Powered by

Πολωνική startup για πληρωμές μέσω κινητών

Οι τράπεζες αποφάσισαν να συνεργαστούν με τη βοήθεια μιας νέας τεχνολογίας που θα επιτρέπει στους πελάτες τους να αφήνουν τα πορτοφόλια τους στο σπίτι.

Αυτό καθίσταται δυνατό μέσω μιας πολωνικής startup, που ονομάζεται Blik και η οποία επιτρέπει στους πελάτες εννέα τραπεζών να σηκώνουν χρήματα από τα ΑΤΜ, να μεταφέρουν χρήματα μέσω των τηλεφώνων τους και να πληρώνουν για αγαθά ή υπηρεσίες στο Ιντερνετ και σε καταστήματα χωρίς να μοιράζονται στοιχεία των καρτών τους ή των τραπεζικών λογαριασμών τους.

Δύο χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της, η startup έχει 3,5 εκατ. χρήστες και 2 εκατ. μεταφορές χρημάτων τον μήνα.

Το εγχείρημα αυτό αποτελεί μέρος της προσπάθειας των τραπεζών να επιταχύνουν την ψηφιακή τους αναμόρφωση και να μειώσουν τα κόστη, καθώς και να κερδίσουν περισσότερους πελάτες.

Οι τράπεζες της Πολωνίας άρχισαν να ακολουθούν την τάση και να κερδίζουν έδαφος και, σε κάποιες περιπτώσεις, ξεπέρασαν τις ανταγωνίστριές τους από χώρες της Δύσης είκοσι χρόνια μετά την παρουσίαση της πρώτης πιστωτικής κάρτας μαζικής κλίμακας από τη Citigroup.

Η Blik επιδιώκει να πάρει ένα κομμάτι από την πίτα του χρηματοοικονομικού κλάδου που έχει διατηρηθεί για ψηφιακές εταιρείες όπως είναι η PayPal Holdings.

«Οι Πολωνοί είναι ανοιχτοί στην καινοτομία και πιο πρόθυμοι να συνυπολογίσουν λύσεις νέας τεχνολογίας όταν επιλέγουν μια τράπεζα», αναφέρει ο Grzegorz Dlugosz , CEO της μητρικής της Blik Polski Standard Platnosci. «Το αβαντάζ μας είναι ότι είμαστε ένα σύστημα με πολλαπλά κανάλια πληρωμών».

Η Blik ενσωματώνεται σε εφαρμογές κινητής για τραπεζικές δραστηριότητες και συνδέεται άμεσα με τους λογαριασμούς των χρηστών. Παρακάμπτει τους εκδότες καρτών και άλλους εξωτερικούς παρόχους κινητής τραπεζικής, διαφοροποιώντας το σύστημα που θεσπίστηκε από γίγαντες όπως το PayPal, η Apple και η Alphabet.

Στόχο έχει τη μείωση του κόστους των συναλλαγών, αν πριν από δύο χρόνια μειώθηκαν τα τέλη που επιβάλλονταν για συναλλαγές με κάρτες στην Πολωνία.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Βέλγιο: Παραλύουν τα αεροδρόμια, ακυρώνονται οι πτήσεις
Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ