Νέο καθεστώς για τον έλεγχο στους ελεγκτές
16:23 - 13 Μαρτίου 2017

Στην εναρμόνιση με το κοινοτικό δίκαιο όσον αφορά τους υποχρεωτικούς ελέγχους ετήσιων και ενοποιημένων λογαριασμών στοχεύει νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.
Παράλληλα, το νομοσχέδιο μεταφέρει εκ νέου ευρωπαϊκή οδηγία για τους υποχρεωτικούς ελέγχους των εν λόγω λογαριασμών, καταργώντας και αντικαθιστώντας τους νόμους, οι οποίοι την ενσωμάτωσαν.
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρθηκε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την άσκηση διακριτικών εξουσιών που παρέχει η Δημοκρατία ο κανονισμός σχετικά με ειδικές απαιτήσεις όσον αφορά στον υποχρεωτικό έλεγχο οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος (ΟΔΣ) και την αποτελεσματική εφαρμογή του. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή μέχρι τις 13 Απριλίου 2017.
Οι πρόνοιες του νομοσχεδίου που δεν έγιναν αποδεκτές από τη Νομική Υπηρεσία είναι, μεταξύ άλλων, η εισήγηση του Εφόρου Φορολογίας για εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων των ελεγκτών και ελεγκτικών γραφείων πριν τη χορήγηση επαγγελματικής άδειας, η εισήγηση της Κεντρικής Τράπεζας για καθορισμό μέγιστης διάρκειας της ελεγκτικής εργασίας των πιστωτικών ιδρυμάτων για περίοδο που να μην υπερβαίνει τα 9 συνεχόμενα έτη και να μην υπάρχει ευχέρεια παράτασης, η επαγγελματική ασφαλιστική κάλυψη ελεγκτών με κατώτατο όριο τις €200.000 ή το ισοδύναμο ποσό του 10% των ετήσιων επαγγελματικών δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, η Γενική Εισαγγελία δεν έκανε αποδεκτή τη μεταβατική διάταξη για εγγραφή ως μέλη αναγνωρισμένα σώματα ελεγκτών, όσων κατείχαν τα προσόντα για διορισμό ελεγκτή βάσει του περί εταιρειών νόμων.
Ασφαλιστική κάλυψη
Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) τόνισε την ανάγκη συμπερίληψης στο νομοσχέδιο προνοιών, οι οποίες να αφορούν στην επαγγελματική ασφαλιστική κάλυψη για νόμιμους ελεγκτές και νόμιμα ελεγκτικά γραφεία. Σύμφωνα με τον ΣΕΛΚ, η ύπαρξη επαγγελματικής ασφαλιστικής κάλυψης διασφαλίζει και προστατεύει το δημόσιο συμφέρον, τον πολίτη, την επιβίωση και την ανεξαρτησία του ίδιου του νόμιμου ελεγκτή και νόμιμου ελεγκτικού γραφείου.
Παράλληλα ο Σύνδεσμος εισηγείται την προσθήκη άρθρου, το οποίο να προνοεί ότι ο κάθε νόμιμος ελεγκτής πρέπει να καταστεί μέλος αναγνωρισμένων σωμάτων ελεγκτών/επαγγελματικού σώματος, καθώς και συμπερίληψη άρθρου που θα υποχρεώνει το ελεγκτικό γραφείο που του χορηγείται επαγγελματική άδεια να προβαίνει σε διευθετήσεις που να διασφαλίζουν ότι είναι σε θέση να ικανοποιήσει απαιτήσεις για αποζημιώσεις εναντίον του που πηγάζουν από αμέλεια στη διενέργεια ελεγκτικής υπηρεσίας.
Ελεγκτική επιτροπή
Μιλώντας στο πλαίσιο της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), Δήμητρα Καλογήρου, εξήγησε ότι η Κεφαλαιαγορά, η οποία θα είναι μέλος της Επιτροπής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτών, διαπίστωσε ότι στο προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνονται πρόνοιες για παρακολούθηση της συμμόρφωσης των οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος (ΟΔΣ) με τις πρόνοιες της ευρωπαϊκής οδηγίας.
Η κ. Καλογήρου τόνισε ότι πολύ σωστά γίνεται αναφορά για audit committee (ελεγκτική επιτροπή) σε όλες τις εισηγμένες εταιρείες, στις τράπεζες και στις ασφάλειες διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει πρόνοια για το ποιος θα ελέγχει αυτές τις εταιρείες.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΚ, στο ΧΑΚ πολλές λίγες εταιρείες διαθέτουν επιτροπή ελέγχου, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει μεταβατική περίοδος για να δοθεί ευχέρεια σε εισηγμένες εταιρείες για να αντεπεξέλθουν στη νομοθεσία που προωθείται.
Εξάλλου, η Κεντρική Τράπεζα ήγειρε ζήτημα για τη συνεχόμενη διάρκεια ελέγχου σε ΟΔΣ από τον ίδιο ελεγκτή. Η ΚΤΚ έθεσε τις ανησυχίες της για την ευχέρεια που παρέχεται στον ίδιο ελεγκτή να ασκεί έλεγχο για 20 χρόνια, με δυνατότητα αύξησης στα 24 χρόνια, όσον αφορά στα πιστωτικά ιδρύματα, προτείνοντας τον περιορισμό της μέγιστης διάρκειας στα 9 χρόνια, με δυνατότητα επαναδιορισμού μόνο αφού περάσουν 4 χρόνια από τη λήξη της περιόδου αυτής.