Powered by

ΕΚΤ: Στα €233,5 δισ. ο δανεισμός των τραπεζών

Στον τελικό γύρο παραχώρησης φθηνών μακροπρόθεσμων δανείων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), έσπευσαν να συμμετάσχουν τον Μάρτιο οι τράπεζες της Ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη 23 Μαρτίου το τραπεζικό ίδρυμα της Φρανκφούρτης, καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει σύντομα το κόστος του χρήματος.

Περίπου 474 τραπεζικά ιδρύματα δανείστηκαν συνολικά €233,5 δισ., ποσό που είναι σχεδόν τετραπλάσιο σε σύγκριση με τα €62,2 δισ. που δανείστηκαν οι τράπεζες από την ΕΚΤ στον τελευταίο γύρο δανεισμού τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο αριθμός των τραπεζών που συμμετείχαν τον Μάρτιο είναι δύο φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις 200 τράπεζες που συμμετείχαν τον Δεκέμβριο.

Αφαιρώντας τα δάνεια που οι τράπεζες χρησιμοποιούν για την εξόφληση παλαιών χρεών στην ΕΚΤ, το ύψος της νέας χρηματοδότησης που διοχετεύτηκε στην οικονομία ανήλθε σε 216 δισ. ευρώ, δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ποσό που εξακολουθεί να είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το ποσό που άντλησαν μέσω δανεισμού οι τράπεζες τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ήταν «η τελευταία ευκαιρία για να λάβουν χρηματοδότηση σε πολύ φθηνά επίπεδα«, τονίζουν σε σημείωμα τους οικονομολόγοι της UniCredit, πριν από την ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Με έναρξη το 2015, τον Μάρτιο του 2016 η ΕΚΤ επέκτεινε για ένα ακόμη έτος το τριμηνιαίο πρόγραμμα στοχευμένης μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης (TLTRO).

Οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται με μηδενικό επιτόκιο για ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να τις πείσει να δανείσουν χρήματα σε εταιρείες και νοικοκυριά στην πραγματική οικονομία. Η ΕΚΤ ελπίζει να ενισχύσει τα κίνητρα των τραπεζών να δανείζουν, προσφέροντάς τους χαμηλότερα επιτόκια στα περισσότερα δάνεια που εκδίδει.

Τα επιτόκια που χρεώνουν οι τράπεζες θα μπορούσε να μειωθεί μέχρι και το καταθετικό επιτόκιο της ΕΚΤ - σήμερα είναι στο -0,4% - που σημαίνει ότι η ΕΚΤ τους πληρώνει για να τους δανείσει χρήματά.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ