CNP: Έδωσε μέρισμα, αναζητά τράπεζα
07:04 - 20 Μαρτίου 2017
Μέρισμα 6.6 εκατ. ευρώ έλαβε ο γαλλικός κολοσσός CNP Assurances το 2016 από τη θυγατρική της στην Κύπρο CNP Cyprus Insurance Holdings. Αντίστοιχο μέρισμα, ελαφρώς χαμηλότερο καταβλήθηκε και στην Τράπεζα Κύπρου, την άλλη μέτοχο της εταιρείας, την ώρα που η ιθύνουσα εταιρεία των CNP Cyprialife και CNP Asfalistiki εκτιμάται πως θα αναπτύσσεται με ρυθμούς 2-3% κάθε χρόνο.
O γαλλικός κολοσσός που ως γνωστό ελέγχει το 50.1% της κυπριακής εταιρείας ενώ η Τράπεζας Κύπρου ελέγχει το υπόλοιπο 49.9%, αναφέρει στα τελικά του αποτελέσματα για το 2016 πως τα συνολικά ασφάλιστρα των ασφαλιστικών εταιρειών της CNP Cyprus για το 2016 ανήλθαν σε 141.5 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 139.9 εκατ. ευρώ το 2015 ενώ το καθαρό κέρδος αυξήθηκε στα 27.2 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 16.4 εκατ. ευρώ.
Τα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών του Ομίλου στην Κύπρο, παρουσίασαν μείωση στα 778.8 εκατ. ευρώ ενώ μικρή μείωση παρουσίασαν και οι υποχρεώσεις στα 487.5 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν σε 291.3 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 289.1 εκατ. ευρώ το 2015.
Οι ασφαλιστικές του γαλλικού κολοσσού επιχείρησαν να επανατοποθετηθούν στην κυπριακή αγορά μετά το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας, με την οποία είχαν συμφωνία για παροχή προϊόντων συνδεδεμένων με τον τραπεζικό τομέα μέχρι και το 2028. Προφανώς η συμφωνία με τη Λαϊκή πλέον δεν έχει καμία ισχύ ειδικά μετά που απορρίφθηκε και το αίτημα στο διαιτητικό δικαστήριο. Μετά από το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας και την απόκτηση του μεριδίου της από την Τράπεζα Κύπρου, η τελευταία δεν αναγνώρισε τη συμφωνία μεταξύ των δύο για διανομή των προϊόντων της CNP στα υποκαταστήματα της Λαϊκής. Ως συνέπεια, η ασφαλιστική κινήθηκε νομικά κατά της Τράπεζας Κύπρου, ζητώντας αποζημιώσεις που μπορεί να ανέρχονταν και στα 200 εκατ. ευρώ. Το θέμα τέθηκε ενώπιον του International Court of Arbitration το οποίο με απόφασή του απέρριψε το αίτημα της CNP και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στα αποτελέσματα του γαλλικού κολοσσού, η απόφαση είναι δεσμευτική και το θέμα θεωρείται λήξαν.
Στο τέλος του 2016 η γαλλική μητρική προχώρησε σε υπολογισμό του goodwill των κυπριακών εργασιών της, καταλήγοντας στο ίδιο ποσό με πέρσι, δηλαδή στα 34.8 εκατ. ευρώ ενώ το αρχικό goodwill όταν έγινε η επένδυση ήταν 81.6 εκατ. ευρώ. Ο Όμιλος κατέληξε στο συγκεκριμένο ποσό υπολογίζοντας τη ροή ρευστού για την περίοδο2017-2021 στη βάση των επιχειρηματικών προβλέψεων που ενέκρινε η διεύθυνση. Στη συνέχεια το συνδύασε με μία πρόβλεψη για αύξηση των νέων εργασιών της τάξης του 3% στον κλάδο ζωής και 2% στον γενικό κλάδο για την περίοδο 2012-2028 (το 2028 είναι η χρονιά που λήγει η συμφωνία που έγινε με τη Λαϊκή). Ακολούθως, έγινε μία έκπτωση μετά φόρων της τάξης του 9% για τις εργασίες στην Κύπρο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, το ανακτήσιμο ποσό της θυγατρικής στην Κύπρο είναι μεγαλύτερο από τη λογιστική αξία και ακόμα κι αν υπήρχε σημαντική μείωση στις αναμενόμενες ταμειακές ροές ή μεγάλη μείωση στις μελλοντικές εργασίες σε Κύπρο αλλά και Ελλάδα, δεν θα σήμαινε την αναγνώριση επιπρόσθετης απομείωσης.
Η CNP πάντως, θα σε συνεχίσει να επιδιώκει τη συνεργασία με κάποια τράπεζα ώστε να έχει την ευχέρεια μέσω αυτής της οδού, οι ρυθμοί ανάπτυξης της να ξεπεράσουν αυτούς της μεγέθυνσης του ΑΕΠ της οικονομίας. Γι’ αυτό άλλωστε και επιδίωξε και τη συνεργασία με την Ελληνική Τράπεζα όταν η τελευταία διερευνούσε το έδαφος για πώληση των ασφαλιστικών της. Είναι γι’ αυτό επίσης που η CNP ήταν μία από τις ασφαλιστικές που αντέδρασαν έντονα στη μη επιλογή τους από τον Συνεργατισμό και αναμένουν πλέον από τον Γενικό Ελεγκτή να επανέλθει στο θέμα, όπως ανέφερε προ μερικών εβδομάδων ενώπιον της Βουλής. Στη CNP θεωρούν ως δικαιολογία τα όσα λέγονται ότι το πρόβλημα είναι η συμμετοχή της Τράπεζας Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο και η συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο ατόμων που προέρχονται από την τράπεζα. Προς υπεράσπιση της θέσης αυτής, υποστηρίζουν πως στις ερωτήσεις που τους υποβλήθηκαν, ουδέποτε τέθηκε το συγκεκριμένο θέμα.
Από την άλλη, αφού απέτυχε η συνεργασία με Ελληνική και Συνεργατισμό, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για κάποια μεγάλη συνεργασία στον τραπεζικό τομέα, στον οποίο ο γαλλικός κολοσσός παραδοσιακά ειδικεύεται. Όπως πληροφορείται το InBusinessNews έγιναν κάποιες επαφές με τη νέα διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για πιθανή συνεργασία, ωστόσο, ακόμα και να υπάρξει θετικό κλίμα, τα μεγέθη της τράπεζας δεν είναι τέτοια που μία συνεργασία να θεωρηθεί ως game changer. Αντίθετα, θα κλείσει παράθυρα ευκαιρίας για συνεργασία με μία μεγαλύτερη τράπεζα που τυχόν θα προκύψουν στο μέλλον.