«Φορτσάρει» για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού
14:46 - 28 Μαρτίου 2017
Σε ολοκλήρωση της μελέτης για τον καθορισμό νέου νομοθετικού πλαισίου για την πολυσυζητημένη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος μέχρι το τέλος του 2017, ευελπιστεί το Υπουργείο Οικονομικών.
Το θέμα τέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, με εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών να αναλύει τα σημεία, στα οποία θα επιχειρηθούν μεταρρυθμίσεις και εκπροσώπους των συντεχνιών να εκφράζουν δυσφορία για έλλειψη ενημέρωσης και διαλόγου και να καταγγέλλουν ότι λίγο πριν την έναρξη της διαδικασίας, εξακολουθούν να υπάρχουν περιπτώσεις εργοδοτών που δεν καταβάλλουν την εισφορά τους στα ταμεία προνοίας των εργαζομένων τους.
Όπως επισημάνθηκε, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η προώθηση μιας συνολικής και ολοκληρωμένης μεταρρύθμισης, η οποία θα περιλαμβάνει:
• Αναδιαμόρφωση του θεσμού των Ταμείων Προνοίας, με επίκεντρο μεταξύ άλλων την ενοποίηση μικρών επαγγελματικών ταμείων, καλύτερη διαχείριση των χρημάτων κ.α.
• Διερεύνηση της δυνατότητας τα χρήματα των ταμείων προνοίας να δίνονται με τη συνταξιοδότηση των μελών και όχι μετά το τερματισμό συνεργασίας του με μια εταιρεία, κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου.
• Αναβάθμιση του εποπτικού ελέγχου των Ταμείων Προνοίας και των συνταξιοδοτικών ταμείων ασφαλιστικών εταιρειών. Όπως επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων προωθείται η τροποποίηση της νομοθεσίας, με στόχο την ενοποίηση της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών με το Τμήμα Εφόρου επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παρόχων, κάτω από μια εποπτική αρχή, έτσι ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν οικονομίες κλίμακας, αλλά και να εφαρμοστούν δομές βέλτιστης διακυβέρνησης και ελαχιστοποίησης των κινδύνων. Η συγκεκριμένη αρχή που θα δημιουργηθεί θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη και αυτόνομη.
Στόχος της όλης μεταρρύθμισης, μεταξύ άλλων:
• Η κάλυψη όσο το δυνατό μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού από τα συνταξιοδοτικά ταμεία, με δεδομένο το γεγονός ότι σήμερα μεγάλος αριθμός εργαζομένων δεν καλύπτεται από ταμεία προνοίας και υπό την απειλή, για τους εργαζόμενους, της μη ύπαρξης επάρκειας της σύνταξης που θα λαμβάνουν μετά το τέλος του εργασιακού τους βίου.
• Διασφάλισης της ποιότητας των συνταξιοδοτικών ταμείων σε ανταγωνιστικό κόστος, που να είναι συγκρίσιμο σε διεθνές επίπεδο
• Διαφανής διοίκηση των συνταξιοδοτικών ταμείων, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα των μελών τους
Τόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών όσο και ο Έφορος Ταμείων Προνοίας υπέδειξαν ότι χρειάζεται να γίνουν αλλαγές, καθώς σήμερα υπάρχουν μεγάλες αδυναμίες. Μεταξύ άλλων, ταμεία δουλεύουν με μή επαγγελματικό τρόπο και χωρίς διαφάνεια, εργαζόμενοι ισπράττουν τα χρήματα των ταμείων τους μετά τον τερματισμό των επαγγελματικών τους συνεργασιών κ.α. Επίσης, η νέα ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί και στην Κύπρο θα καταστήσει ασύμφορη τη λειτουργία πολλών μικρών ταμείων, τα οποία εκ των πραγμάτων θα αναγκαστούν να ενοποιηθούν προκειμέου να καταστούν βιώσιμα.
Εκπρόσωποι των Συντεχνιών τόνισαν ότι θα πρέπει να γίνει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πριν ληφθούν οι όποιες αποφάσεις, ενώ υπέδειξαν ότι δεν θα πρέπει να χαθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας των Ταμείων Προνοίας. Το Υπουργείο Οικονομικών τόνισε ότι το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει ο νέος νόμος, θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης.
Τα ταμεία προνοίας
Όπως επισημάνθηκε, σήμερα λειτουργούν 1191 Ταμεία Προνοίας, ενώ κατά τη διάρκεια της κρίσης διαλύθηκαν συνολικά 1028. Τονίστηκε ακόμα ότι «κουρεύτηκαν» συνολικά 550 -600 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία προνοίας.
Τα ταμεία προνοίας των νεοεισερχόμενων στη Δ/Υ
Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής τέθηκε και η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην κατάθεση, ενώπιον της Βουλής, κανονισμών, στο πλαίσιο της δέσμευσης της κυβέρνησης για δημιουργία ταμείου προνοίας για τους νεοεισερχόμενους δημοσίους υπαλλήλους, ως αντιστάθμισμα της κατάργησης του επαγγελματικού τους σχεδίου από τον Οκτώβριο του 2011. Όπως επισημάνθηκε, οι σχετικοί κανονισμοί έπρεπε να είχαν κατατεθεί από τον Οκτώβριο του 2016, ωστόσο αυτό δεν κατέστη εφικτό, με αποτέλεσμα τη διαμαρτυρία συντεχνιών για μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι βάσει του σχεδιασμού, περί τα τέλη Μαΐου θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση με όλους του εμπλεκόμενους, με στόχο την ετοιμασία κανονισμών, οι οποίοι θα κατατεθούν στη Βουλή το καλοκαίρι.