Powered by

Πανευρωπαϊκό πρόβλημα τα NPLs

Τα ρίσκα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μπορεί να αυξηθούν αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώσει το πρόγραμμα οικονομικής τόνωσης, σύμφωνα με έγγραφα της Ε.Ε. που έχει δει το Reuters.

H έκθεση που συνέταξαν ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές και εκπρόσωποι των κυβερνήσεων τονίζει πως το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει ευρωπαϊκή διάσταση, με κίνδυνο διάχυσης.

Σύμφωνα με έγγραφο που συνοδεύει την έκθεση, τα ρίσκα που δημιουργούν τα «κόκκινα» δάνεια θα αυξάνονταν αν «οι νομισματικές συνθήκες γίνονταν λιγότερο υποστηρικτικές».

Σημειώνεται πως από τον Απρίλιο, η ΕΚΤ θα μειώσει τον μηνιαία ρυθμό αγοράς ομολόγων στα 60 δισ. ευρώ το μήνα.

Η έκθεση θα συζητηθεί σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μάλτα στις 7 με 8 Απριλίου για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Γερμανία έχει μέχρι τώρα αντιταχθεί σε μια πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση του προβλήματος, υποστηρίζοντας πως είναι κάτι που αφορά μεμονωμένες χώρες.

Τον Ιανουάριο, η ΕΒΑ πρότεινε την δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής «bad bank», η οποία θα αγόραζε τα «κόκκινα» δάνεια σε τιμές υψηλότερες από αυτές που είναι διατεθειμένη να πληρώσει η αγορά. Αυτό θα δημιουργούσε μια δευτερογενή αγορά για τα δάνεια, τα οποία οι τράπεζες είναι διστακτικές να πουλήσουν επειδή οι τιμές είναι πολύ χαμηλές.

Το Βερολίνο δεν υποστήριξε την πρόταση της EBA, τα έγγραφα της Ε.Ε. αναφέρουν ως προτεραιότητα τη δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς για μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Πηγή του Reuters δήλωσε πως το ζήτημα παραμένει αμφιλεγόμενο και θα χρειαστεί ένα συμβιβασμό σε πολιτικό και όχι σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Στα έγγραφα προκρίνεται επίσης μια πιο ευρεία αναδιάρθρωση των τραπεζικών τομέων, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγχωνεύσεις τραπεζών μετά το «ξεφόρτωμα» των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Κρούει τον κώδωνα στην Ε.Ε. για τους εμπορικούς της εταίρους μελέτη της ΕΚΤ...Πάρε-δώσε με αυταρχικές κυβερνήσεις
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ζητούμενο η καλύτερη ισορροπία και η περισσότερη σταθερότητα στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Κίνα
ΟΗΕ: Εντείνει την αβεβαιότητα η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να παρατείνει την προθεσμία για τους δασμούς
Οι ανακοινώσεις Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς...Το ύψος, σε ποιες χώρες επέβαλε και πότε θα τεθούν σε ισχύ
Ανάβουν το πράσινο φως στην Βουλγαρία...Γίνεται το 21ο μέλος της ζώνης του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2026
UBS: Η επενδυτική στρατηγική για τις αγορές το δεύτερο εξάμηνο
Τηλεφωνική επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν-Τραμπ για δασμούς… «Θέλουμε μία win-win συμφωνία»
Κάμψη στις λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Μάιο-Ανοδική πορεία σε ετήσια βάση
Γερμανία: Ανακάμπτει η βιομηχανία-Αγώνας δρόμου για τους δασμούς Τραμπ
Σουηδία: Η επιτάχυνση του πληθωρισμού επηρεάζει τη μείωση επιτοκίων τον Αύγουστο