Powered by

Tesco: Πρόστιμα και αποζημιώσεις για λογιστικό σκάνδαλο

Η Tesco συμφώνησε να πληρώσει 214 εκατ. στερλίνες σε πρόστιμα και αποζημιώσεις επενδυτών για το λογιστικό σκάνδαλο του 2014, ενώ οι μέτοχοί της αντιτάχθηκαν στην εξαγορά 4,7 δισ. δολαρίων της Booker από τη βρετανική εταιρία σούπερμάρκετ.

Η μεγαλύτερη εταιρία λιανικής της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η μονάδα Tesco Stores έχει ανεπίσημα συμφωνήσει να πληρώσει 129 εκατ. στερλίνες στο πλαίσιο συμφωνίας αναβαλλόμενης δίωξης (deferred prosecution agreement) με την Serious Fraud Office, έπειτα από διετή έρευνα για ψευδή λογιστικά.

Η εταιρία ανέφερε ακόμη ότι έχει συμφωνήσει με τη βρετανική Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (Financial Conduct Authority), να καταβάλλει 85 εκατ. στερλίνες για να αποζημιώσει επενδυτές.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο διακανονισμός ήρθε αφότου μέτοχοι της Tesco με συνολικό μερίδιο 9%, ενθάρρυναν την εταιρία λιανικής να εγκαταλείψει την προσφορά 3,7 δισ. στερλινών για την Booker που προμηθεύει εστιατόρια και διαχειρίζεται παντοπωλεία.

Οι Schroders Plc και Artisan Partners Asset Management Inc τόνισαν αυτή την εβδομάδα ότι επιθυμούν η εταιρία να εστιάσει στην ανάκαμψή της από το σκάνδαλο, αντί να κινηθεί προς εντελώς διαφορετική πορεία με αυτή την εξαγορά.

Η Tesco ανέφερε ότι αναμένει ένα έκτακτο κόστος-ρεκόρ, ύψους 235 εκατ. στερλινών, για την κάλυψη της ποινής, των αποζημιώσεων και άλλων σχετικών κοστών. Επενδυτές που αγόρασαν μετοχές μεταξύ 29 Αυγούστου και 19 Σεπτεμβρίου του 2014 θα δικαιούνται αποζημίωση αξίας 24,4 πενών ανά μετοχή, συν τους τόκους.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ