Άρον-άρον η πώληση θυγατρικών της Λαϊκής
08:05 - 17 Μαρτίου 2017
Γκάζι για την πώληση όλων των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας έχει πατήσει η Αρχή Εξυγίανσης και ο Ειδικός Διαχειριστής της Κλεόβουλος Αλεξάνδρου, και φαίνεται πως έχουν θέση ως χρονοδιάγραμμα το τέλος του έτους για να τεθεί η τράπεζα υπό εκκαθάριση. Πληροφορίες λένε πως οι απόψεις της Αρχής συμπίπτουν απόλυτα με αυτές του νέου διαχειριστή σε αντίθεση με τον προηγούμενο, τον Κρίς Παύλου, με τον οποίο διαφάνηκε πως υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάποια θέματα, όπως για παράδειγμα τον τρόπο αξιοποίησης της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδας (IBG).
Τις τελευταίες μέρες, ο Ειδικός Διαχειριστής έχει βγει εκ νέου σε προσφορές για κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας. Σημαντικότερο από αυτά είναι η συμμετοχή στη μαλτέζικη Lombard Bank η οποία ανέρχεται στο 48.9% του μετοχικού κεφαλαίου. Το τελευταίο διάστημα έχουν αρθεί εν μέρει οι νομικοί περιορισμοί που προέκυπταν από δικαστικό διάταγμα που απαγόρευε την πώληση της συμμετοχής.
Συγκεκριμένα, θα παραμείνει δεσμευμένη συμμετοχή που αναλογεί στην αποζημίωση που επιδιώκει ο κουρεμένος καταθέτης που προσέφυγε στο δικαστήριο. Για το 2016, το κέρδος που αναλογούσε στους μετόχους της μαλτέζικης τράπεζας ήταν 4.7 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν, στόχος είναι η συμμετοχή να πωληθεί μέχρι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.
Παράλληλα, νέα διαδικασία ξεκίνησε και για την πώληση της Marfin Bank στη Ρουμανία. Η καθυστέρηση από πλευράς Κεντρικής Τράπεζας Ρουμανίας να εγκρίνει τη συμφωνία με την Bank of Beirut είχε ως αποτέλεσμα ο επενδυτής να αποσύρει το ενδιαφέρον του και σήμερα η τοπική αρχή να απειλεί την τράπεζα με απόσυρση της άδειας της. Η Λαϊκή δεν έχει τα κεφάλαια να στηρίξει την θυγατρική και εκτιμάται πως είναι πολύ πιθανόν να έχει και αυτή την ίδια κατάληξη με την θυγατρική στη Ρωσία. Κεφάλαια χρειάζεται και η θυγατρική στην Ουκρανία.
Η μία πώληση που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, αυτή της Marfin Bank AD Belgrade ουσιαστικά δεν απέφερε κάτι στη Λαϊκή αφού λόγω επανεκτίμησης της αξίας της, το τίμημα αγοράς μειώθηκε σημαντικά.
Ενδεικτικό της βούλησης που επιδεικνύει η Αρχή Εξυγίανσης για ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη Λαϊκή, είναι το γεγονός πως βρίσκεται σε αναζήτηση συμβούλων που θα αναλάβουν την πώληση των Επενδυτικής Τράπεζας, της ελληνικής θυγατρικής που σήμερα λειτουργεί ως σύμβουλος πώλησης για τις υπόλοιπες θυγατρικές στο εξωτερικό.
Προς το παρόν βέβαια, φαίνεται πως οι μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού δεν επιδεικνύουν το απαιτούμενο ενδιαφέρον για να αναλάβουν τη συγκεκριμένη πώληση. Η επενδυτική θεωρείται το δεύτερο καλύτερο περιουσιακό στοιχείο που αναλογεί στους κουρεμένους καταθέτες και εκφράζονται έντονες επιφυλάξεις πωε τυχόν πώλησης της τώρα θα έχει ως αποτέλεσμα να μην αποφέρει έσοδα αντίστοιχα της πραγματικής της αξίας.
Όσον αφορά το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο, το 9.6% που ελέγχει η τράπεζα στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου, η Deutsche Bank και η HSBC έχουν ξεκινήσει προεργασία αλλά ακόμα δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένος τρόπος η ημερομηνία πώλησης. Βέβαια, για το ποσοστό που ελέγχει η Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου όπως και στη Lombard, τυχόν εκκαθάριση της εταιρείας δεν θα επηρεάσει αφού δεν αφορά δεν σχετίζεται με τραπεζική άδεια. Εάν οι διαδικασίες δεν ολοκληρωθούν όσο η τράπεζα είναι υπό διαχείριση, θα αναλάβει ο εκκαθαριστής να ολοκληρώσει τη διαδικασία.