Powered by

Πανευρωπαϊκό πρόβλημα τα NPLs

Τα ρίσκα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μπορεί να αυξηθούν αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώσει το πρόγραμμα οικονομικής τόνωσης, σύμφωνα με έγγραφα της Ε.Ε. που έχει δει το Reuters.

H έκθεση που συνέταξαν ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές και εκπρόσωποι των κυβερνήσεων τονίζει πως το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει ευρωπαϊκή διάσταση, με κίνδυνο διάχυσης.

Σύμφωνα με έγγραφο που συνοδεύει την έκθεση, τα ρίσκα που δημιουργούν τα «κόκκινα» δάνεια θα αυξάνονταν αν «οι νομισματικές συνθήκες γίνονταν λιγότερο υποστηρικτικές».

Σημειώνεται πως από τον Απρίλιο, η ΕΚΤ θα μειώσει τον μηνιαία ρυθμό αγοράς ομολόγων στα 60 δισ. ευρώ το μήνα.

Η έκθεση θα συζητηθεί σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μάλτα στις 7 με 8 Απριλίου για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Γερμανία έχει μέχρι τώρα αντιταχθεί σε μια πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση του προβλήματος, υποστηρίζοντας πως είναι κάτι που αφορά μεμονωμένες χώρες.

Τον Ιανουάριο, η ΕΒΑ πρότεινε την δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής «bad bank», η οποία θα αγόραζε τα «κόκκινα» δάνεια σε τιμές υψηλότερες από αυτές που είναι διατεθειμένη να πληρώσει η αγορά. Αυτό θα δημιουργούσε μια δευτερογενή αγορά για τα δάνεια, τα οποία οι τράπεζες είναι διστακτικές να πουλήσουν επειδή οι τιμές είναι πολύ χαμηλές.

Το Βερολίνο δεν υποστήριξε την πρόταση της EBA, τα έγγραφα της Ε.Ε. αναφέρουν ως προτεραιότητα τη δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς για μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Πηγή του Reuters δήλωσε πως το ζήτημα παραμένει αμφιλεγόμενο και θα χρειαστεί ένα συμβιβασμό σε πολιτικό και όχι σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Στα έγγραφα προκρίνεται επίσης μια πιο ευρεία αναδιάρθρωση των τραπεζικών τομέων, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγχωνεύσεις τραπεζών μετά το «ξεφόρτωμα» των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί