M. Βρετανία: Νέος Φόρος κληρονομιάς επιβαρύνει Κύπριους ιδιοκτήτες Ακινήτων
08:05 - 14 Μαρτίου 2017

Κύπριοι και ξένοι ιδιοκτήτες οικιστικών ακινήτων στην Αγγλία, επηρεάζονται από την απόφαση της Βρετανικής κυβέρνησης για επιβολή φόρου κληρονομιάς ακίνητης ιδιοκτησίας σε ποσοστό 40%. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, Κύπριοι και ξένοι επενδυτές, ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στο ΗΒ έμμεσα μέσω υπεράκτιων εταιρειών, εξαιρούνταν του φόρου κληρονομιάς στη χώρα.
«Λόγω της νέας φορολογίας που θα ισχύσει στις 6 Απριλίου 2017, Κύπριοι επενδυτές και ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ην. Βασίλειο προβληματίζονται και αναζητούν λύσεις για νέους φορολογικούς σχεδιασμούς», ανέφερε στο InBusinessNews o Head of Business Development της Consulco, Μιχάλης Ταννούσης.
Όπως εξήγησε ο κ. Ταννούσης, βάσει του νέου νόμου:
Δεν υπάρχει κανένας φόρος κληρονομίας πληρωτέος σε περίπτωση θανάτου Κύπριου ή ξένου επενδυτή στο Ην. Βασίλειο, όταν:
1. η αξία της περιουσίας του είναι κάτω από το όριο του ποσού των 325,000 στερλινών
2. αφήνει τα πάντα στην σύζυγο ή σύντροφο, μια φιλανθρωπική οργάνωση ή ένα κοινοτικό ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο
Για παράδειγμα, εάν το ακίνητο αξίζει 500,000 στερλίνες και υπόκειται στην εν λόγω φορολογία του 40%, η φορολογία θα επιβληθεί επί του ποσού των 175,000 στερλινών που είναι η διαφορά μεταξύ του ορίου απαλλαγής και της αξίας του ακινήτου, δεδομένου ότι δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις που προβλέπει ο νόμος.
Ο νέος Φόρος Κληρονομιάς της Αγγλίας για τους μη μόνιμους κατοίκους, καθώς και η αντιμετώπιση των επιπτώσεών του θα βρεθούν στο επίκεντρο ημερίδας με θέμα τα «Νέα δεδομένα στην Αγορά Ακινήτων στο Λονδίνο μετά το Brexit», που διοργανώνει ο όμιλος εταιρειών Consulco την Τρίτη 28 Μαρτίου στις 16:00 στο ξενοδοχείο Hilton Cyprus. Επιφανείς Βρετανοί και Κύπριοι επαγγελματίες με πολύχρονη παρουσία στο χώρο των Ακινήτων και της Φορολογίας θα εμβαθύνουν στο θέμα, παρουσιάζοντας πλήρη εικόνα της σημερινής πραγματικότητας με προτάσεις και εναλλακτικές για μετριασμό των επιπτώσεων.
«Υπάρχει ανησυχία καθώς αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων στο Λονδίνο δεν ενημερώθηκαν πλήρως για το πώς θα επηρεαστούν, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που διοργανώνουμε το συνέδριο», τόνισε ο κ. Ταννούσης. Στόχος, πρόσθεσε, είναι να αντιληφθεί ο κάθε ενδιαφερόμενος τι επιλογές έχει, ώστε με κάποιο τρόπο να μετριάσει το αντίκτυπο του φόρου κληρονομίας.
Ερωτηθείς αν αναμένεται μαζική πώληση ακινήτων ξένων επενδυτών στη Μεγάλη Βρετανία, ανέφερε πως κατόπιν συζητήσεων με αρκετούς επενδυτές διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν έντονοι προβληματισμοί οι οποίοι προσδοκούμε να τεθούν στο συνέδριο του ομίλου.