Τουριστικοί γάμοι μετ’ εμποδίων στην Κύπρο
13:20 - 14 Μαρτίου 2017
Μπορεί το ενδιαφέρον ξένων για τέλεση πολιτικών γάμων στην Κύπρο να είναι τεράστιο και οι ευκαιρίες για τον γαμήλιο τουρισμό να είναι πολύ μεγάλες, εντούτοις η χώρα μας φθάνει στο σημείο να χάνει εν δυνάμει τουρίστες, κυρίως λόγω της μη ύπαρξης, εκ μέρους κάποιων Δήμων, επαρκούς αριθμού εξουσιοδοτημένου προσωπικού, το οποίο θα τελεί τους πολιτικούς γάμους.
Το θέμα τέθηκε την Τρίτη (14 Μαρτίου) ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, τα μέλη της οποίας άκουσαν εκπροσώπους του τουριστικού τομέα να περιγράφουν τα προβλήματα που ανακύπτουν, και τα οποία δυσχεραίνουν την προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξης στη χώρα μας της «γαμήλιας βιομηχανίας», ενός τομέα, ο οποίος, όπως επισημάνθηκε, κατέγραψε αύξηση της τάξης του 20% τα τελευταία χρόνια, ενώ έχει δυνατότητες ανάπτυξης σε ποσοστό πέραν του 50% .
Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του ΚΟΤ, Λυγία Θεοδώρου, συνολικά 8.000 πολιτικοί γάμοι τελούνται κάθε χρόνο στην Κύπρο. Ενδεικτικό ωστόσο των δυνατοτήτων που ο γαμήλιος τουρισμός μπορεί να προσφέρει στην κυπριακή οικονομία είναι το γεγονός ότι ένα ζευγάρι που θα τελέσει το γάμο του, συνοδεύεται στην Κύπρο από περίπου 30 με 35 συγγενικά και φιλικά του πρόσωπα, τα οποία διαμένουν στο νησί μας για περίπου εφτά με δέκα μέρες, παραθερίζοντας. Σύμφωνα με την κ. Θεοδώρου, από τους 8000 πολιτικούς γάμους που τελούνται σε ετήσια βάση στην Κύπρο, οι 5000 αφορούν ζευγάρια από τη Βρετανία, καθώς στη χώρα τους το κόστος και οι χρεώσεις για την τέλεση γάμου είναι κατά πολύ υψηλότερα σε σχέση με την Κύπρο.
Παράλληλα, η Κύπρος ελκύει γαμήλιο τουρισμό από χώρες όπως ο Λίβανος και το Ισραήλ, ενώ πρόσφορο έδαφος φαίνεται πως υπάρχει για άνοιγμα πως Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία κ.α.
Βασικοί ανταγωνιστές της Κύπρου στον συγκεκριμένο τομέα είναι η Ελλάδα, οι Μαλδίβες, οι Σεϋχέλλες και η Τουρκία, χώρες οι οποίες προσελκύουν μεγάλους αριθμούς τουριστών που επιθυμούν να τελέσουν το γάμο τους. Η γειτνίαση μάλιστα με την Ελλάδα και την Τουρκία μπορεί να ωφελήσει την Κύπρο, η οποία έχει όλες τις δυνατότητες για διεκδικήσει ακόμα μεγαλύτερους αριθμούς τουριστών. Φτάνει, βεβαίως, να ξεπεραστούν τα προβλήματα.
Τα Δημαρχεία δεν προλαβαίνουν!
Όπως επισημάνθηκε από πλευράς ΚΟΤ, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια το ενδιαφέρον ξένων για τέλεση του γάμου τους στη χώρα μας είναι τεράστιο, ωστόσο μεγάλος είναι ο αριθμός αυτών που δεν βρίσκουν διαθεσιμότητα. Και αυτό γιατί κάποια δημαρχεία δεν προλαβαίνουν! Πιο αναλυτικά, σε κάθε δημαρχείο υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός εξουσιοδοτημένων λειτουργών τέλεσης γάμων, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να καθίσταται αδύνατη η διευθέτηση. Αυτό φαίνεται και μέσα από τις κρατήσεις που επιχειρούν να κάνουν οι μελλόνυμφοι τουρίστες για το 2018. Βλέποντας τη μη ύπαρξη διαθεσιμότητας, οι ενδιαφερόμενοι τουρίστες αποτίνονται σε άλλους προορισμούς, με τη Δημοκρατία να χάνει έσοδα. Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι βάσει του σχετικού Νόμου, πολιτικό γάμο μπορούν να τελούν μόνο Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, δυσχεραίνει την κατάσταση, Το γεμάτο τους πρόγραμμα, δυσκολεύει τη διευθέτηση τέλεσης πολιτικών γάμων, ειδικά αν πρόκειται για ώρες που το δημαρχείο είναι κλειστό. Όσο για τους εξουσιοδοτημένους λειτουργούς, το γεγονός ότι δεν θα πληρωθούν υπερωρίες για τους γάμους που θα τελέσουν εκτός του ωραρίου εργασίας τους (και κυρίως σαββατοκύριακα) δυσκολεύει την κατάσταση. Όπως μάλιστα επισημάνθηκε, το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει εγκρίνει σχετικό Κονδύλι για τη καταβολή υπερωριών στους συγκεκριμένους υπαλλήλους για το σκοπό αυτό.
Ανομοιομορφία στις χρεώσεις
Οι εμπλεκόμενοι εστίασαν παράλληλα και στην ανομοιομορφία που υπάρχει από επαρχία σε επαρχία, σε ότι αφορά τις χρεώσεις για τέλεση πολιτικών γάμων. Όπως επισημάνθηκε από φορείς του τουρισμού, κατά μέσο όρο, η χρέωση υπολογίζεται στα 600 ευρώ.
• Στη Λεμεσό και την Πάφο η χρέωση ανέρχεται στα 632 ευρώ
• Στην επαρχία Αμμοχώστου, η χρέωση ανέρχεται στα 586 ευρώ
• Μάλιστα, αν ο γάμος τελεστεί σαββατοκύριακο, επιβάλλεται από δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, επιπλέον χρέωση της τάξης των 70 - 100 ευρώ.
Οι βουλευτές τόνισαν ότι το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί, ενώ χρειάζεται να βελτιωθεί ο αριθμός των τουριστών που μπορεί να απορροφήσει η κάθε δημοτική αρχή. Γι αυτό και ζήτησαν από τον ΚΟΤ. Σε συνεργασία με την Ένωση Δήμων, να καταρτίσει εντός 15 ημερών, σχέδιο δράσης για αύξηση της διαθεσιμότητας. Σε δύο εβδομάδες το θέμα θα επανέλθει στην Επιτροπή, τα μέλη της οποίας θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της μελέτης που θα διενεργήσει ο ΚΟΤ. Αναλόγως, οι βουλευτές θα επιχειρήσουν να ασκήσουν πιέσεις για άρση των εμποδίων και στήριξη της αγοράς του γαμήλιου τουρισμού.
Παράδειγμα το bookyourweddingday.com
Στο πλαίσιο της συνεδρίας, παρουσιάστηκε η ιδιωτικής πρωτοβουλίας διαδικτυακή πλατφόρμα bookyourweddingday.com, η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό να καλύψει το κενό της αναμονής στα αιτήματα τέλεσης γάμων.