Powered by

Λιγότερα δάνεια για «επικίνδυνα» ακίνητα από ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι τράπεζες στην Ευρώπη αρχίζουν να αγχώνονται και πάλι για την αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη 14 Μαρτίου το μεσιτικό γραφείο Cushman & Wakefield, το ποσό που είναι διαθέσιμο για επενδύσεις σε ακίνητα παγκοσμίως έχει μειωθεί σε ετήσια βάση για πρώτη φορά από το 2011 και μετά -με την Ευρώπη να έρχεται πρώτη σε αυτό-, καθώς ελαχιστοποιείται το χρέος που προσφέρεται: οι τράπεζες αρχίζουν να προσφέρουν πιο περιορισμένη πίστη από πριν, ιδιαίτερα για ιδιοκτησίες που ενέχουν μεγαλύτερα ρίσκα.

Η εταιρεία αποκάλυψε ότι ένα σύνολο 435 δισ. δολαρίων σε ίδια κεφάλαια και χρέος είναι διαθέσιμα για επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα, ποσό κατά 2% μικρότερο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Για πρώτη φορά τα ίδια κεφάλαια που προορίζονται για επενδύσεις σε ακίνητα στην Αμερική ξεπερνούν την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, εξαιτίας της ισχύος του δολαρίου, προσθέτει η έκθεση.

Οι επενδυτές συστηματικά τοποθετούσαν περισσότερα χρήματα σε ακίνητα καθώς υποχωρούσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς τα χαμηλά επιτόκια ελαχιστοποιούν τις αποδόσεις από κυβερνητικό και εταιρικό χρέος. Ωστόσο, τα αυξανόμενα αμερικανικά επιτόκια και η πολιτική αβεβαιότητα έχουν περιορίσει αυτή την τάση.

«Καθώς ο κύκλος στα ακίνητα μπαίνει σε στάδιο ωρίμανσης σε πολλές βασικές αγορές, οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους από τη συγκέντρωση νέων κεφαλαίων, στον εντοπισμό και την αξιοποίηση κεφαλαίου που ήδη έχει τοποθετηθεί στον τομέα», εξήγησαν οι ερευνητές της Cushman & Wakefield στη μελέτη.

«Τράπεζες και εναλλακτικοί πιστωτές είδαν μια άνοδο στη γένεση νέου χρέους από το 2014 μέχρι το 2016, αλλά αυτή η τάση φαίνεται να έχει αλλάξει το 2016, μαζί με μια επιβράδυνση στους όγκους συναλλαγών επενδύσεων», πρόσθεσαν.

Σε ευρώ, τα κεφάλαια που στοχεύουν στις αναδυόμενες αγορές είναι αμετάβλητα σε σχέση με έναν χρόνο πριν, υπογραμμίζει η έκθεση. Τα κεφάλαια που είναι διαθέσιμα για την Αμερική έχουν εκτοξευτεί 8,2%, καθώς οι επενδυτές αναζητούν προστασία από τον αυξανόμενο πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αποκαλύπτει.

Η μέση αναλογία δανείου/αξίας, η οποία αντανακλά το ποσό της πίστωσης που προτίθενται να προσφέρουν οι τράπεζες έναντι της αξίας μιας ιδιοκτησίας, υποχώρησε σε κάθε περιοχή του κόσμου. Οι αναδυόμενες αγορές εμφάνισαν τη μεγαλύτερη πτώση, υποχωρώντας κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε 44%, ενώ η Αμερική κατέγραψε πτώση τριών μονάδων, στο 54%.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Ηνωμένο Βασίλειο: Σε χαμηλό δύο ετών η αύξηση των μισθών
Γερμανία: Οικονομικές προβλέψεις-«καμπανάκι» από κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα
Αυτή είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο-Πόσα χρήματα έχει
Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί