Powered by

Πιέσεις για οικονομική ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Το θέμα της οικονομικής ανεξαρτησίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, με τα μέλη της Επιτροπής να δηλώνουν ότι αναμένεται από το Υπουργείο Οικονομικών να καταθέσει τη σχετική πρόταση για τροποποίηση της νομοθεσίας και του Συντάγματος έτσι ώστε ο προϋπολογισμός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να κατατίθεται απευθείας στη Βουλή.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας υπενθύμισε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία έναντι της ΕΕ, όταν ξεκινούσε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για ανεξαρτητοποίηση του θεσμού του Γενικού Ελεγκτή από το κράτος αλλά και έναντι της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2011 όπως επίσης και τη σχετική μνημονιακή υποχρέωση.

Πρόσθεσε πως παρά τις δεσμεύσεις αυτές, η Κυβέρνηση δεν προχωρεί σε κανένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ανέφερε πως θέση του Υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να είναι ότι το όλο θέμα συζητείται σε συνάρτηση με την ανεξαρτησία και άλλων θεσμών, συγκεκριμένα της Βουλής, της Γενικής Εισαγγελίας και της Δικαστικής Εξουσίας. Υπέδειξε ωστόσο πως παρόλο που θα πρέπει να προχωρήσει η οικονομική ανεξαρτησία και των υπόλοιπων θεσμών, για την περίπτωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας υπάρχουν οι σχετικές δεσμεύσεις της Κύπρου και ως εκ τούτου το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει εντός 15-20 ημερών να καταθέσει τη σαφή του θέση.

Σημείωσε επίσης πως αυτό που προτείνει η Επιτροπή είναι μια τροποποίηση της νομοθεσίας, έτσι ώστε ο προϋπολογισμός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να υποβάλλεται απευθείας στη Βουλή.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε ότι πρόκειται ομολογουμένως για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο και θα πρέπει να ξεκαθαριστεί καθώς αφορά τροποποίηση του Συντάγματος.

«Μας έχει δηλώσει και την προηγούμενη φορά αλλά και σήμερα μέσω εκπροσώπου του, ο Υπουργός Οικονομικών ότι επεξεργάζεται πρόταση σε σχέση με αυτό, οπόταν και θα αναμένουμε γραπτώς τις εισηγήσεις και την ξεκάθαρη θέση του Υπουργείου για το θέμα αυτό. Είναι το θέμα της υποβολής του προϋπολογισμού του στην Βουλή των Αντιπροσώπων απευθείας. Αφορά τροποποίηση του Συντάγματος και μπορεί να υπάρχουν και πολλοί άλλοι νόμοι που πρέπει να τροποποιηθούν, άρα είναι σύνθετο το θέμα γι’ αυτό θέλουμε να έχουμε μια καθολική εικόνα επί τούτου», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών θα είναι έτοιμη μέσα σε 3 μήνες.

«Ουσιαστικά θα συμπεριληφθεί στους προϋπολογισμούς του 2018. Αλλά θέλουμε να το έχουμε και γραπτώς για να ξέρει η Επιτροπή πώς θα προχωρήσει στη συνέχεια», πρόσθεσε.

Η κ. Δημητρίου ανέφερε, επίσης, ότι πριν τοποθετηθούν είτε υπέρ είτε εναντίον είτε θέσουν οποιεσδήποτε επιφυλάξεις πρέπει να έχουν όλα τα θέματα ενώπιον τους.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι θεωρούν ότι η ανεξαρτησία θεσμών του κράτους όπως είναι η Βουλή, η δικαστική εξουσία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα πρέπει να διασφαλίζεται μέσα από το Σύνταγμα, πρώτα απ’ όλα, και μέσα από τη λειτουργία του κράτους.

«Ως εκ τούτου, εμείς θα αναμένουμε τις τελικές προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών για τις όποιες περαιτέρω τοποθετήσεις θα κάνουμε», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής τέλος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι είναι διατεθειμένοι μαζί με άλλα κόμματα εάν η Κυβέρνηση δεν προχωρήσει στη νομοθετική ρύθμιση του θέματος, ούτως ώστε να έχει οικονομική ανεξαρτησία από το Υπουργείο Οικονομικών, ο Γενικός Ελεγκτής και η Υπηρεσία του, να προχωρήσουν με τροποποίηση του Συντάγματος για να πετύχουν ό,τι έχουν πετύχει όλες οι άλλες ανεπτυγμένες χώρες, δηλαδή την οικονομική και πολιτική ανεξαρτησία των ελεγκτικών υπηρεσιών από την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα και Ιορδανία στον τομέα των επενδύσεων-Ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί
Οριακές απώλειες στο ΧΑΚ
Ακόμη ένα κρίσιμο βήμα για την κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ-Το βασικό προαπαιτούμενο που έχει ολοκληρωθεί
Επιδείνωση οικονομικού κλίματος, όμως συνεχίζουν οι ευνοϊκές συνθήκες για την κυπριακή οικονομία
Ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη: Παίρνει σάρκα και οστά ο ψηφιακός πολίτης-Οι δυνατότητες που θα παρέχει από 5 Δεκεμβρίου
Επιβεβαίωση οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά ανάγκη για επαγρύπνηση
Ευρωβουλή: Ικανοποίηση αλλά και ενστάσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για 2025
Η ακτινογραφία της ανεργίας στην Κύπρο-Οι τομείς, η μόρφωση και οι ηλικίες των ανέργων
Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επί θεμάτων Πολιτικής Συνοχής ο Κεραυνός
Κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ