Powered by

Πανευρωπαϊκό πρόβλημα τα NPLs

Τα ρίσκα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μπορεί να αυξηθούν αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώσει το πρόγραμμα οικονομικής τόνωσης, σύμφωνα με έγγραφα της Ε.Ε. που έχει δει το Reuters.

H έκθεση που συνέταξαν ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές και εκπρόσωποι των κυβερνήσεων τονίζει πως το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει ευρωπαϊκή διάσταση, με κίνδυνο διάχυσης.

Σύμφωνα με έγγραφο που συνοδεύει την έκθεση, τα ρίσκα που δημιουργούν τα «κόκκινα» δάνεια θα αυξάνονταν αν «οι νομισματικές συνθήκες γίνονταν λιγότερο υποστηρικτικές».

Σημειώνεται πως από τον Απρίλιο, η ΕΚΤ θα μειώσει τον μηνιαία ρυθμό αγοράς ομολόγων στα 60 δισ. ευρώ το μήνα.

Η έκθεση θα συζητηθεί σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μάλτα στις 7 με 8 Απριλίου για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Γερμανία έχει μέχρι τώρα αντιταχθεί σε μια πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση του προβλήματος, υποστηρίζοντας πως είναι κάτι που αφορά μεμονωμένες χώρες.

Τον Ιανουάριο, η ΕΒΑ πρότεινε την δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής «bad bank», η οποία θα αγόραζε τα «κόκκινα» δάνεια σε τιμές υψηλότερες από αυτές που είναι διατεθειμένη να πληρώσει η αγορά. Αυτό θα δημιουργούσε μια δευτερογενή αγορά για τα δάνεια, τα οποία οι τράπεζες είναι διστακτικές να πουλήσουν επειδή οι τιμές είναι πολύ χαμηλές.

Το Βερολίνο δεν υποστήριξε την πρόταση της EBA, τα έγγραφα της Ε.Ε. αναφέρουν ως προτεραιότητα τη δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς για μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Πηγή του Reuters δήλωσε πως το ζήτημα παραμένει αμφιλεγόμενο και θα χρειαστεί ένα συμβιβασμό σε πολιτικό και όχι σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Στα έγγραφα προκρίνεται επίσης μια πιο ευρεία αναδιάρθρωση των τραπεζικών τομέων, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγχωνεύσεις τραπεζών μετά το «ξεφόρτωμα» των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Αναθεωρήθηκε ανοδικά η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης-Στο 0,6% το πρώτο τρίμηνο
Υπό πίεση οι τιμές ακινήτων στη Βρετανία-Πτώση 0,4% τον Μάιο
Μειώθηκαν βιομηχανική παραγωγή και εξαγωγές στη Γερμανία τον Απρίλιο
Morgan Stanley: Πώς μια ήπια ύφεση θα εντείνει τη δυναμική της αμερικανικής αγοράς
Θετικός σε πιθανή εμπορική συμφωνία με Ε.Ε. ο Τραμπ-«Ελπίζουμε να επιτευχθεί, αλλιώς θα επιβληθούν δασμοί»
Αύξηση στις γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες παρά τους δασμούς Τραμπ τον Απρίλιο
Διατηρεί τα κέρδη ο χρυσός-Με το βλέμμα στη Fed οι traders
Δασμοί Τραμπ: Πιέσεις για τη σύναψη άμεσων εμπορικών συμφωνιών ασκεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ
Το νέο σχέδιο Μερτς για τόνωση της γερμανικής οικονομίας… Φοροελαφρύνσεις-μαμούθ ύψους €46 δις
Κομισιόν: Άνοιξε τον δρόμο για ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη του ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2026