Αυτό είναι το νέο νομοσχέδιο για ιδιωτική Cyta

Τις πρόνοιες του νέου νομοσχεδίου στη βάση του οποίου προτείνει το υπουργείο Οικονομικών να γίνει η ιδιωτικοποίηση της Cyta αποκαλύπτει το InBusinessNews.

To νέο νομοσχέδιο που ετοίμασε το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πως «κατά πάντα χρόνο η Δημοκρατία θα κατέχει είτε το σύνολο είτε την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της διαδόχου εταιρείας». Σύμφωνα με επιστολή του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη προς την πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Cyta Ρένα Ρουβιθά Πάνου, με τον τρόπο αυτό ξεκαθαρίζεται διά νόμου  ο ιδιοκτησιακός έλεγχος από το κράτος  αφού θα διατηρεί την πλειοψηφία των μετοχών. O υπουργός σημειώνει πως ακόμα και σε περίπτωση που η πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου προέρχεται από ιδιώτες, θα απαιτείται η συναίνεση της πλειοψηφίας των εκπροσώπων του κράτους στο Διοικητικό Συμβούλιο (ή του κράτους σε περίπτωση Γενικής Συνέλευσης) για την οποιαδήποτε μεταβολή σε θέματα που αφορούν όσους σήμερα απασχολούνται στο δημόσιο οργανισμό. 

Κατά τον Υπουργό, διασφαλίζονται πλήρως το καθεστώς και τα δικαιώματα των εργαζομένων αφού δεν θα υπάρξει μετακίνησή τους σε άλλα τμήματα του δημοσίου αλλά θα απασχολούνται στο σύνολό τους στη νέα εταιρεία διατηρώντας την ιδιότητα που είχαν ως εργαζόμενοι στον δημόσιο οργανισμό Cyta.

«Θεωρώ πως το πιο πάνω πλαίσιο διασφαλίζει με τρόπο ξεκάθαρο το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των εργαζομένων και διατηρεί ανοικτή την προοπτική προσέλκυσης στρατηγικού συνεργάτη/επενδυτή του οποίου η συμμετοχή, έστω και μειοψηφική, θεωρείται απαραίτητη για την διασφάλιση της αξίας και προοπτικής της Cyta», σχολιάζει ο υπουργός Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει όπως με διάταγμα του υπουργικού συμβουλίου καθοριστούν τα περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις της Αρχής τα οποία θα μεταφερθούν στην ανάδοχο εταιρεία η οποία να είναι ιδιωτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης η οποία θα ανήκει εξ’ ολοκλήρου στη Δημοκρατία. 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η Δημοκρατία εγγυάται τις υποχρεώσεις που δεν θα μεταφερθούν και οι οποίες περιλαμβάνουν: τις συμβατικές κι άλλες σχέσεις της Αρχής με τους εργαζόμενους της, τις υποχρεώσεις σε σχέση με τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και ωφελήματα των εργαζομένων της. 

Όσον αφορά τους υπαλλήλους, αναφέρεται πως θα συνεχίσουν να είναι υπάλληλοι της Αρχής οι οποίοι όμως πλην εκείνων των οποίων η εργασία κατά την κρίση της Αρχής δεν σχετίζεται με τα περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις της Αρχής που μεταφέρονται στη διάδοχο εταιρεία, θα εργάζονται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στη διάδοχο εταιρεία, και θα θεωρείται ότι, μέχρι την αφυπηρέτηση τους, τους έχει δοθεί άδεια άνευ απολαβών από την Αρχή. Οι όροι εργοδότησης θα μεταφέρονται και στη νέα εταιρεία. Χαρακτηριστικά: Εκτός αν συμφωνηθεί διαφορετικά στα πλαίσια νέας συλλογικής σύμβασης μεταξύ της διαδόχου εταιρείας και των υπαλλήλων, οι υπάλληλοι θα εργοδοτούνται από την διάδοχο εταιρεία σύμφωνα με τους όρους της συλλογικής σύμβασης αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Δείτε το νομοσχέδιο εδώ 

Δείτε τους κανονισμούς εδώ 
 

Δειτε Επισης

Ο όρος «ψηφιακή πολιτότητα» και η «Σύνοδος για την Συμμετοχική Ψηφιακή Πολιτότητα»
PLATX: Μνημόνιο συνεργασίας με e& Egypt-Πού θα εστιάσει και τι υπογραμμίζει η συγκεκριμένη κίνηση
Το IN Business TV στο μεγάλο τεχνολογικό γεγονός Huawei Connect 2024 στο Παρίσι (video & pics)
AWS: Οι δυνατότητες του cloud, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη και η επένδυση μεγατόνων στις ΑΠΕ
Human Centric: Αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης σε καινοτόμα προγράμματα κατάρτισης
Πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός λειτουργεί προς όφελος της επιχείρησής σας
Στις εγκαταστάσεις της Dynamic Works ο Επικεφαλής Επιστήμονας
Primetel Business Networking Event: Ο έμπιστος συνεργάτης της σύγχρονης κυπριακής επιχείρησης (video)
Στο διεθνές συνέδριο για θέματα τεχνολογίας «Tallinn Digital Summit» ο Ν. Δαμιανού-Σειρά επαφών στην Εσθονία
Παρουσίασε σε «Διπλωματικό Σαλόνι» στο Ισραήλ το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας της Κύπρου ο Σκουρίδης