Powered by

Στην 38η θέση το κυπριακό διαβατήριο

Με συνολική βαθμολογία 96,5 μονάδες το διαβατήριο της Κύπρου κατατάσσεται στην 38η θέση σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων Nomad Capitalist η οποία συνέκρινε και κατέταξε τα διαβατήρια 199 χωρών στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως την ανάγκη βίζας για να ταξιδέψει κανείς, τη φορολογία, τη συνολική αντίληψη για τη χώρα προέλευσης, τη διπλή υπηκοότητα και την ελευθερία στη χώρα προέλευσης.

Συγκεκριμένα, ο κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου μπορεί να ταξιδέψει σε 159 χώρες χωρίς να απαιτείται η έκδοση ταξιδιωτικής βίζας. Στον τομέα της φορολογίας η Κύπρος βαθμολογείται με 30 κάτι το οποίο καταδεικνύει ότι ο κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου μπορεί να αποφύγει την καταβολή φόρων με ευκολία μετακομίζοντας σε τρίτη χώρα. Σε ό,τι αφορά τη συνολική αντίληψη για τη χώρα προέλευσης που καταδεικνύει την ασφάλεια που παρέχει στον κάτοχο το διαβατήριο, η Κύπρος συγκεντρώνει 30 βαθμούς με μέγιστο τους 50. 

Το μέγιστο της βαθμολογίας (50) συγκεντρώνει η Κύπρος για το κριτήριο της κατοχής διπλής υπηκοότητας, ενώ στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης και διαβίωσης η Κύπρος βαθμολογείται με 30. 

Με βάση τα ίδια κριτήρια, το ισχυρότερο διαβατήριο στον πλανήτη είναι αυτό της Σουηδίας καθώς οι Σουηδοί μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα σε 179 χώρες, αντιμετωπίζονται με σεβασμό στο εξωτερικό, απολαμβάνουν υψηλού βαθμού ελευθερίες στη χώρα τους, και μπορούν εύκολα να αποφύγουν τη φορολόγηση μεταφέροντας τα συμφέροντά τους σε φορολογικούς παραδείσους.

Το σουηδικό διαβατήριο ακολουθείται στην κατάταξη από εκείνα του Βελγίου, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας, της Φινλανδίας, της Γερμανίας, της Δανίας, της Ελβετίας και του Λουξεμβούργου που συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.

Εντύπωση προκαλεί η 35η θέση που καταλαμβάνει το αμερικανικό διαβατήριο, ενώ τα πιο «αδύναμα» διαβατήρια είναι του Πακιστάν, της Ερυθραίας, του Ιράκ, με τελευταίο στη λίστα εκείνο του Αφγανιστάν.

Δειτε Επισης

Μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα και Ιορδανία στον τομέα των επενδύσεων-Ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί
Οριακές απώλειες στο ΧΑΚ
Ακόμη ένα κρίσιμο βήμα για την κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ-Το βασικό προαπαιτούμενο που έχει ολοκληρωθεί
Επιδείνωση οικονομικού κλίματος, όμως συνεχίζουν οι ευνοϊκές συνθήκες για την κυπριακή οικονομία
Ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη: Παίρνει σάρκα και οστά ο ψηφιακός πολίτης-Οι δυνατότητες που θα παρέχει από 5 Δεκεμβρίου
Επιβεβαίωση οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά ανάγκη για επαγρύπνηση
Ευρωβουλή: Ικανοποίηση αλλά και ενστάσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για 2025
Η ακτινογραφία της ανεργίας στην Κύπρο-Οι τομείς, η μόρφωση και οι ηλικίες των ανέργων
Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επί θεμάτων Πολιτικής Συνοχής ο Κεραυνός
Κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ