Οικονομολόγοι: Φοβούνται για προεκλογικές «χάρες»
07:37 - 21 Μαρτίου 2017
Μπορεί η κυπριακή οικονομία να μην απειλείται άμεσα με «υπερθέρμανση», όπως υποστηρίζει βάσει των νέων μεθόδων υπολογισμού της η Κομισιόν, ωστόσο η τάση της κυβέρνησης για παραχώρηση αυξήσεων σε δημοσίους υπαλλήλους καθώς και μια σειρά από άλλες πολιτικές που ακολουθούνται, με δεδομένη και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, δημιουργεί μια εύλογη εικόνα γενικότερης δημοσιονομικής χαλάρωσης, η οποία προκαλεί ανησυχία.
Τη θέση αυτή υποστηρίζουν οικονομολόγοι και οικονομικοί αναλυτές, οι οποίοι κλήθηκαν από το InBusinessNews να πάρουν θέση στις δύο διαφορετικές προσεγγίσεις που εκφράζονται, από πλευράς Υπουργού Οικονομιών και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημοσιονομική εικόνα της κυπριακής οικονομίας. Υπενθυμίζεται ότι οι τεχνοκράτες της Κομισιόν, βάσει των υπολογισμών τους, έκανα λόγο για μια γενικότερη δημοσιονομική χαλάρωση, εκφράζοντας τη θέση πως η κυπριακή οικονομία έχει εισέλθει σε φάση υπερθέρμανσης.
Θέση, την οποία απέρριψε ενώπιον της συνεδρίας του Eurogroup της Δευτέρας, ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, υποστηρίζοντας ότι η προσέγγιση της Κομισιόν είναι προβληματική, με δεδομένες τις εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ και ξένων αναλυτών για μικρή επιβράδυνση της οικονομίας με ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 2% και οριακά πλεονασματικό ισοζύγιο τα επόμενα χρόνια, καθώς επίσης και τα υφιστάμενα υψηλά επίπεδα ανεργίας. Με το πέρας της συνεδρίας, ο Χάρης Γεωργιάδης μίλησε για αναθεώρηση της μεθοδολογίας της Κομισιόν, τονίζοντας ότι οι θέσεις της Κύπρου έγιναν κατανοητές. Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε δε την προσδοκία ότι η Κύπρος θα αποφύγει την ανάγκη λήψης μέτρων για κάλυψη της δημοσιονομικής χαλάρωσης.
Πάντως, οι οικονομολόγοι με τους οποίους ήλθε σε επικοινωνία το InBusinessNews εξέφρασαν τη θέση ότι με βάσει τα σημερινά δεδομένα της κυπριακής οικονομίας δεν τίθεται θέμα «υπερθέρμανσης» της κυπριακής οικονομίας. Εξέφρασαν ωστόσο τη θέση ότι οι ανησυχίες των Ευρωπαίων αναλυτών εστιάζονται στη γενικότερη τάση χαλάρωσης και παραχωρήσεων από πλευράς της κυπριακής κυβέρνησης. Όπως υπέδειξαν οι Κύπριοι αναλυτές, με τον πληθωρισμό της κυπριακής οικονομίας στο 2,8%, θα έπρεπε η κυβέρνηση να επιμείνει στην ίδια δημοσιονομική πειθαρχία, προκειμένου τα πλεονάσματα που θα προκύψουν, να μην δοθούν σε αυξήσεις, αλλά να αξιοποιηθούν στην προσπάθεια για περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους.
Π. Παπαγεωργίου: «Θεμέλια για δημοσιονομικό εκτροχιασμό»
Τη θέση ότι ο ισχυρισμός περί υπερθέρμανσης της κυπριακής οικονομίας είναι λανθασμένος, εκφράζει ο οικονομικός αναλυτής, Πάμπος Παπαγεωργίου. Μιλώντας στο InBusinessNews, ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι η θέση του Υπουργού Οικονομικών ευσταθεί, καθώς όπως εξήγησε, ο πληθωρισμός βρίσκεται στο μηδέν, τα επίπεδα ανεργίας είναι υψηλά, δεν υπάρχει μεγάλη άνοδος των επενδύσεων, ενώ μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν μόνο κάποιοι συγκεκριμένοι κλάδοι και ειδικότερα ο τουρισμός. «Οπότε με αυτά τα δεδομένα, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η οικονομία βρίσκεται σε υπερθέρμανση, το αντίθετο θα έλεγα», σημείωσε.
Ο κ. Παπαγεωργίου όμως εξέφρασε ανησυχίες για κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, με δεδομένη την παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων σε κλάδους του δημοσίου. «Υπάρχουν στοιχεία δημοσιονομικού εκτροχιασμού, που συνδέονται ιστορικά με μια κακή πρακτική όσον αφορά προεκλογικές παροχές», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Προσαυξήσεις σε όλους με πληθωρισμό μηδέν, νομίζω ότι είναι μια λανθασμένη τακτική. Θα μπορούσαν να έδιναν τα ίδια χρήματα για να διορθώσουν στρεβλώσεις στο κρατικό μισθολόγιο και για να ανταμείψουν τους αποδοτικούς υπαλλήλους. Όχι σε όλους ανεξαίρετα», τόνισε, χαρακτηρίζοντας ανευθυνότητα εκ μέρους του Προεδρικού την ξαφνική μεταστροφή για τους νοσηλευτές. «Ανεξάρτητα του κατά πόσο έχουν δίκαιο οι νοσηλευτές, η ικανοποίηση του αιτήματός τους εδώ και τώρα και με τρόπο απόλυτο δίνει το δικαίωμα και σε άλλους κλάδους για παρόμοιες διεκδικήσεις. Μπαίνουν τα θεμέλια δημοσιονομικού εκτροχιασμού», κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου.
Σωφρόνης Κληρίδης: «Ήταν πρόωρες οι αυξήσεις»
Στο ίδιο μήκος κύματος και η θέση του Οικονομολόγου Σωφρόνη Κληρίδη, ο οποίος εξέφρασε τη θέση ότι η Κομισιόν δεν ζητά πρόσθετα μέτρα για βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης αλλά παραμονή της Κυβέρνηση στην ίδια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική. «Η Κομισιόν διαφωνεί με την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και την κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας, δεδομένα τα οποία οι Ευρωπαίοι θεωρούν ως ενδείξεις ότι ξεφεύγουμε από τη δημοσιονομική πειθαρχία που είχαμε επιδείξει μέχρι τώρα. Δεν μας ζητείται η επιβολή νέων φόρων, αλλά να συνεχίσουμε με την μέχρι πρότινος πολική μας, καθώς θεωρείται ότι ήταν πρόωρο το να δώσουμε φέτος αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και λάθος το να καταργήσουμε το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Γ. Θεοχαρίδης: «Μεταρρυθμίσεις και ΜΕΔ οι προτεραιότητες
Παρόμοια και η θέση του Οικονομολόγου, Γιώργου Θεοχαρίδη. Όπως ανέφερε, ερωτηθείς σχετικά από το InBusinessNews, δεν τίθεται θέμα υπερθέρμανσης. «Απλά δεν είναι ο κατάλληλος καιρός για αυξήσεις στο δημόσιο, μια κίνηση που στέλνει λάθος μηνύματα και μάλιστα σε μια περίοδο που προσπαθούμε να βελτιώσουμε το δημόσιο τομέα και που ο ιδιωτικός τομέας ακόμη υποφέρει», τόνισε. Σημείωσε παράλληλα, πως παρά τις καλές προοπτικές, θα πρέπει να γίνει πρόοδος στο θέμα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και στις μεταρρυθμίσεις, κυρίως αυτές του δημόσιου τομέα.
Μ. Φλωρεντιάδης: «Χρειάζεται συνετή πολιτική»
«Η προσέγγιση της Κομισιόν είναι πιο συντηρητική και στηρίζεται στο επιχείρημα ότι ίσως η βελτίωση των δημοσιονομικών, θα έπρεπε να αξιοποιηθεί για σκοπούς αποταμίευσης και συμφωνώ με τη θέση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε από την πλευρά του ο οικονομικός αναλυτής, Μιχάλης Φλωρεντιάδης. «Με δεδομένο το ότι δεν θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις και άρα δεν θα πέσει απότομα το δημόσιο χρέος μέσω αυτής της διαδικασίας, θα έπρεπε η κυβέρνηση να ακολουθήσει μια πιο συνετή πολιτική, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην περίπτωση που προκύψουν απρόοπτα στην οικονομία του τόπου», δήλωσε ο κ. Φλωρεντιάδης. «Εφόσον είμαστε κοντά σε ένα ισοζυγισμένο δημοσιονομικό έλλειμμα, δεν θεωρώ ότι υπάρχει έντονος κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού, όμως πρέπει να προσέξουμε», υπογράμμισε ο κ. Φλωρεντιάδης, σημειώνοντας ότι μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυπριακή οικονομία παραμένουν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.
Θ. Παναγιώτου: «Να μην γίνουν επιπλέον δαπάνες»
«Δεν υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης της οικονομίας, αλλά υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικής χαλάρωσης», δήλωσε από την πλευρά του ο Διευθυντής του CIIM, Θεόδωρος Παναγιώτου. «Λόγω πιέσεων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, θα υπάρξει χαλάρωση τόσο δημοσιονομική όσο και στις προσπάθειες μεταρρύθμισης, όμως δεν βλέπω κίνδυνο υπερθέρμανσης της οικονομίας. Συμφωνώ με τον Υπουργό Οικονομικών ότι δεν πρέπει να επιβληθούν επιπρόσθετοι φόροι, όμως θα έλεγα ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις και να μην γίνουν επιπλέον δαπάνες για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιώτου.
Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Βαρύτητα στη μείωση του χρέους
Τη θέση ότι ανεξάρτητα του κατά πόσον νομικά η Κύπρος μπορεί να προχωρήσει σε δημοσιονομική χαλάρωση, θα πρέπει να δίνεται μεγάλη βαρύτητα στη μείωση του χρέους, εξέφρασε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Δημήτρης Γεωργιάδης. «Το ότι η οικονομία ανακάμπτει, το ότι η Κύπρος έχει συστηματικά υπερκαλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους που καθορίστηκαν μετά το 2013 και το ότι βρισκόμαστε λιγότερο από ένα χρόνο μακριά από τις επόμενες εκλογές πιστεύω πρέπει να μας ανησυχεί όλους για το ενδεχόμενο χαλάρωσης ακόμη και εκτροχιασμού. Οι μισθολογικές αναβαθμίσεις στο δημόσιο σίγουρα αποτελούν χαλάρωση αν και από μόνα τους μπορεί να μην οδηγήσουν άμεσα σε εκτροχιασμό. Όλα μαζί ή σε συνδυασμό με άλλα που ενδεχομένως ν’ αποφασιστούν στο άμεσο μέλλον πιθανόν να προκαλέσουν προβλήματα και να οδηγήσουν στη ανάγκη λήψης μέτρων. Μετά το πάθημα της τελευταίας κρίσης στην ΕΕ, λήφθηκαν πολιτικές αποφάσεις και δημιουργήθηκαν μηχανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και του κανονισμού που συζητείται τους τελευταίους μήνες για τη «δημοσιονομική θέση» βάσει των οποίων ενεργούνται προληπτικά πιο αποτελεσματικοί μηχανισμοί διόρθωσης απ΄ ότι στο παρελθόν. Φυσικά θα ήταν καλό για την αξιοπιστία της Κύπρου να μην φτάσει ξανά στο σημείο να της επιβληθούν μέτρα», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.