powered by

API Banking από την Ελληνική

Πρωτοπόρα σε θέματα τεχνολογίας παραμένει η Ελληνική Τράπεζα παρουσιάζοντας τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα API Banking. Παρακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς και τη στροφή των καταναλωτών σε διαδικτυακές εφαρμογές και ψηφιακά κανάλια για τις καθημερινές τους δραστηριότητες, η Ελληνική Τράπεζα αντιλήφθηκε την ευκαιρία για την εισαγωγή μιας επαναστατικής εμπειρίας στις καθημερινές τραπεζικές συναλλαγές. 

Παγκοσμίως, αμέτρητες εταιρείες στον κλάδο του FinTech (Financial Technology) αναπτύσσουν υπηρεσίες που προσφέρουν στους πελάτες τους νέους τρόπους εξυπηρέτησης για τις τραπεζικές τους συναλλαγές, προσθέτοντας αξία στις υπηρεσίες τους, ενισχύοντας την εμπειρία του πελάτη και δημιουργώντας το μέλλον των τραπεζικών συναλλαγών. 

Υπό αυτά τα δεδομένα, η Ελληνική Τράπεζα πρωτοστατεί και καινοτομεί για άλλη μια φορά. Στόχος μας ήταν η δημιουργία μιας ανοιχτής πλατφόρμας για να παρέχουμε τραπεζικές υπηρεσίες ως πλατφόρμα (Banking as a Service - BaaS). Ταυτόχρονα, με αυτή την πρωτοπορία η Ελληνική Τράπεζα γίνεται η πρώτη στην Κύπρο που εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή Οδηγία Υπηρεσιών Πληρωμών γνωστή και ως Payment Services Directive 2 (PSD2), πολύ πιο πριν από την διορία του 2018. 

Το API Banking προσφέρεται μέσα από εξειδικευμένα Open APIs (Application Programming Interfaces) που λειτουργούν ως μεσολαβητές ανάμεσα στα συστήματα και παρέχουν αδιάκοπη επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο ανάμεσα στις διάφορες εφαρμογές. Τα APIs χαρακτηρίζονται από διαφάνεια και ευελιξία, ενώ τα πρότυπα που έχουν τεθεί επιτρέπουν την άμεση και εύκολη σύνδεση στο σύστημα. 

Η Ελληνική Τράπεζα έχει αναπτύξει και παρέχει τα εξής APIs: 
•    Ταυτοποίηση 
•    Μεταφορές χρημάτων 
•    Μεταφορές χρημάτων σε Ρούβλια 
•    Πολλαπλές πληρωμές 
•    Πολλαπλές πληρωμές σε Ρούβλια 
•    Πληροφορίες λογαριασμών 

Σημαντική παράμετρος σε αυτή την πρωτοπορία είναι ότι το API Banking βρίσκεται διαθέσιμο στο εξειδικευμένο microsite openapis.hellenicbank.com όπου οι ενδιαφερόμενοι, σε όποια άκρη του πλανήτη και αν βρίσκονται, είτε είναι πελάτες της τράπεζας είτε όχι, θα μπορούν με μια απλή εγγραφή: 

•    Να ανακαλύψουν τα ανοιχτά APIs και να μάθουν πως λειτουργούν μέσα από λεπτομερείς περιγραφές χωρίς να επικοινωνήσουν με κάποιον στην τράπεζα. 
•    Να πειραματιστούν στο ειδικά διαμορφωμένο Sandbox ώστε να αναπτύξουν την εφαρμογή τους, να την δοκιμάσουν και να σιγουρευτούν ότι λειτουργεί κανονικά πριν την παρουσιάσουν στους πελάτες τους. 
•    Να λανσάρουν την εφαρμογή τους στο κοινό και να είναι έτοιμη προς χρήση για τραπεζικές συναλλαγές και πληρωμές έχοντας λάβει τη σχετική έγκριση της τράπεζας. 

Η Ελληνική Τράπεζα μέσα από αυτή τη καινοτομία διευρύνει το δίκτυό της και προσδοκάει στη δημιουργία νέων συνεργασιών με τη διεθνή κοινότητα των προγραμματιστών και της τεχνολογίας, ενισχύοντας και ενδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο το επιχειρηματικό της μοντέλο διεθνώς. Μέσα από αυτό το κανάλι ξεκλειδώνεται ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο που θα επιταχύνει την μετεξέλιξη της Τράπεζας προσδίδοντας της απαράμιλλες δυνατότητες ανάπτυξης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα του API Banking θα βγει Live στο διαδίκτυο στις επόμενες ημέρες.

Δειτε Επισης

Οι αυξομειώσεις σε δάνεια και καταθέσεις τον Μάιο...Τα στατιστικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας
Μ. Χριστοδουλίδης: Ψήφος εμπιστοσύνης στο ΧΑΚ και στην οικονομία η πρόθεση εισαγωγής μετοχών της Eurobank στο Χρηματιστήριο
Oscar Arce (ΕΚΤ): Η γήρανση του πληθυσμού οδηγεί σε χαμηλότερα, ακόμα και αρνητικά, επιτόκια
Πρώτη στην μείωση δανείων «σταδίου 2» στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Κύπρος στα τέλη 2024
Καθοδήγηση ΣΥΚΑΛΑ για πληρωμή από το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης-Ακυρώθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση
Τράπεζα Κύπρου: Αλλαγή στην σύνθεση της Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού & Αμοιβών
Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ellinas Finance η Εύη Ρωσσίδου Αντωνιάδου-Τι δηλώνει ο Νέαρχος Πετρίδης
Βγαίνει η Ελληνική, ετοιμάζεται να μπει η Eurobank...Πρόθεση για παράλληλη εισαγωγή των μετοχών της στο ΧΑΚ
Εκτός ΧΑΚ οι μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας από την ερχόμενη Δευτέρα 30 Ιουνίου
Έδωσε ακόμη 60 εκατ., στα €1.594 εκατ. η συνολική αποπληρωμή της ΚΕΔΙΠΕΣ προς το κράτος