Powered by

Η «μπάλα» στα πόδια των Σωματείων για το γήπεδο Λεμεσού

Νέα σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης του γηπέδου Λεμεσού πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδης και τη συμμετοχή των Σωματείων της Λεμεσού. 

Σε δηλώσεις του αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο και «μέχρι να φτάσουμε στην οικοδομική άδεια υπήρξε μια μεγάλη και επίμονη προσπάθεια, διότι οι προηγούμενοι σχεδιασμοί δεν ήταν ορθοί σχεδιασμοί όταν θα γινόταν το γήπεδο Άρη – ΑΕΛ». 

Επισήμανε πως έχουν καταρτιστεί σωστά αρχιτεκτονικά σχέδια, σωστές στατικές μελέτες, σωστή επιμέτρηση και έχει εκδοθεί η άδεια οικοδομής που όμως ακόμη τα Σωματεία δεν έχουν πάρει διότι δεν έχουν ανταποκριθεί στην καταβολή του χρηματικού ποσού που πρέπει να πληρώσουν. 

Στη σύσκεψη τέθηκε και η νέα πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε σχέση με την επιχορήγηση γηπέδων από το κράτος, η οποία είναι πάρα πολύ αυστηρή τα τελευταία χρόνια και έχουν επιβάλει πρόστιμα σε πολύ μεγάλες ομάδες όπως η Μπαρσελόνα η Ρεάλ και άλλες για τέτοια θέματα. 

Η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, μόλις πληροφορήθηκε το πρόβλημα από τον Έφορο Ανταγωνισμού έδρασε αμέσως και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω μετέβη στις Βρυξέλες τον περασμένο Δεκέμβριο και συζήτησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία φάνηκε έτοιμη να βοηθήσει αν είναι καλά στοιχειοθετημένη υπόθεση.

Την ίδια ώρα, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «υπάρχει και ένα άλλο θέμα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε σχέση με λάθη του παρελθόντος, δηλαδή από τον καιρό του γηπέδου ΑΕΛ - Άρης, πριν ο Απόλλωνας μπει σε αυτή τη διαδικασία, δεν έγιναν οι σωστές και νενομισμένες διαδικασίες προσφορών ώστε τα χρήματα των μελετητών για το έργο να μπορούν να πληρωθούν από το κράτος. Πρόκειται για το τεράστιο ποσό των 1,2 εκ. ευρώ που θα πρέπει τα Σωματεία να πληρώσουν. Για αυτό συζητήθηκε σήμερα πώς μέσω της τράπεζας που θα χρηματοδοτήσει το έργο, θα λυθεί αυτό το θέμα». 

Παράλληλα, η Κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση προς τα Σωματεία να είναι λίγο πιο συνεπή, να συντονίζονται μεταξύ τους διότι αυτή η ασυνέπεια στην αντιμετώπιση των υποχρεώσεων τους και η έλλειψη συντονισμού ανάμεσα τους, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, έχει δημιουργήσει μια καθυστέρηση η οποία δεν δικαιολογείται. 

Ερωτηθείς πότε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τη χρηματοδότηση από την Κομισιόν, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «αυτό μπορεί να ξεκαθαρίσει σε ελάχιστο χρόνο διότι είμαστε σε συνεχή επαφή με την Κομισιόν και έχουν τροχοδρομηθεί οι απαντήσεις που θα δοθούν. 

Ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο β’ για το θέμα της χρηματοδότησης σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα, ο κ. Παπαδοπουλος είπε ότι «το θέμα της χρηματοδότησης είχε να κάνει με το θέμα καθορισμού του κόστους. Το κόστος καθορίστηκε αφού έγινε επιμέτρηση, αφού έγιναν τα σωστά πολεοδομικά σχέδια, βγήκαν οι σωστές πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες τις οποίες όμως τα Σωματεία πρέπει να πληρώσουν για να τις πάρουν, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και παρακάτω με την προετοιμασία των εγγράφων για διεθνή διαγωνισμό. 

Υπάρχουν μελετητές, οι οποίοι θέλουν τα δεδουλευμένα τους για να προχωρήσουν και να συνεργαστούν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους. Πρέπει να βρουν τρόπους τα Σωματεία να τους πληρώσουν».

Δειτε Επισης

Ένα «e-kalathi» στη μέγγενη της αγοράς που απογοήτευσε λιανέμπορους και καταναλωτές
Σώτος Τρικωμίτης: Μπάχαλο με τις χορηγίες για την ηλεκτροκίνηση, εξαντλήθηκαν σε μερικά δευτερόλεπτα
Το μεγαλύτερο deal της REMU, ο στόχος που ξεπέρασε και η επένδυση μαμούθ που ετοιμάζει η Columbia στο Secret Valley
Με οριακά κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα
Περισσότερα από 80 έργα κόστους άνω του €1 δις για την πόλη και επαρχία Λευκωσίας-Οι ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη
Νέος συνέταιρος στην PwC Κύπρου ο Γιώργος Κωνσταντινίδης-Το who is who και πότε εντάσσεται στον Συνεταιρισμό
Στον δρόμο για την εκταμίευση άλλων 75,9 εκατ. από το ΣΑΑ η Κύπρος-Εκπλήρωσε ικανοποιητικά 23 ορόσημα
Επιφυλάξεις και ενστάσεις για ενιαίο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για κρατικούς αξιωματούχους-Τι προνοεί πρόταση του ΑΚΕΛ
Aqua Residences: Οικιστικοί πύργοι €40 εκατ. στην περιοχή των πρώην διυλιστηρίων Λάρνακας
Στα €551,2 εκατ. το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης το πρώτο πεντάμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες