Όχι κομματικές σκοπιμότητες στο νόμο περί Κτηματομεσιτών

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όσων ασχολούνται με τον τομέα των ακινήτων και όχι μόνο βρίσκεται τις τελευταίες βδομάδες το θέμα της τροποποίησης του νόμου περί Κτηματομεσιτών.

Το θέμα βρίσκεται ενώπιον της επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής και η διαφορά ουσιαστικά επικεντρώνεται στη σύνθεση του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών και ειδικά στην εκλογή του προέδρου της.

Θα ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι η οποιαδήποτε τροποποίηση, πρέπει να έχει γνώμονα την προστασία του επαγγέλματος του κτηματομεσίτη και την καταπολέμηση της παρανομίας που προκαλεί σοβαρά προβλήματα, ενώ το κράτος χάνει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Πριν διατυπώσουμε τη θέση μας, να τονίσουμε ότι θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση ορισμένων βουλευτών οι οποίοι, θέλοντας να βολέψουν κάποιους ψηφοφόρους τους, δεν βλέπουν την ουσία του θέματος και το συμφέρον του τόπου.

Προωθούν και υποστηρίζουν την τροποποίηση του σχετικού νόμου αγνοώντας την πραγματικότητα και ενισχύοντας την παρανομία.

Ως προς την ουσία του θέματος, πιστεύουμε ότι είναι σωστή και τεκμηριωμένη η θέση μας ότι η πλειοψηφία στο ΣΕΚ (Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών) πρέπει να αποτελείται από κτηματομεσίτες που γνωρίζουν τα του επαγγέλματος και γενικά τα όσα έχουν σχέση με τον τομέα των ακινήτων.

Με τον τρόπο που η μερίδα των βουλευτών προωθεί τις αλλαγές είναι σαν να θέλουν να τοποθετούν σ’ ένα επαγγελματικό κλάδο (π.χ. γιατρούς, δικηγόρους, κ.ά.) έναν άσχετο με το επάγγελμα ο οποίος το μόνο που θα κάνει είναι ό,τι του λένε και ό,τι του υπαγορεύουν.

Ειδικά, λοιπόν, ο Πρόεδρος πρέπει να είναι κτηματομεσίτης, ο οποίος μάλιστα να μη διορίζεται από το κράτος, αλλά να εκλέγεται από τους ίδιους τους κτηματομεσίτες.

Αν πράγματι όλοι επιθυμούν την καταπολέμηση της παρανομίας και την ανάπτυξη και πρόοδο του κλάδου, ας αφήσουν τις οποιεσδήποτε σκοπιμότητες και ας πάρουν τις ορθές αποφάσεις, μακριά από μικροσυμφέροντα και κομματικά βολέματα. 

Δειτε Επισης

Η απόφαση της ΕΚΤ να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη δεν προκαλεί έκπληξη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάτησε «στοπ» στις αναφορές βιωσιμότητας: Πώς πρέπει να το εκλάβουν οι επιχειρήσεις;
Οι δασμοί Τραμπ και η ανάγκη διαφύλαξης των εξαγωγών του χαλλουμιού ΠΟΠ
Η εναλλακτική των ακινήτων στους κλυδωνισμούς των χρηματαγορών λόγω δασμών
Ρυθμισμένο lobbying στην Κύπρο: Μια νέα θεσμική πραγματικότητα
Δασμοί και ανταγωνιστικότητα: Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει;
Startups & ΜμΕ στην Κύπρο: Προκλήσεις, ευκαιρίες και ο ρόλος του κατάλληλου συμβούλου
Μπορούν οι δασμοί του Τραμπ να διασώσουν την αμερικανική οικονομία από το δυσβάσταχτο χρέος;
Ευκαιρίες και προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης
Μειώνει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης τη σημασία των soft skills;