powered by

Απελπισμένες για νέα δάνεια οι τράπεζες

Ακόμα πιο έντονος θα γίνει τους επόμενους μήνες ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών για παραχώρηση νέων δανείων αφού η συσσώρευση ρευστότητας πλέον επηρεάζει αρνητικά τους ισολογισμούς. Τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν πως οι τράπεζες έχουν κατατεθειμένα κατά κύριο λόγο στην ΕΚΤ 8.4 δις ευρώ ενώ όπως διαφάνηκε και από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα Τράπεζας Κύπρου και Ελληνικής για το 2016, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις μειώνεται συνεχώς. 

Στην περίπτωση της Ελληνικής μάλιστα, έχει βρεθεί για πρώτη φορά κάτω από 50% και συγκεκριμένα στο 47.9% παρόλο που το 2016 έδωσε νέα δάνεια 354 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 377 εκατ. ευρώ είχε δώσει το 2015. Με αυτά τα δεδομένα, το 30% των περιουσιακών στοιχείων της Ελληνικής Τράπεζας είναι πλέον μετρητά κατατεθειμένα σε κεντρικές Τράπεζες ενώ ακόμα 8% είναι κατατεθειμένα σε άλλες τράπεζες. Και όλα αυτά ενώ η τράπεζα συνειδητά συγκράτησε και μείωσε τις καταθέσεις των πελατών της κατά τη χρονιά που πέρασε. Ενδεχομένως αυτός να είναι και ένας από τους λόγους που το επιτοκιακό περιθώριο της βελτιώθηκε από 2% το 2015 σε 2.2%. 

Την ίδια ώρα, η Τράπεζα Κύπρου παρόλο που δάνεισε 1.5 δις ευρώ το 2016 εντούτοις είδε τα καθαρά δάνεια προς πελάτες να μειώνονται κατά 9% στα 15.6 δις ευρώ. Σε συνάρτηση με την αύξηση των καταθέσεων κατά 2.3 δις ευρώ ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις μειώθηκε στο 95%, κάτι που ανάγκασε την τράπεζα να αναθεωρήσει τους αρχικούς της στόχους για δείκτη μεταξύ 100-110%, μειώνοντας το περιθώριο κατά 10%. 

Ερωτηθείς σχετικά ο CEO της τράπεζας αν θεωρεί πως αυτό είναι υγιές, απάντησε πως ο δείκτης είναι ικανοποιητικός στα σημερινά του και στόχος είναι να βρίσκουν καλές ευκαιρίες δανειοδότησης για να τον διατηρήσουν σε εκείνα τα επίπεδα. Υπενθυμίζεται πως στο τέλος του 2013 η τράπεζα είχε δείκτη δανείων προς καταθέσεις 145% και το μεγάλο στοίχημα ήταν να τον μειώσει σε φυσιολογικά επίπεδα. Σήμερα το στοίχημα μάλλον αντιστρέφεται εκ νέου. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με στοιχεία της ΕΒΑ, ο μέσος όρος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι 120%. Το θετικό για την Τράπεζα Κύπρου είναι πως εξακολουθεί να έχει ένα καλό επιτοκιακό περιθώριο της τάξης του 3.47%.

Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχο πρόβλημα εξεύρεσης νέων καλών δανειοδοτήσεων έχει και ο Συνεργατισμός του οποίου επίσης ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις συρρικνώνεται όπως και το επιτοκιακό περιθώριο με αποτέλεσμα να μην καλύψει του στόχους του σχεδίου αναδιάρθρωσης. 

Τα πιο πάνω στοιχεία δημοσιεύονται την ίδια ώρα που οι έρευνες που διεξάγει η Κεντρική Τράπεζα καταγράφουν αυξημένη ζήτηση για δάνεια αλλά και μη χαλάρωση των κριτηρίων από πλευράς τραπεζών, κάτι που καταδεικνύει πως υπάρχει μεν ζήτηση αλλά λίγες περιπτώσεις τηρούν τα κριτήρια σε σχέση με την αποπληρωμή τα οποία θέτουν τα πιστωτικά ιδρύματα. 

Δειτε Επισης

Eurobank Holdings: Ενισχυμένα καθαρά κέρδη στην Κύπρο με Eurobank Cyprus και Ελληνική-Πάνω κατά 31,3% και στα €121 εκ.
Κάποιες ειδοποιήσεις είναι καλύτερο να τις αγνοείς...Καμπάνια ενημέρωσης Συνδέσμου Τραπεζών powered by Mastercard
Όλι Ρεν (EKT): Ναι σε νέα μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο αν το δικαιολογούν οι προβλέψεις
Αναστέλλεται λόγω squeeze out η διαπραγμάτευσης της μετοχής της Ελληνικής Τράπεζας στο ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Πόσες επιπλέον μετοχές απέκτησε μέσω του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών
Eurobank-Ελληνική: Φουλ ρυθμοί για την συγχώνευση και αποφάσεις για το όνομα της ενοποιημένης τράπεζας
Ελληνική Τράπεζα: Δυναμικό ξεκίνημα για το 2025 με κέρδη ύψους €45 εκατ. το πρώτο τρίμηνο
Πράσινο Κεφαλαιαγοράς στο squeeze out και στην Eurobank το 100% της Ελληνικής
Προσοχή σε απατηλά επενδυτικά προγράμματα συνιστά ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών
Σε κέρδη 4,5 δις ευρώ στοχεύουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025