Powered by

O ESM θα πρέπει με μετεξελιχθεί σε θεσμό

Την άποψη πως για να μετασχηματιστεί ο ESM σε "Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο", στα πρότυπα του ΔΝΤ, απαιτείται αλλαγή της Συνθήκης Λειτουργίας του, ή ακόμα και αλλαγή της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ (ΣΛΕΕ), διατύπωσε ο επικεφαλής του Ταμείου, Κλάους Ρέγκλιγκ από το βήμα του Hanns-Seidel-Foundation και της ημερίδας για τα 25 χρόνια της Συνθήκης του Μάαστριχτ και το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, ο Κλάους Ρέγκλιγκ δήλωσε ότι "καταρχάς, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι προϋποθέτω απολύτως ότι το ΔΝΤ θα είναι μέρος της επίλυσης της τελευταίας εναπομείνασας περίπτωσης της προηγούμενης κρίσης: της Ελλάδας”.

Αλλά, συνέχισε, φαίνεται να υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση στην Ευρώπη ότι το Ταμείο δεν θα παίξει τον ίδιο ρόλο σε μια επόμενη κρίση της ζώνης του ευρώ. “Ο ESM θα μπορούσε στη συνέχεια να παίξει ένα μεγαλύτερο ρόλο. Από την ίδρυσή του, ο ΕSM έχει αναπτυχθεί σημαντικά. Σήμερα, δεν αναλαμβάνουμε μόνο τη χρηματοδότηση προγραμμάτων βοήθειας. Ο ΕSΜ συμμετέχει σε αποστολές σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, αναλύουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, και παρακολουθούμε την ικανότητα αποπληρωμής των χωρών μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης μας”, σημείωσε.

Επιπλέον, πρόσθεσε ο κ. Ρέγκλιγκ, το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Gertrude Tumpel-Gugerell αυτή τη στιγμή οδηγεί μια ανεξάρτητη αξιολόγηση των προηγούμενων προγραμμάτων του ESM θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα στους Υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ τον Ιούνιο, και θα διατυπώσει ανεξάρτητες συστάσεις για το πώς ο ΕSM μπορεί να βελτιώσει την εργασία του”.

Φυσικά, είπε, “είναι κατανοητό ότι ο ΕSM θα πρέπει να εξελιχθεί σε ένα θεσμό που θα μοιάζει περισσότερο στο ΔΝΤ από ότι τώρα. Αυτό όμως θα απαιτούσε τουλάχιστον μια αλλαγή της Συνθήκης του ESM - αν όχι την αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ - και ως εκ τούτου θα απαιτούσε συναίνεση όλων των κρατών μελών".

Ο Κλάους Ρέγκλιγκ μεταξύ άλλων σημείωσε ότι στο μέλλον η νομισματική ένωση (ΟΝΕ) θα μπορούσε να αποκτήσει και μια περιορισμένη δημοσιονομική δυνατότητα για την παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις ασύμμετρων κρίσεων.

"Ενα άλλο βήμα που θα κάνει την ΟΝΕ πιο ισχυρή θα ήταν περιορισμένη δημοσιονομική δυνατότητα για την αντιμετώπιση ασύμμετρων σοκ. Ξέρω το φόβο ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αμοιβαιοποίηση του χρέους και μόνιμες πιστώσεις από τον προϋπολογισμό. Αλλά το παράδειγμα των ΗΠΑ δείχνει ότι αυτό δεν χρειάζεται να συμβαίνει. Πολιτείες των ΗΠΑ μπορεί για παράδειγμα να βασιστούν σε ένα ταμείο που έχει στηθεί για μια βροχερή μέρα, ή συμπληρωματικά συστήματα ανεργίας για να ξεπεράσουν τις πιο δύσκολες στιγμές, και πρέπει μπορούν να επιστρέψουν τα χρήματα αργότερα", κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ