Εισαγωγή θεσμού ευρωπαϊκής επαγγελματικής ταυτότητας στην Κύπρο
08:46 - 25 Μαρτίου 2017
Η Ολομέλειας της Βουλής ψήφισε ομόφωνα σε νόμο το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και τη διοικητική συνεργασία μέσω του συστήματος πληροφόρησης της εσωτερικής αγοράς, το οποίο καθιστά δυνατή τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής επαγγελματικής ταυτότητας.
Οι ρυθμίσεις του εναρμονιστικού νομοσχεδίου αφορούν κυρίως στην εισαγωγή του θεσμού της ευρωπαϊκής επαγγελματικής ταυτότητας, δηλαδή ενός ηλεκτρονικού πιστοποιητικού με το οποίο αποδεικνύεται είτε ότι ο επαγγελματίας πληρεί τις προϋποθέσεις για την παροχή υπηρεσιών στη Δημοκρατία, σε προσωρινή και περιστασιακή βάση, είτε η αναγνώριση των επαγγελματικών του προσόντων για σκοπούς εγκατάστασης στη Δημοκρατία.
Οπως αναφέρεται στην Έκθεση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής η ταυτότητα θα εκδίδεται μέσω μιας απλοποιημένης διαδικασίας εγγραφής και αδειοδότησης που θα διενεργείται μέσω του συστήματος πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά (ΙΜΙ) και θα χρησιμοποιείται κυρίως μεταξύ των αρμόδιων αρχών του κράτους μέλους εγκατάστασης και του κράτους μέλους υποδοχής του επαγγελματία.
Παράλληλα, μεταξύ άλλων εισάγεται ο θεσμός της μερικής πρόσβασης σ’ ένα επάγγελμα, η αναγνώριση της επαγγελματικής πρακτικής άσκησης σε άλλο κράτος μέλος, η εισαγωγή μηχανισμού προειδοποίησης μέσω του συστήματος πληροφόρησης ΙΜΙ, σε περίπτωση επιβολής ποινών σε επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης ανηλίκων, η διασφάλιση συνθηκών διαφάνειας μεταξύ των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών στα θέματα που αφορούν πρόσβαση στα νομοθετικά ρυθμισμένα επαγγέλματα.
Ο νόμος ορίζει το τμήμα εργασίας ως Κέντρο Υποστήριξης, για σκοπούς εφαρμογής των προτεινόμενων ρυθμίσεων, με αρμοδιότητα την παροχή υποστήριξης στους πολίτες, καθώς και στα κέντρα υποστήριξης των άλλων κρατών μελών σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών που αφορούν μεταξύ άλλων την εθνική νομοθεσία που διέπει τα επαγγέλματα και τους κανόνες δεοντολογίας.
Επίσης, παραχωρείται εξουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο να ορίζει εθνικό συντονιστή των δραστηριοτήτων των αρμόδιων αρχών με επιπρόσθετες αρμοδιότητες που αφορούν την εφαρμογή του προτεινόμενου νόμου.
Η μεταφορά των προνοιών της προαναφερθείσας Οδηγίας θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2016.
Για να επιτευχθεί πλήρης εναρμόνιση του εθνικού νομοθετικού πλαισίου με την προαναφερθείσα Οδηγία, απαιτείται να γίνουν πρόσθετες τροποποιήσεις στις ειδικότερες νομοθεσίες που διέπουν τη λειτουργία συγκεκριμένων επαγγελμάτων τα οποία στην Κύπρο ρυθμίζονται νομοθετικά, όπως είναι το επάγγελμα του ιατρού, του φαρμακοποιού και του αρχιτέκτονα.
ΠΗΓΗ: KYΠΕ