Λ. Μαυροκορδάτος: Τα παράπονά σας στον διαμεσολαβητή
08:03 - 22 Μαρτίου 2017
Διαφορές εταιρικές, εμπορικές, οικογενειακές ή άλλες μπορούν κάλλιστα να επιλυθούν και εξωδίκως σε διαδικασία διαμεσολάβησης, που η εμπειρία έχει αποδείξει ότι εξασφαλίζει υψηλά ποσοστά επιτυχίας μέχρι και 80%. Ο πρόεδρος του συμβουλίου του Συνδέσμου Διαμεσολάβησης Κύπρου, Λουκάς Α. Μαυροκορδάτος, αναφέρθηκε επίσης σε γρήγορα αποτελέσματα, χαμηλό κόστος αλλά και αποκατάσταση των σχέσεων των δυο μερών μετά το πέρας της διαδικασίας.
Ο Σύνδεσμος Διαμεσολάβησης Κύπρου ιδρύθηκε το 2000 και τα ιδρυτικά μέλη αποτελούσαν άτομα διαφορετικού επαγγελματικού υπόβαθρου, τα οποία έτυχαν εκπαίδευσης από καθηγητές μέσω προγράμματος του Fulbright και κυρίως από τον καθηγητή Mark Turk.
Σκοπός του συνδέσμου ήταν και παραμένει η ενημέρωση του κοινού, η προώθηση της ιδέας του θεσμού της διαμεσολάβησης στην Κύπρο, η καθιέρωσή του στην κυπριακή πραγματικότητα καθώς και η έγκριση νομοθεσίας για ρύθμισή του. «Ως σύνδεσμος έχουμε κληθεί σε συνεδριάσεις της Βουλής για να εκφράσουμε τις απόψεις μας κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου για διαμεσολάβηση σε οικογενειακές διαφορές. Επίσης, μέλη του συνδέσμου έχουν κληθεί, σε συνεργασία με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, να ενημερώσουν τους δικαστές όλων των επαρχιών για τον θεσμό της διαμεσολάβησης», επεσήμανε ο κ. Μαυροκορδάτος.
Εστιάζοντας στους στόχους του, ο σύνδεσμος διοργάνωσε τον Νοέμβριο του 2016 το πρώτο συνέδριο διαμεσολάβησης στην Κύπρο. Επίσης, προχώρησε σε εκπαιδεύσεις με εκπαιδευτές από την Κύπρο και το εξωτερικό, ενώ συμμετείχε σε δικοινοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης για δεξιότητες στη διαπραγμάτευση και τη διαμεσολάβηση. Στο πλαίσιο αυτό εκπαιδεύτηκαν διάφορες ομάδες στην Κύπρο και μέλη του τότε διοικητικού συμβουλίου επισκέφθηκαν τις κρατικές υπηρεσίες διαμεσολάβησης στο Όσλο της Νορβηγίας για ενημέρωση και δημιουργία εκπαιδευτικού εγχειριδίου διαμεσολάβησης.
Ο σύνδεσμος αποτελείται σήμερα από 100 μέλη, που είναι ως επί το πλείστον εκπαιδευμένοι και εγγεγραμμένοι διαμεσολαβητές.
Τα «συν» της μεθόδου
Όπως εξήγησε ο κ. Μαυροκορδάτος, η διαμεσολάβηση αποτελεί μια μέθοδο επίλυσης ευρείας γκάμας διαφορών, όπως για παράδειγμα, εμπορικών, αστικών, οικογενειακών, ενδοεπιχειρισιακών και διεπιχειρισιακών, με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας: «Το ψηλό αυτό ποσοστό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στο ότι η διαδικασία είναι εθελοντική. Ακόμα, σχετίζεται και με το γεγονός ότι η διαμεσολάβηση αποτελεί τη μοναδική μέθοδο εξώδικης επίλυσης διαφορών στην οποία τα μέρη, τα οποία βρίσκονται σε διαφωνία ή σύγκρουση, λαμβάνουν ενεργό ρόλο με τη συμβολή εγγεγραμμένου διαμεσολαβητή, έχοντας ως στόχο την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Ο διαμεσολαβητής είναι υπεύθυνος για τη διεξαγωγή της διαδικασίας, θέτοντας κανόνες, όρια και κατευθυντήριες γραμμές στα διάφορα στάδιά της».
Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του θεσμού της διαμεσολάβησης, σε σχέση με άλλες μεθόδους εξώδικης επίλυσης, διαφορών είναι:
• Ψηλό ποσοστό επιτυχίας (80%).
• Χαμηλότερο κόστος.
• Γρήγορα αποτελέσματα.
• Ενδυνάμωση των σχέσεων των μερών και όχι διάλυσή τους.
• Μεγαλύτερες πιθανότητες τήρησης της συμφωνίας από τα ενδιαφερόμενα μέρη, αφού η συμφωνία είναι αποτέλεσμα συναίνεσης.
«Αυτό που μας απασχολεί περισσότερο είναι ότι η διαμεσολάβηση δεν έχει ακόμη κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου ως μια αποτελεσματική εναλλακτική μέθοδος επίλυσης διαφορών, παρά τις προσπάθειες που γίνονται. Αυτό, ίσως, να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπήρξε επαρκής ενημέρωση για το τι ακριβώς είναι», υπογράμμισε ο πρόεδρος του συμβουλίου. Τόνισε ότι η διαμεσολάβηση αποτελεί εφαρμογή κάποιων κανόνων και δεξιοτήτων, που διευκολύνουν τα διαφωνούντα μέρη να αντιληφθούν τις πραγματικές τους ανάγκες, αλλά κι εκείνες του άλλου μέρους.
Αυτό τους επιτρέπει να συνεργαστούν για την εξεύρεση της καλύτερης, υπό τις περιστάσεις, λύσης: «Είναι μια σοβαρή διαδικασία, την οποία διενεργούν επαγγελματίες διαμεσολαβητές - που έχουν τύχει 40ωρης εκπαίδευσης, εκτός όπου ο νόμος προνοεί διαφορετικά - και οι οποίοι υποχρεούνται, ανά τριετία, να εκπαιδεύονται ξανά για ανανέωση της επαγγελματικής τους κατάρτισης», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η διαμεσολάβηση είναι φιλοσοφία ζωής που αφορά όλους και η θεσμοθέτησή της μόνο θετικά μπορεί να προσφέρει, όπως για παράδειγμα, αποφόρτιση των δικαστηρίων, ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και ενδυνάμωση σχέσεων».
Πύλη Διαμεσολάβησης
Η Πύλη Διαμεσολάβησης του Δήμου Λευκωσίας λειτούργησε, μέσω του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου, με στόχο να προσφέρει υπηρεσίες διαμεσολάβησης χαμηλού κόστους από εγγεγραμμένους διαμεσολαβητές, αλλά και δωρεάν υπηρεσίες σε ευπαθείς ομάδες πολιτών, διασφαλίζοντας έτσι την ταχεία και με περιορισμένα έξοδα επιτυχή επίλυση των διαφορών ανάμεσα στους δημότες. «Πρόκειται για μια καινοτομία την οποία ως σύνδεσμος στηρίζουμε, ευελπιστώντας ότι θα έχει μιμητές και σε άλλους δήμους», σημείωσε ο Λουκάς Μαυροκορδάτος. Ανέφερε μάλιστα, ότι στο πλαίσιο αυτό, εγγεγραμμένοι διαμεσολαβητές πραγματοποιούν ενημέρωση για το κοινό κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα, στο Συμβουλευτικό Κέντρο του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου του Δήμου Λευκωσίας.