Powered by

Σοβαρά προβλήματα για το 70% των επιχειρήσεων

Έλλειψη και δυστοκία στην άντληση ρευστότητας για διενέργεια νέων επενδύσεων, μειωμένη ζήτηση, πελατεία και κύκλος εργασιών, καθώς επίσης και μη ύπαρξη στρατηγικού πλάνου για το επόμενο εξάμηνο εκ μέρους μεγάλης μερίδας επιχειρηματιών, είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις, τα οποία κατέδειξε το πέμπτο κύμα της «Μέγα Επιχειρηματικής Έρευνας», που διεξήγαγε η  εταιρεία CMRC CYPRRONETWORK LTD και το Cyprus International Institute of Management (CIIM).

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν την Τετάρτη  (22 Μαρτίου) από την κα. Κούλια Αλεξάνδρου, Διευθύντρια του τμήματος Ερευνών της CMRC CYPRONETWORK LTD., στην παρουσία του  Θεόδωρου Παναγιώτου, Διευθυντή του CIIM και του Χρίστου Μιχαηλίδη, Εκτελεστικού Πρόεδρου του ομίλου CYPRONETWORK.

Τόσο ο κ. Παναγιώτου όσο και ο κ. Μιχαηλίδης τόνισαν ότι βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, η κατάσταση των κυπριακών επιχειρήσεων βελτιώθηκε, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα, για τα οποία πρέπει να γίνουν δράσεις αφενός από το κράτος και αφετέρου από τους ίδιους τους επιχειρηματίες, που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Όπως, μάλιστα, υπογράμμισε ο κ. Μιχαηλίδης, διαφαίνεται ότι ένα ποσοστό περίπου 25% των επιχειρήσεων  παρουσίασαν ανάκαμψη, ακολουθώντας υγιή πορεία, ενώ στο αντίποδα ποσοστό 35% παρουσίασαν βελτίωση αλλά εξακολουθούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα, ενώ ένα άλλο 35% των επιχειρήσεων στην Κύπρο είναι αντιμέτωπες με τεράστια προβλήματα και δυσκολεύονται να ανακάμψουν.  

Βελτίωση μετ’ εμποδίων
Αναλυτικότερα, βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας:
•    Ο βαθμός ικανοποίησης από την πορεία της επιχείρησης το τελευταίο εξάμηνο παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα (μέση ικανοποίηση της τάξης του 2,7 σε σχέση με 2,4). 



•    Σημαντικότεροι λόγοι δυσαρέσκειας και κατ’ επέκταση τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα εξακολουθούν να είναι η μειωμένη ζήτηση/ πελατεία/ κύκλος εργασιών και η έλλειψη ρευστότητας.



•    Σε σχέση με τις ενέργειες/προσεγγίσεις που πρέπει να γίνουν προς αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, ψηλότερα ποσοστά αναφοράς συγκέντρωσαν η αλλαγή οργανωτικής δομής καθώς επίσης η προσέλκυση νέων πελατών και η δημιουργία νέων υπηρεσιών/ προϊόντων.      



•    Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων παρουσιάζει σταδιακή αύξηση, αφού συγκριτικά με τα προηγούμενα κύματα ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις δηλώνουν ότι ο κύκλος εργασιών τους έχει βελτιωθεί (30% έναντι 19% το προηγούμενο κύμα). Από την άλλη οι επιχειρήσεις που αναφέρονται σε μειωμένο κύκλο εργασιών έχουν μειωθεί από το 57% στο πρώτο κύμα στο 22% στο τρέχον κύμα. 


•    Η πιο πάνω τάση δεν μεταβάλλεται σημαντικά σε σχέση με το δείκτη κερδοφορίας και εισπράξεων/ ρευστότητας, ενώ όσον αφορά το δείκτη κόστους χρηματοδότησης αυτός δείχνει να παραμένει σταθερός.  



•    Όσον αφορά τις προβλέψεις των επιχειρήσεων για τον κύκλο εργασιών το επόμενο εξάμηνο, αυτός αναμένεται να παραμείνει μάλλον σταθερός, όπως σταθερό αναμένεται να είναι και το κέρδος της επιχείρησης. 


•    Συνοψίζοντας, οι στρατηγικές επιλογές των επιχειρήσεων για το επόμενο εξάμηνο αφορούν κυρίως τις νέες επενδύσεις. Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο το γεγονός ότι μια στις δύο επιχειρήσεις δήλωσαν ότι δεν έχουν κάποιο επιχειρηματικό πλάνο. 



•    Σε σχέση με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από το Κράτος ώστε να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, οι απόψεις συγκλίνουν προς τις φορολογικές διευκολύνσεις/ απαλλαγές, τα σχέδια χρηματοδότησης επιχειρήσεων και την απλοποίηση της γραφειοκρατίας τάση που παραμένει διαχρονικά σταθερή.

Σημειώνεται ότι για τη βελτίωση της εικόνας του μεγάλου αριθμού των επιχειρηματιών που φαίνεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ομίλου CYPRONETWORK προέταξε μεταξύ άλλων:
•    Τον προσανατολισμό των επιχειρηματιών σε νέες αγορές και νέα προϊόντα
•    Την συνεργασία μεταξύ επιχειρηματιών
•    Τη διερεύνηση του ενδεχομένου συγχωνεύσεων
•    Κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture capital)
•    Την αναγκαία προώθηση πολιτικών για πάταξη της γραφειοκρατίας

Οι θέσεις εργασίας
•    Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, περισσότερες από τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις (44%) έχουν δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας κατά το τελευταίο εξάμηνο, ποσοστό σαφώς αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο κύμα (27%). Στον αντίποδα, το ποσοστό των εταιρειών που έχουν χάσει θέσεις εργασίας μειώνεται έστω και οριακά (20% σε σχέση με 23%).

•    Οι θέσεις αυτές και στις δύο περιπτώσεις (νέες και χαμένες) προέρχονται κυρίως από τους τομείς της παραγωγής και υποστήριξης προϊόντων/ υπηρεσιών καθώς και των πωλήσεων/ Μάρκετινγκ, με το μέσο αριθμό των νέων θέσεων (1,6), είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από αυτόν των χαμένων θέσεων (1,2) συνεχίζοντας έτσι την αισιοδοξία που καταγράφηκε το προηγούμενο κύμα. 


•    Το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχει προχωρήσει σε μειώσεις στο μισθολόγιο και ωφελήματα της επιχείρησης μειώνεται ακόμη περισσότερο και ανέρχεται στο 10% συνεχίζοντας τη σταδιακή μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα. Όσον αφορά το μέσο ποσοστό μείωσης, έναντι του συνολικού μισθολογίου, αυτό έχει προσδιοριστεί στο 14,4%. 

•    Εφτά στις δέκα επιχειρήσεις (70%) αναμένουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων τους το επόμενο εξάμηνο θα παραμείνει σταθερός. Αύξηση του αριθμού των εργαζομένων προβλέπει ποσοστό 16%, ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο κύμα (13%), με όσους εξέφρασαν αντίθετη άποψη, δηλαδή έκαναν αναφορά σε μείωση του προσωπικού να παραμένουν σταθεροί στο 7%.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι χορηγοί στη διενέργεια της έρευνας ήταν η Eurobank Κύπρου και η BakerTilly. 

Δειτε Επισης

Μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα και Ιορδανία στον τομέα των επενδύσεων-Ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί
Οριακές απώλειες στο ΧΑΚ
Ακόμη ένα κρίσιμο βήμα για την κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ-Το βασικό προαπαιτούμενο που έχει ολοκληρωθεί
Επιδείνωση οικονομικού κλίματος, όμως συνεχίζουν οι ευνοϊκές συνθήκες για την κυπριακή οικονομία
Ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη: Παίρνει σάρκα και οστά ο ψηφιακός πολίτης-Οι δυνατότητες που θα παρέχει από 5 Δεκεμβρίου
Επιβεβαίωση οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά ανάγκη για επαγρύπνηση
Ευρωβουλή: Ικανοποίηση αλλά και ενστάσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για 2025
Η ακτινογραφία της ανεργίας στην Κύπρο-Οι τομείς, η μόρφωση και οι ηλικίες των ανέργων
Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επί θεμάτων Πολιτικής Συνοχής ο Κεραυνός
Κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ