναμένεται πριν το 2018.
Πάντως, προτού παραχωρηθούν οι όποιες δωρεάν μετοχές, θα πρέπει να πειστεί η ευρωπαϊκή επιτροπή Ανταγωνισμού για την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης κίνησης, αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που εγκρίθηκε με την παραχώρηση κρατικής στήριξης. Το InBusinessNews επικοινώνησε με την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή για θέματα ανταγωνισμού και ρώτησε κατά πόσο στις Βρυξέλλες είναι ενήμεροι για σχετική δήλωση που είχε κάνει από το βήμα της ολομέλειας της βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης κι αν δόθηκε από τις κυπριακές Αρχές περαιτέρω πληροφόρηση. Εκπρόσωπος της Κομισιόν περιορίστηκε απλώς να αναφέρει πως «παρακολουθούν την εφαρμογή του σχέδιο αναδιάρθρωσης για τον Συνεργατισμό». Η δέσμευση των κυπριακών Αρχών για εισδοχή του Συνεργατισμού στο ΧΑΚ και σταδιακή ιδιωτικοποίηση του, ήταν από τα βασικά στοιχεία που έλαβε υπόψη της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εγκρίνει το σχέδιο. Σ’ αυτό ποντάρει και το υπουργείο για να δοθεί το πράσινο φως από τους Ευρωπαίους για παραχώρηση δωρεάν μετοχών, αφού είναι προαπαιτούμενο της εισδοχής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο. Προς το παρόν πάντως, στην Επιτροπή δεν έχει σταλεί κάποια επίσημη και αναλυτική ενημέρωση για το θέμα.