powered by

Από τη νεανική επιχειρηματικότητα η νέα αρχή για την οικονομία

Την ανάγκη στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας από το τραπεζικό σύστημα τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, με τίτλο «Νέοι Επιχειρηματικοί Ηγέτες» που διοργάνωσε η Οργάνωση Νέων Επιστημόνων ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου χαρακτήρισε επιτυχία το «να συνεχίζεις να ενδυναμώνεις μία επιχείρηση, προσπαθώντας για περισσότερες επιτυχίες, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας». 

Επισημαίνοντας ότι «η επιχείρηση δεν είναι ανάθεμα και ότι το κέρδος είναι ευλογία», τόνισε ότι «κατάρα αποτελεί η ζημιά που οδηγεί επιχειρήσεις στο κλείσιμο και ανθρώπους στην ανεργία».

Μιλώντας με εγκωμιαστικά σχόλια για τους νέους επιχειρηματίες και μάνατζερ, 6 από τους οποίους απηύθυναν χαιρετισμό στην εκδήλωση, σημείωσε ότι κατάφεραν να αφήσουν πίσω «το κυπριακό όραμα, που προστάζει την εξασφάλιση πτυχίου, τη θέση στο δημόσια με τη βοήθεια πολιτικών».

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, η αλλαγή νοοτροπιών δεν είναι υπόθεση των ολίγων, αλλά όλων, τονίζοντας ότι «ως ενεργοί πολίτες δίνουμε τη μάχη καθημερινά να αλλάξουμε νοοτροπίες που εντυπώθηκαν στην κυπριακή κοινωνία».

Χρηματοδοτική στήριξη
Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας, Φοίβος Στασόπουλος σημείωσε ότι η επιστροφή στην σταθερότητα και η επανάκτηση της αξιοπιστίας αφορά και το τραπεζικό σύστημα, που έχει ρόλο να διαδραματίσει στην ανάκαμψη της οικονομίας. 

Τονίζοντας ότι η Ελληνική Τράπεζα θέλει και μπορεί να έχει ρόλο σε αυτή τη νέα αρχή για την κυπριακή οικονομία, διαθέτοντας κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα, ο κ. Στασόπουλος εξέφρασε την ετοιμότητα του ομίλου να χρηματοδοτήσει τα διάφορα έργα υποδομής και ανάπτυξης, που θα επιφέρουν επιπρόσθετα οφέλη για τον τόπο.

Χαρακτηρίζοντας τις επιχειρηματικές ικανότητες ως ακρογωνιαίο λίθο για την επιτυχία, ανέφερε ότι οι ηγέτες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα όταν είναι νέοι.

Νέοι μάνατζερ με εφόδια
Σε ομιλία της στο πλαίσιο της εκδήλωσης η διευθύνουσα σύμβουλος της TheWorx (Telia & Pavla/BBDO Group), Αρετή Αναστασιάδου υπενθύμισε ότι αν και η πρώτη αντίδραση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ήταν η διακοπή από πλευράς εταιρειών των δαπανών που σχετίζονταν με το marketing και τη διαφήμιση, εντούτοις ο τομέας κατάφερε να επιβιώσει και να αναπτυχθεί, προσφέροντας πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες σε χαμηλότερο κόστος.

Σύμφωνα με την κ. Αναστασιάδου, «οι νέοι μάνατζερ έχουν τα εφόδια, τις γνώσεις και είναι εκείνοι που θα αναβαθμίσουν το κυπριακό επιχειρείν και την οικονομία», εξηγώντας ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν και άλλοι τομείς της οικονομίας και όχι να υπάρχει περιορισμός σε ορισμένους τομείς δραστηριοποίησης.

«Το διαδικτυακό μάρκετινγκ μας δίνει τη δυνατότητα να ανταγωνιστούμε σε διεθνές επίπεδο», είπε σχετικά, τονίζοντας οι νέοι επιχειρηματίες έχουν πολλά να εδραιώσουν, με ανοιχτό μυαλό και καινοτομία, δημιουργώντας νέες προοπτικές για την οικονομία.

Πλεονέκτημα τα καινοτόμα προϊόντα
Από την πλευρά του ο director & manager των Υπεραγορών Άλφα Μέγα, Γιώργος Θεοδότου επεσήμανε ότι ένας μάνατζερ έχει να διαχειριστεί την πίεση του χρόνου, χαρακτηρίζοντας ως μότο του «την ανάλυση, τα συμπεράσματα και οι γρήγορες αποφάσεις». 

Επισημαίνοντας ότι σε ένα διεθνές περιβάλλον, η δυνατότητα εισαγωγής νέων καινοτόμων προϊόντων πριν από τους ανταγωνιστές αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των επιχειρήσεων, που αποφέρει κέρδη, ο κ. Θεοδότου τόνισε ότι οι μάνατζερ πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα ταλέντα τους και να πιστέψουν στον εαυτό τους.

Αυξάνονται οι απαιτήσεις
Κάνοντας λόγο για μία εποχή γεμάτων προκλήσεων που δημιουργούν ανασφάλεια και αβεβαιότητα, η οποία αφορά κυρίως τους νέους ανθρώπους, ο head of Business Operations του Ομίλου Char. Pilakoutas, Κόδρος Πηλακούτας, ανέφερε ότι ο δρόμος για τη νέα γενιά είναι πολύ πιο ανηφορικός, μιας και αποτελεί το μεγαλύτερο θύμα της κρίσης, παρά την εμφανή βελτίωση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. 

«Οι περισσότεροι άνθρωποι εξειδικεύονται, οι απαιτήσεις αυξάνονται, ενώ οι γνώσεις και ταλέντο είναι τα απαιτούμενα προσόντα», είπε ο κ. Πηλακούτας, τονίζοντας ότι σε αυτό το σκληρό και ανταγωνιστικό περιβάλλον, μεγάλη πρόκληση αποτελεί η νεανική επιχειρηματικότητα. Καλώντας το κράτος να γίνει ακόμα πιο φιλικό και να στηρίξει τη νεανική επιχειρηματικότητα, ανέφερε ότι όσο αλλάζουν οι ανάγκες των πελατών, πρέπει να αλλάζουν και οι επιχειρήσεις. 

Ρίσκο, πείσμα και δικτύωση
Από την πλευρά της η ακτομηχανικός, πρόεδρος ΔΣ Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, Ξένια Λοϊζίδου εξήγησε ότι τα περισσότεροι απόφοιτοι πανεπιστημίων ψάχνουν άμεσα να εργοδοτηθούν, σημειώνοντας ότι δεν είναι αυτονόητο το επιχειρείν και η καλλιέργεια επιχειρηματικής κουλτούρας.

Επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία τουλάχιστον των νέων δυσκολεύονται να πάρουν ρίσκα και να πειραματιστούν, χαρακτήρισε μεγάλο πρόβλημα την έλλειψη καινοτομίας. «Χρειάζεται μεγαλύτερο πείσμα, δικτύωση και εξωστρέφεια των κυπριακών επιχειρήσεων», τόνισε η κ. Λοϊζίδου, λέγοντας ότι η ευγένεια στο επιχειρείν πάντα εκτιμάται.

Η κοινωνία απαγορεύει την αποτυχία
Την ανάγκη αύξησης της παραγωγικότητας και της συνεισφοράς του ιδιωτικού τομέα στο ΑΕΠ της χώρας, η οποία φαίνεται να είναι ανεπαρκής, τόνισε ο board member & team leader της KPMG Enterprise and Startup Cyprus, Παγκράτιος Π. Βανέζης, λέγοντας ότι θα πρέπει να διευκολυνθεί η επιχειρηματική αλλαγή και ότι οι νέοι επιχειρηματίες με καινούργιες βάσεις καλούνται να επιδιώξουν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Σύμφωνα με τον κ. Βανέζη, το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται σε διεθνές επίπεδο είναι ότι η νέα γενιά είναι διαφορετική από τους προηγούμενες, με διαφορετικές προτεραιότητες, απαιτήσεις και νοοτροπία.

Εξάλλου, αναφέρθηκε στο ότι αρκετές επιχειρήσεις που πιθανόν, όπως είπε, δεν θα έπρεπε να υφίστανται, συνεχίζουν να υπάρχουν, διότι «η κυπριακή κοινωνία δεν επιτρέπει την αποτυχία, τη δεύτερη προσπάθεια». 

Η εμπειρία της «αποτυχίας» 
Στους millennials αναφέρθηκε με τη σειρά του και ο CFO του Hard Rock Café & των TGI Friday’s, Πάνος Χριστοδούλου, εξηγώντας ότι η συγκεκριμένη ομάδα συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους παίχτες στην παγκόσμια αγορά, σκεφτόμενοι και ενεργώντας διαφορετικά από τις προηγούμενες γενιές. 

Τονίζοντας ότι οι νέοι επιχειρηματίες καλούνται να ζυγίσουν τα δεδομένα, να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες έρευνες αγοράς, και να γνωρίζουν τους κινδύνους προτού προχωρήσουν στο επιχειρηματικό του εγχείρημα, το οποίο εμπεριέχει ρίσκο, ο κ. Χριστόδουλου ανέφερε ότι η «έχουμε την τάση να εκθειάζουμε μόνο τους επιτυχημένους, ενώ εκείνοι που ‘απέτυχαν’ είναι περισσότεροι, και είναι όσοι προσπάθησαν και κέρδισαν εμπειρίες».

Δειτε Επισης

Ιδρύει κοινωφελές ίδρυμα στη Νέα Υόρκη και ενισχύει την διεθνή παρουσία του το Ινστιτούτο Κύπρου
Μ. Δαμιανός: Η Κύπρος αναδεικνύεται κόμβος παροχής εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών-Εγκαινιάστηκε το El Greco
Alphakat: Εργοστάσιο πυρόλυσης πλαστικών στην Κόσιη-Η εναλλακτική και ορθολογική διαχείριση αποβλήτων
Ξεκίνησε ο Σύνδεσμος Κυπρίων Επαγγελματιών Ελλάδας-«Εφαλτήριο για από κοινού ανάπτυξη»
Η Κύπρος φιλοξένησε την ετήσια τελετή «Collectives» του Conservation Collective
Ενισχύουν τη συνεργασία τους ΚΣΕΕΚ και AIAD-Πού αποσκοπεί το MoU που υπέγραψαν
Το RMHC Κύπρου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας με το μεγαλύτερο Family Fun Day
Πρώτο επιστημονικό συνέδριο για τον αυτισμό στο ΤΕΠΑΚ
Στον αστερισμό των 17ων IN Business Awards...Την ερχόμενη Τετάρτη η τελετή απονομής των βραβείων
Υποτροφία «Εύη Παπαδοπούλου»: Η ΚΕΑΝ επενδύει για άλλη μια χρονιά στην εκπαίδευση των νέων