Powered by

Οργή κατά ΠΑΣΥΔΥ

Τύμπανα πολέμου ηχούν ξανά από το μέτωπο του Γενικού Σχεδίου Υγείας, αυτό τη φορά με αφορμή τη δήλωση του Γ.Γ. της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκου Χατζηπέτρου, ο οποίος εξέφρασε δημόσια τη θέση ότι η καταβολή εισφορών για τους δημοσίους υπαλλήλους δεν θα πρέπει να γίνεται από τους ίδιους, αλλά από το δημόσιο, το οποίο είναι και ο εργοδότης τους.

Η θέση αυτή του κ. Χατζηπέτρου στηρίζεται στους όρους εργοδότησης στη Δημόσια Υπηρεσία, βάσει των οποίων οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επί της ουσίας, ο Γλαύκος Χατζηπέτρου επαναφέρει τη θέση που είχε καταθέσει η συντεχνία του το 2001, όταν πρωτοψηφίστηκε ο νόμος για το ΓεΣΥ, σύμφωνα με την οποία, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορές.

Η θέση αυτή της ΠΑΣΥΔΥ προκάλεσε την έντονη αντίδραση συντεχνιών και εργοδοτικών οργανώσεων, οι οποίοι κάνουν λόγο για προκλητική και άδικη θέση, η οποία προκαλεί ζημιά στην όλη προσπάθεια για εφαρμογή του πολυαναμενόμενου και πολυπόθητου ΓεΣΥ.  Οι εμπλεκόμενοι επισημαίνουν ότι κανένας φορέας δεν πρέπει να εξαιρεθεί από τη συνεισφορά στο Γενικό Σχέδιο Υγείας, και υποδεικνύουν ότι τα δημόσια οικονομικά δεν σηκώνουν μια τέτοια επιβάρυνση. 

Προειδοποιήσεις από το ΚΕΒΕ
Οργίλη αντίδραση και από το ΚΕΒΕ, το οποίο προειδοποιεί ότι θα αποσυρθεί από τον διάλογο για το ΓεΣΥ και δεν θα συναινέσει στην εφαρμογή του, εάν δεν ξεκαθαρίσει οριστικά ότι και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα θα καταβάλλουν και οι ίδιοι εισφορές, όπως ακριβώς θα ισχύει και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το επιμελητήριο κάνει λόγο για συνειδητή κλιμάκωση των αιτημάτων από πλευράς ΠΑΣΥΔΥ, τα οποία δημιουργούν πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος στην οικονομία εις βάρος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.  Επισημαίνει παράλληλα πως η αξίωση της ΠΑΣΥΔΥ για εξαίρεση των μελών της από εισφορές, προκειμένου να απολαμβάνουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δυνατόν να οδηγήσει σε κατάρρευση την προσπάθεια για την εισαγωγή ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας. «Είναι καιρός να σταματήσει αυτή η νοοτροπία της ΠΑΣΥΔΥ να θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο Τομέα είναι εργαζόμενοι ανώτερης τάξης από τους υπόλοιπους εργαζόμενους.  Είναι δε αδιανόητο να αναμένει ότι θα καταβάλλουν το κόστος της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης, μέσω της επιβολής νέων φορολογιών, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που αμείβονται κατά μέσον όρο πολύ χαμηλότερα», καταλήγει το ΚΕΒΕ.

Έντονη η αντίδραση της ΟΕΒ
Στο ίδιο μήκος κύματος και η θέση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).  Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, χαρακτήρισε εξωπραγματικό και προκλητικό  το να ζητείται να πληρώνουν όλες οι ομάδες (εργοδότες, αυτοτελώς εργαζόμενοι, εργαζόμενοι, επιχειρηματίες κ.α.) εκτός από τους εργαζόμενους στο δημόσιο. «Η θέση της ΠΑΣΥΔΥ», πρόσθεσε, «δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή, γιατί απευθύνεται σε ένα δημόσιο που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει τις συνεισφορές των εργαζομένων, πέρα από τις δικές του ως εργοδότης. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα πρέπει, όπως και όλοι οι άλλοι, να συνεισφέρουν στο ΓεΣΥ ανάλογα με τα εισοδήματά τους», τόνισε.

Διερωτήθηκε, πως είναι δυνατόν να καλείται ένα δημόσιο που πασχίζει να σταθεί στα πόδια του σε ότι αφορά τα δημόσια οικονομικά και να ισοσκελίσει τις δαπάνες  του, να καλύπτει και την εισφορά  μιας μερίδας εργαζομένων, «οι οποίοι δεν είναι και οι χειρότερα αμειβόμενοι». «Γιατί να πληρώνει ο φορολογούμενος;», πρόσθεσε. Ο κ. Αντωνίου τόνισε ότι σε περίπτωση που κατατεθεί τέτοιου είδους πρόταση, η ΟΕΒ θα αντιδράσει έντονα

ΣΕΚ: «Αχρείαστες οι τοποθετήσεις της ΠΑΣΥΔΥ»
Για αχρείαστες τοποθετήσεις, οι οποίες ενδεχομένως να επιβραδύνουν ή να διαφοροποιήσουν του σχεδιασμούς για το ΓεΣΥ, ή ακόμα και να τύχουν  εκμετάλλευσης από ομάδες που ενδεχομένως να επιθυμούν διαφοροποίηση της βάσης πάνω στην οποία προωθείται η υλοποίηση του ΓεΣΥ, κάνει λόγο ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας.
Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο κ. Μάτσας εξέφρασε τη θέση πως ότι άλλο λεχθεί που να διαφοροποιεί τη βάση, πάνω στην οποία στηρίζεται η προωθούμενη πρόταση για το ΓεΣΥ,  δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. «Ακόμα και οι ομάδες εργαζομένων που έχουν πρόσβαση στη δημόσια υγεία σε μεγαλύτερο βαθμό, έχουν πολλά περισσότερα να επωφεληθούν από τη εφαρμογή του ΓεΣΥ, ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται μια μικρή επιπρόσθετη επιβάρυνση», συμπλήρωσε. Κάλεσε, τέλος, τα κοινοβουλευτικά κόμματα να ψηφίσουν τα νομοσχέδια για το ΓεΣυ, για να προχωρήσει η όλη διαδικασία.  

Αντιδρά και η ΠΕΟ
Αντίδραση και από την ΠΕΟ, δια του ΓΓ της, Πάμπη Κυρίτση, ο οποίος δήλωσε στο InBusinessNews ότι η δήλωση Χατζηπέτρου,  τη συγκεκριμένη  χρονική στιγμή και με τον τρόπο που έγινε, κάθε άλλο παρά βοηθά στην προσπάθεια για εφαρμογή του ΓεΣΥ.  «Το Γενικό Σχέδιο Υγείας, για να έχει νόημα και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, θα πρέπει να στηρίζεται στην αλληλεγγύη, θα πρέπει όλοι να εισφέρουν ανάλογα με τα εισοδήματα τους και να έχουν ίση πρόσβαση», συμπλήρωσε. «Στο θέμα του ΓΕΣΥ όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να προστατεύσουμε αυτή την προσπάθεια», κατέληξε ο ΓΓ της ΠΕΟ.

Η θέση της ΠΑΣΥΔΥ
Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ ανέλυσε τη θέση της συντεχνίας των δημοσίων υπαλλήλων, μιλώντας στο InBusinessNews. Όπως εξήγησε, όταν το 2013 επιβλήθηκε η συνεισφορά ύψους 1,5% στους δημοσίους υπαλλήλους, η ΠΑΣΥΔΥ καταχώρησε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, η απόφαση του οποίου ακόμη εκκρεμεί. Εφόσον η απόφαση του Δικαστηρίου είναι υπέρ της Συντεχνίας των Δημοσίων Υπαλλήλων, πρόσθεσε, τότε η ΠΑΣΥΔΥ θα διεκδικήσει τα δικαιώματά της. «Ο υπουργός Υγείας μας κάλεσε και του είπαμε ότι δεν μπορούμε να συζητούμε ένα θέμα, του οποίου αμφισβητούμε τη νομιμότητα, ενώ του τονίσαμε ότι κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων», υπογράμμισε ο κ. Χατζηπέτρου. Σημείωσε ότι  στο παρόν στάδιο δεν θα φέρουν προσκόμματα για να καθυστερήσει η εφαρμογή του ΓεΣΥ ,αλλά στη θα κινηθούν εκ νέου νομικά  «Θα περιμένουμε την απόφαση του Ανωτάτου και αν κρίνει ότι ήταν αδικαιολόγητη η προσφυγή μας, εμείς θα συνεισφέρουμε κανονικά, αν κρίνει ότι ήταν παράνομη η κίνηση του κράτους να αποκόψει 1,5%, τότε θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο πως πάμε παρακάτω», ανέφερε, υπονοώντας ότι η ΠΑΣΥΔΥ θα προσφύγει ξανά στη δικαιοσύνη.

Δειτε Επισης

Μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα και Ιορδανία στον τομέα των επενδύσεων-Ενισχύονται οι εμπορικοί δεσμοί
Οριακές απώλειες στο ΧΑΚ
Ακόμη ένα κρίσιμο βήμα για την κατάργηση της βίζας για ΗΠΑ-Το βασικό προαπαιτούμενο που έχει ολοκληρωθεί
Επιδείνωση οικονομικού κλίματος, όμως συνεχίζουν οι ευνοϊκές συνθήκες για την κυπριακή οικονομία
Ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη: Παίρνει σάρκα και οστά ο ψηφιακός πολίτης-Οι δυνατότητες που θα παρέχει από 5 Δεκεμβρίου
Επιβεβαίωση οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά ανάγκη για επαγρύπνηση
Ευρωβουλή: Ικανοποίηση αλλά και ενστάσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για 2025
Η ακτινογραφία της ανεργίας στην Κύπρο-Οι τομείς, η μόρφωση και οι ηλικίες των ανέργων
Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επί θεμάτων Πολιτικής Συνοχής ο Κεραυνός
Κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ